Printre cele mai adorate tipuri de pâine, un loc fruntaș îl ocupă pâinea de Sibiu cu cartofi. Este o pâine cu coaja moale și interior dens, dar foarte pufos.
Este foarte gustoasă, dar și hrănitoare și sățioasă, datorită amidonului din cartofi. Rețeta se prepară în două moduri: cu cartofi fierți în coajă sau cu cartofi fierți curățați. Iese la fel de bună în ambele variante.
Cei mai recomandați cartofi pentru pâine sunt cei albi. Aceștia conțin o cantitate mai mare de amidon, necesar aluatului de pâine. Piureul din cartofii albi iese mai dens și mai consistent. Descoperă aici și rețeta clasică pentru piure de cartofi.
În continuare, poți urmări rețeta completă pentru a prepara și tu pâine ardelenească cu cartofi.
Pâine cu cartofi – Ingrediente
- 650 gr făină tip 650
- 350 gr cartofi fierți
- 350 ml apă
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de zahăr
- 50 ml ulei
- 40 gr drojdie proaspătă
- 100 gr făină pentru masa de lucru și decor.
Rețetă de pâine ardelenească cu cartofi – Mod de preparare
Începe cu pregătirea cartofilor. Curăță cartofii, clătește-i bine și toacă-i în cuburi. Apoi, pune-i într-o oală și adaugă mai multă apă, pentru că vei folosi din aceasta și pentru frământarea aluatului. Adaugă și sarea și fierbe cartofii până când încep să se sfărâme.
După fierbere, scurge cartofii și oprește 350 ml din apa în care au fiert. Pasează bine cartofii cu ustensila pentru piure și lasă-i la temperat.