Reclamă

Pâine cu lapte bătut în aluat. Cea mai pufoasă și albă pâine

Dacă ai în plan să frămânți aluat pentru pâine, încearcă rețeta noastră de pâine cu lapte bătut în aluat. Te va cuceri cât de pufoasă și albă va ieși.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 25 martie 2024, 5:31

Pâinea de casă este, de cele mai multe ori, mai gustoasă decât pâinea din comerț. Controlul ingredientelor este la tine, dar și satisfacția obținerii unui produs preparat în casă. În plus, mirosul aluatului copt, care inundă bucătăria, te poartă cu nostalgie către casa bunicii și al ei carnețel cu rețete culinare. Dintr-un astfel de carnețel avem și noi rețeta de pâine albă și pufoasă, preparată cu lapte bătut.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Laptele bătut oferă aluatului un plus de aciditate, care creează bule de aer în timpul dezvoltării. Nu înlocui laptele bătut cu iaurtul, pentru că îl găsești cu ușurință în magazinele alimentare. Este mai natural decât iaurtul, pentru că nu are nevoie de alte culturi pentru a se forma. Mai poți prepara pâinea de casă și cu lapte proaspăt, a cărei rețetă o poți descoperi aici!

În rândurile de mai jos, îți oferim rețeta completă pentru pâinea cu lapte bătut.

Pâine cu lapte bătut în aluat – Ingrediente

  • 500 gr făină
  • 25 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
  • 1 linguriță zahăr
  • 150 ml apă caldă
  • 200 ml lapte bătut
  • 30 ml ulei
  • 1 linguriță sare.
Reclamă

Rețetă de pâine albă și pufoasă – Mod de preparare

Mai întâi, vei pregăti drojdia, așa cum se procedează în cazul oricărui aluat dospit. Pune într-un bol drojdia sfărâmată și adaugă zahărul peste ea. Zahărul este cel care ajută cel mai mult compușii din drojdie să se activeze. Nu îl exclude, pentru că nu îl folosești în cantități mari.

Amestecă bine zahărul cu drojdia până la diluare, apoi adaugă apa caldă și o linguriță de făină. Omogenizează bine amestecul de ingrediente.

Acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă maiaua de drojdie să se dezvolte timp de 10 minute. În acest interval de timp maiaua se va transforma într-o spumă cu multe bule de aer deasupra.

Reclamă

Cum prepari pâine cu lapte bătut în aluat

După ce drojdia s-a dezvoltat suficient, poți trece la frământarea aluatului. Trece făina prin sită în bolul de frământare. Creează un loc adânc la mijloc și pune acolo maiaua de drojdie. Amestec-o cu făina dimprejur, apoi adaugă câte puțin lapte bătut, dar și câte puțin ulei, în timp ce amesteci pentru omogenizare. Presară sarea și frământă aluatul până când devine compact și nelipicios.

Lasă aluatul de pâine la dospit, la temperatura camerei, acoperit cu o folie de prospețime. Timpul de dospire este de aproximativ o oră.

După ce aluatul s-a dospit și și-a mărit consistent volumul, mai frământă-l puțin pentru a-i da formă alungită și pune-l în tava de pâine. Acoperă-l cu folia de prospețime și mai lasă-l la dospit 30-35 de minute.

Aluat de pâine în tava de copt
Aluatul de pâine se dospește în două etape / Shutterstock

Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și coace delicioasa pâine cu lapte bătut în aluat pentru 40-50 de minute. După coacere, scoate-o din tavă pe un grătar au pe un ștergar.

Pâine de casă pe un ștergar
Imediat după coacere, pâinea se scoate pe un ștergar / Shutterstock

Lasă pâinea să se răcorească pentru a o putea tăia perfect în felii. Dacă dorești și alte rețete interesante de pâine, mai poți încerca și rețeta ardelenească de pâine cu cartofi.

Pâine cu lapte bătut în aluat, secționată cu cuțitul
După coacere și răcire, pâinea se poate felia frumos / Shutterstock
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×