Reclamă

Lipii grecești pentru gyros. Lipii pufoase preparate pe plită sau la tigaie

Preparatele din bucătăria grecească sunt printre cele mai îndrăgite, datorită gustului, simplității și ușurinței în preparare. Dacă nu le-ai testat încă în propria bucătărie, poți începe cu rețeta de lipii grecești pentru gyros.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 23 septembrie 2022, 6:46

Sunt acele lipii pufoase, preparate pe plită sau la tigaie, diferite de turtele clasice românești sau de lipiile libaneze. Nu necesită ingrediente complexe și nici metode laborioase de preparare. Ai în vedere, că se modelează în strat mai gros și sunt mai elastice după coacere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Lipiile sun moi și pufoase la interior, dar ușor crocante la exterior. În Grecia se prepară pentru rețeta de gyros cu carne, dar pot înlocui cu succes pâinea la micul dejun.

Pot fi umplute și cu diferite ingrediente și pot constitui baza gustărilor din pauza de masă de la școală sau de la serviciu.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu aceste lipii gustoase din bucătăria grecească.

Lipii grecești pentru gyros – Ingrediente

  • 500 gr de făină
  • 250 gr de lapte
  • 100 gr de apă călduță
  • 1 linguriță de zahăr
  • 25 gr de drojdie proaspătă
  • 10 gr de sare
  • 30 ml ulei de măsline.
Reclamă

Rețeta lipiilor grecești – Mod de preparare

Începe cu pregătirea drojdiei, ca pentru orice rețetă de aluat dospit. Pune drojdia într-un bol, adaugă și zahărul și amestecă-le cu o lingură de lemn până când se diluează. Adaugă 100 ml de apă călduță și 2 linguri de făină, omogenizează amestecul și lasă-l 10-12 minute la loc cald.

Drojdia va începe să fermenteze și se vor forma bule de aer la suprafață. Atunci vei ști că drojdia este activată și va trebui folosită la aluat.

Reclamă

Cum prepari aluatul pentru lipii grecești pentru gyros

Trece făina prin sită într-un bol încăpător și formează la mijlocul ei un loc adânc, unde pui drojdia activată.

Adaugă treptat uleiul de măsline și laptele încălzit, în timp ce amesteci cu o spatulă. Când se omogenizează bine aluatul, presară sarea și scoate-l din bol pe masa presărată cu făină. Frământă aluatul pe masă pentru 4-5 minute. Unge bolul cu ulei de măsline și pune aluatul în el. Acoperă-l cu un ștergar de bucătărie curat și lasă-l la dospit timp de o oră. Aluatul își va dubla volumul în acest interval de timp. Vezi aici cum se prepară și rețeta de turte la tigaie din aluat simplu de pâine.

Unge masa cu ulei de măsline și răstoarnă aluatul pe ea. Întinde-l și dă-i formă de rulou pe care îl secționezi în 8-10 bucăți. Modelează pe rând fiecare bucată de aluat în formă sferică, apoi aplatizeaz-o cu sucitorul de aluaturi și transform-o într-o foaie circulară, dar nu foarte subțire. Lasă-i o grosime de aproximativ 2-3 mm.

Încinge plita sau tigaia, unsă ușor cu ulei, și coace lipiile pentru 2 minute pe fiecare parte. Scoate-le pe un ștergar de bucătărie curat și ușor umezit. Acoperă-le cu un alt ștergar uscat și lasă-le să se relaxeze 10 minute înainte de a le umple sau de a le servi.

Și dacă îți plac lipiile preparate în casă, pentru data viitoare îți recomandăm să încerci rețeta de paratha, o interesantă lipie cu unt din bucătăria indiană.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×