Chiar dacă îți ocupă mai mult timp, aluaturile preparate în casă sunt mult mai gustoase și mai sănătoase. Indiferent că prepari pâine, cornuri, gogoși sau alte specialități făinoase, deții pe deplin controlul ingredientelor, iar produsele nu pot fi altfel decât delicioase.
Rețetele pentru pâine sunt foarte versatile. Pornind de la cea mai simplă rețetă care se prepară din făină cu apă și drojdie, poți adapta rețeta, adăugând și alte ingrediente. Poți adăuga puțin ulei sau unt, pentru o textură mai densă și consistentă. Poți adăuga 1-2 ouă pentru a deveni pufoasă precum cozonacul. Mai poți adăuga semințe sau cereale pentru un gust deosebit. Descoperă aici și o rețetă de pâine cu cu făină de secară și semințe. În continuare îți oferim rețeta de pâine cu lapte în aluat.
Pâine de casă albă și pufoasă – Ingrediente
- 600 gr de făină albă de grâu tip 000
- 350 ml de lapte cald
- 25 gr de drojdie proaspătă sau 7 gr uscată
- 25 ml de ulei de măsline
- 1 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de zahăr
- 1 gălbenuș de ou pentru uns aluatul.
Rețetă de pâine cu lapte – Mod de preparare
Înainte de a începe frământarea aluatului, trece făina prin sită într-un bol încăpător și las-o la temperatura camerei pentru cel puțin o oră. Pentru reușita unui aluat pufos, făina nu se va folosi rece.
După ce făina a ajuns la temperatura camerei, poți pregăti și celelalte ingrediente. Pune laptele într-o crăticioară, la încălzit. Pune drojdia sfărâmată într-un bol și adaugă zahărul peste ea. Amestecă-le până când se lichefiază, apoi adaugă 50 ml de lapte cald și o linguriță de făină. Lasă drojdia să se activeze până când se creează mici bule de aer la suprafața ei.
Creează o adâncitură în mijlocul făinii din bol și pune acolo drojdia activată. Adaugă puțin câte puțin din laptele cald peste drojdie și începe să aduni acolo și făina de pe margini, amestecând intens cu o spatulă. Poți folosi mixerul cu brațul special pentru aluaturi. Alternează adăugarea laptelui cu cea a uleiului, iar înainte de a se termina laptele de adăugat, presară și sarea. Frământă bine aluatul până când devine omogen.
Aluatul obținut trebuie să aibă textura moale, dar să fie nelipicios. Acoperă bolul cu un prosop sau folie alimentară și lasă aluatul la dospit, la loc cald, pentru aproximativ o oră.