Reclamă

Pâine de casă albă și pufoasă, preparată cu lapte

Dacă îți place să pregătești aluaturi în casă și vrei să-ți sporești colecția de rețete, îți recomandăm să încerci și rețeta de pâine de casă albă și pufoasă, preparată cu lapte.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 16 februarie 2023, 6:21

Chiar dacă îți ocupă mai mult timp, aluaturile preparate în casă sunt mult mai gustoase și mai sănătoase. Indiferent că prepari pâine, cornuri, gogoși sau alte specialități făinoase, deții pe deplin controlul ingredientelor, iar produsele nu pot fi altfel decât delicioase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețetele pentru pâine sunt foarte versatile. Pornind de la cea mai simplă rețetă care se prepară din făină cu apă și drojdie, poți adapta rețeta, adăugând și alte ingrediente. Poți adăuga puțin ulei sau unt, pentru o textură mai densă și consistentă. Poți adăuga 1-2 ouă pentru a deveni pufoasă precum cozonacul. Mai poți adăuga semințe sau cereale pentru un gust deosebit. Descoperă aici și o rețetă de pâine cu cu făină de secară și semințe. În continuare îți oferim rețeta de pâine cu lapte în aluat.

Pâine de casă albă și pufoasă – Ingrediente

  • 600 gr de făină albă de grâu tip 000
  • 350 ml de lapte cald
  • 25 gr de drojdie proaspătă sau 7 gr uscată
  • 25 ml de ulei de măsline
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de zahăr
  • 1 gălbenuș de ou pentru uns aluatul.

Rețetă de pâine cu lapte – Mod de preparare

Înainte de a începe frământarea aluatului, trece făina prin sită într-un bol încăpător și las-o la temperatura camerei pentru cel puțin o oră. Pentru reușita unui aluat pufos, făina nu se va folosi rece.

Reclamă

După ce făina a ajuns la temperatura camerei, poți pregăti și celelalte ingrediente. Pune laptele într-o crăticioară, la încălzit. Pune drojdia sfărâmată într-un bol și adaugă zahărul peste ea. Amestecă-le până când se lichefiază, apoi adaugă 50 ml de lapte cald și o linguriță de făină. Lasă drojdia să se activeze până când se creează mici bule de aer la suprafața ei.

Creează o adâncitură în mijlocul făinii din bol și pune acolo drojdia activată. Adaugă puțin câte puțin din laptele cald peste drojdie și începe să aduni acolo și făina de pe margini, amestecând intens cu o spatulă. Poți folosi mixerul cu brațul special pentru aluaturi. Alternează adăugarea laptelui cu cea a uleiului, iar înainte de a se termina laptele de adăugat, presară și sarea. Frământă bine aluatul până când devine omogen.

Aluatul obținut trebuie să aibă textura moale, dar să fie nelipicios. Acoperă bolul cu un prosop sau folie alimentară și lasă aluatul la dospit, la loc cald, pentru aproximativ o oră.

Reclamă

Cum formezi și coci pâine de casă albă și pufoasă

Pregătește o tavă mare de cozonac în care așezi hârtie de copt. Unge hârtia de copt cu ulei pentru a se desprinde frumos de pe pâine, după coacere.

După ce aluatul s-a dospit și și-a dublat volumul, scoate-l din bol pe masa presărată cu făină.

Aluat dospit pentru pâine
Aluatul de pâine cu lapte se lasă la dospit aproximativ o oră, înainte de a modela pâinea / Shutterstock

Mai frământă-l puțin și modelează pâinea pe care o așezi în tava de copt. Poți modela pâine după propria inspirație, împletită sau simplă. Mai lasă aluatul de pâine să se dospească și în tavă timp de 40-50 de minute. Înainte de a pune pâinea la copt, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și lasă-l să se încălzească.

Opțional, unge aluatul cu gălbenuș de ou diluat cu câțiva stropi de apă sau de lapte.

Coace pâinea pentru 20 de minute la 200 de grade Celsius. Apoi micșorează temperatura la 180 de grade Celsius și continuă coacerea până când pâinea este frumos rumenită deasupra.

Imediat după ce scoți delicioasa pâine de casă albă și pufoasă din cuptor, unge-o și cu puțină apă pentru a deveni și mai lucioasă.

Pâine de casă albă și pufoasă, preparată cu lapte pe un tocător de lemn
Pentru un aspect lucios, aluatul de pâine se unge cu ou / Shutterstock

Pâinea astfel preparată este ideală a fi folosită la sandvișuri. Este înaltă și pufoasă și se feliază frumos.

Pâine de casă albă și pufoasă, preparată cu lapte, feliată
Pâinea cu lapte preparată în tavă de cozonac, este ideală pentru sandvișuri / Shutterstock

Data viitoare când îți propui să mai frămânți aluat pentru pâine, îți oferim și o rețeta de franzelă de casă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×