Reclamă

Pâine de casă albă și pufoasă, preparată cu lapte

Dacă îți place să pregătești aluaturi în casă și vrei să-ți sporești colecția de rețete, îți recomandăm să încerci și rețeta de pâine de casă albă și pufoasă, preparată cu lapte.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 16 februarie 2023, 6:21

Chiar dacă îți ocupă mai mult timp, aluaturile preparate în casă sunt mult mai gustoase și mai sănătoase. Indiferent că prepari pâine, cornuri, gogoși sau alte specialități făinoase, deții pe deplin controlul ingredientelor, iar produsele nu pot fi altfel decât delicioase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețetele pentru pâine sunt foarte versatile. Pornind de la cea mai simplă rețetă care se prepară din făină cu apă și drojdie, poți adapta rețeta, adăugând și alte ingrediente. Poți adăuga puțin ulei sau unt, pentru o textură mai densă și consistentă. Poți adăuga 1-2 ouă pentru a deveni pufoasă precum cozonacul. Mai poți adăuga semințe sau cereale pentru un gust deosebit. Descoperă aici și o rețetă de pâine cu cu făină de secară și semințe. În continuare îți oferim rețeta de pâine cu lapte în aluat.

Pâine de casă albă și pufoasă – Ingrediente

  • 600 gr de făină albă de grâu tip 000
  • 350 ml de lapte cald
  • 25 gr de drojdie proaspătă sau 7 gr uscată
  • 25 ml de ulei de măsline
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de zahăr
  • 1 gălbenuș de ou pentru uns aluatul.

Rețetă de pâine cu lapte – Mod de preparare

Înainte de a începe frământarea aluatului, trece făina prin sită într-un bol încăpător și las-o la temperatura camerei pentru cel puțin o oră. Pentru reușita unui aluat pufos, făina nu se va folosi rece.

Reclamă

După ce făina a ajuns la temperatura camerei, poți pregăti și celelalte ingrediente. Pune laptele într-o crăticioară, la încălzit. Pune drojdia sfărâmată într-un bol și adaugă zahărul peste ea. Amestecă-le până când se lichefiază, apoi adaugă 50 ml de lapte cald și o linguriță de făină. Lasă drojdia să se activeze până când se creează mici bule de aer la suprafața ei.

Creează o adâncitură în mijlocul făinii din bol și pune acolo drojdia activată. Adaugă puțin câte puțin din laptele cald peste drojdie și începe să aduni acolo și făina de pe margini, amestecând intens cu o spatulă. Poți folosi mixerul cu brațul special pentru aluaturi. Alternează adăugarea laptelui cu cea a uleiului, iar înainte de a se termina laptele de adăugat, presară și sarea. Frământă bine aluatul până când devine omogen.

Aluatul obținut trebuie să aibă textura moale, dar să fie nelipicios. Acoperă bolul cu un prosop sau folie alimentară și lasă aluatul la dospit, la loc cald, pentru aproximativ o oră.

Reclamă

Cum formezi și coci pâine de casă albă și pufoasă

Pregătește o tavă mare de cozonac în care așezi hârtie de copt. Unge hârtia de copt cu ulei pentru a se desprinde frumos de pe pâine, după coacere.

După ce aluatul s-a dospit și și-a dublat volumul, scoate-l din bol pe masa presărată cu făină.

Aluat dospit pentru pâine
Aluatul de pâine cu lapte se lasă la dospit aproximativ o oră, înainte de a modela pâinea / Shutterstock

Mai frământă-l puțin și modelează pâinea pe care o așezi în tava de copt. Poți modela pâine după propria inspirație, împletită sau simplă. Mai lasă aluatul de pâine să se dospească și în tavă timp de 40-50 de minute. Înainte de a pune pâinea la copt, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și lasă-l să se încălzească.

Opțional, unge aluatul cu gălbenuș de ou diluat cu câțiva stropi de apă sau de lapte.

Coace pâinea pentru 20 de minute la 200 de grade Celsius. Apoi micșorează temperatura la 180 de grade Celsius și continuă coacerea până când pâinea este frumos rumenită deasupra.

Imediat după ce scoți delicioasa pâine de casă albă și pufoasă din cuptor, unge-o și cu puțină apă pentru a deveni și mai lucioasă.

Pâine de casă albă și pufoasă, preparată cu lapte pe un tocător de lemn
Pentru un aspect lucios, aluatul de pâine se unge cu ou / Shutterstock

Pâinea astfel preparată este ideală a fi folosită la sandvișuri. Este înaltă și pufoasă și se feliază frumos.

Pâine de casă albă și pufoasă, preparată cu lapte, feliată
Pâinea cu lapte preparată în tavă de cozonac, este ideală pentru sandvișuri / Shutterstock

Data viitoare când îți propui să mai frămânți aluat pentru pâine, îți oferim și o rețeta de franzelă de casă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×