Sunt acele lipii pufoase, preparate pe plită sau la tigaie, diferite de turtele clasice românești sau de lipiile libaneze. Nu necesită ingrediente complexe și nici metode laborioase de preparare. Ai în vedere, că se modelează în strat mai gros și sunt mai elastice după coacere.
Lipiile sun moi și pufoase la interior, dar ușor crocante la exterior. În Grecia se prepară pentru rețeta de gyros cu carne, dar pot înlocui cu succes pâinea la micul dejun.
Pot fi umplute și cu diferite ingrediente și pot constitui baza gustărilor din pauza de masă de la școală sau de la serviciu.
Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu aceste lipii gustoase din bucătăria grecească.
Lipii grecești pentru gyros – Ingrediente
- 500 gr de făină
- 250 gr de lapte
- 100 gr de apă călduță
- 1 linguriță de zahăr
- 25 gr de drojdie proaspătă
- 10 gr de sare
- 30 ml ulei de măsline.
Rețeta lipiilor grecești – Mod de preparare
Începe cu pregătirea drojdiei, ca pentru orice rețetă de aluat dospit. Pune drojdia într-un bol, adaugă și zahărul și amestecă-le cu o lingură de lemn până când se diluează. Adaugă 100 ml de apă călduță și 2 linguri de făină, omogenizează amestecul și lasă-l 10-12 minute la loc cald.
Drojdia va începe să fermenteze și se vor forma bule de aer la suprafață. Atunci vei ști că drojdia este activată și va trebui folosită la aluat.