Reclamă

Pâine de casă albă și pufoasă, preparată cu lapte

Dacă îți place să pregătești aluaturi în casă și vrei să-ți sporești colecția de rețete, îți recomandăm să încerci și rețeta de pâine de casă albă și pufoasă, preparată cu lapte.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 16 februarie 2023, 6:21

Chiar dacă îți ocupă mai mult timp, aluaturile preparate în casă sunt mult mai gustoase și mai sănătoase. Indiferent că prepari pâine, cornuri, gogoși sau alte specialități făinoase, deții pe deplin controlul ingredientelor, iar produsele nu pot fi altfel decât delicioase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețetele pentru pâine sunt foarte versatile. Pornind de la cea mai simplă rețetă care se prepară din făină cu apă și drojdie, poți adapta rețeta, adăugând și alte ingrediente. Poți adăuga puțin ulei sau unt, pentru o textură mai densă și consistentă. Poți adăuga 1-2 ouă pentru a deveni pufoasă precum cozonacul. Mai poți adăuga semințe sau cereale pentru un gust deosebit. Descoperă aici și o rețetă de pâine cu cu făină de secară și semințe. În continuare îți oferim rețeta de pâine cu lapte în aluat.

Pâine de casă albă și pufoasă – Ingrediente

  • 600 gr de făină albă de grâu tip 000
  • 350 ml de lapte cald
  • 25 gr de drojdie proaspătă sau 7 gr uscată
  • 25 ml de ulei de măsline
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de zahăr
  • 1 gălbenuș de ou pentru uns aluatul.

Rețetă de pâine cu lapte – Mod de preparare

Înainte de a începe frământarea aluatului, trece făina prin sită într-un bol încăpător și las-o la temperatura camerei pentru cel puțin o oră. Pentru reușita unui aluat pufos, făina nu se va folosi rece.

Reclamă

După ce făina a ajuns la temperatura camerei, poți pregăti și celelalte ingrediente. Pune laptele într-o crăticioară, la încălzit. Pune drojdia sfărâmată într-un bol și adaugă zahărul peste ea. Amestecă-le până când se lichefiază, apoi adaugă 50 ml de lapte cald și o linguriță de făină. Lasă drojdia să se activeze până când se creează mici bule de aer la suprafața ei.

Creează o adâncitură în mijlocul făinii din bol și pune acolo drojdia activată. Adaugă puțin câte puțin din laptele cald peste drojdie și începe să aduni acolo și făina de pe margini, amestecând intens cu o spatulă. Poți folosi mixerul cu brațul special pentru aluaturi. Alternează adăugarea laptelui cu cea a uleiului, iar înainte de a se termina laptele de adăugat, presară și sarea. Frământă bine aluatul până când devine omogen.

Aluatul obținut trebuie să aibă textura moale, dar să fie nelipicios. Acoperă bolul cu un prosop sau folie alimentară și lasă aluatul la dospit, la loc cald, pentru aproximativ o oră.

Reclamă

Cum formezi și coci pâine de casă albă și pufoasă

Pregătește o tavă mare de cozonac în care așezi hârtie de copt. Unge hârtia de copt cu ulei pentru a se desprinde frumos de pe pâine, după coacere.

După ce aluatul s-a dospit și și-a dublat volumul, scoate-l din bol pe masa presărată cu făină.

Aluat dospit pentru pâine
Aluatul de pâine cu lapte se lasă la dospit aproximativ o oră, înainte de a modela pâinea / Shutterstock

Mai frământă-l puțin și modelează pâinea pe care o așezi în tava de copt. Poți modela pâine după propria inspirație, împletită sau simplă. Mai lasă aluatul de pâine să se dospească și în tavă timp de 40-50 de minute. Înainte de a pune pâinea la copt, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și lasă-l să se încălzească.

Opțional, unge aluatul cu gălbenuș de ou diluat cu câțiva stropi de apă sau de lapte.

Coace pâinea pentru 20 de minute la 200 de grade Celsius. Apoi micșorează temperatura la 180 de grade Celsius și continuă coacerea până când pâinea este frumos rumenită deasupra.

Imediat după ce scoți delicioasa pâine de casă albă și pufoasă din cuptor, unge-o și cu puțină apă pentru a deveni și mai lucioasă.

Pâine de casă albă și pufoasă, preparată cu lapte pe un tocător de lemn
Pentru un aspect lucios, aluatul de pâine se unge cu ou / Shutterstock

Pâinea astfel preparată este ideală a fi folosită la sandvișuri. Este înaltă și pufoasă și se feliază frumos.

Pâine de casă albă și pufoasă, preparată cu lapte, feliată
Pâinea cu lapte preparată în tavă de cozonac, este ideală pentru sandvișuri / Shutterstock

Data viitoare când îți propui să mai frămânți aluat pentru pâine, îți oferim și o rețeta de franzelă de casă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două porții de salată de dovlecei copți
Rețete
Salată de dovlecei copți. Rețetă asemănătoare cu salata de vinete
Această rețetă de salată de dovlecei copți este similară cu salata de vinete, având o textură cremoasă și un gust savuros. Este o alternativă excelentă pentru cei care caută o variantă diferită, dar la...
2
dragon cu bănuți în gură pe un fond deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Vezi dacă te numeri printre ele
Astrologii anunță că mulți dintre nativi vor reuși să-și găsească ferestrele de oportunitate în următoarea perioadă. Aceste 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta sunt totuși mult mai active. Adevăruri vor ieși la...
3
Familia Regală la Trooping the Colour 2024
Familia Regală
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024. A fost prima reuniune a Prințesei și a...
4
O femeie care își notează în jurnal
Horoscop
Afirmații care pot atrage norocul în viața ta, potrivit unui astrolog
Afirmațiile sunt un truc care ne poate schimba pentru totdeauna soarta. Ne petrecem tot timpul cu noi înșine, ascultându-ne gândurile. Mentalitatea pe care o ai modelează și colorează fiecare experiență din viață. Ai mai...
5
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt în bol alb, alături de mărar verde
Rețete
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt. Rețetă tradițională din Banat
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt este un fel de mâncare tradițională din bucătăria românească, simplu de preparat și foarte gustos. Este o rețetă bănățeană simplă și extrem de gustoasă, preparată din dovlecei...
PARTENERI
×