Reclamă

Pâine cu cartofi. Rețetă clasică, ardelenească

Dacă ți-ai propus să prepari pâine de casă și ești în căutarea unui preparat interesant, încearcă rețeta de pâine cu cartofi. Este o rețetă foarte apreciată, din bucătăria ardelenească.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 15 noiembrie 2023, 6:53

Printre cele mai adorate tipuri de pâine, un loc fruntaș îl ocupă pâinea de Sibiu cu cartofi. Este o pâine cu coaja moale și interior dens, dar foarte pufos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este foarte gustoasă, dar și hrănitoare și sățioasă, datorită amidonului din cartofi. Rețeta se prepară în două moduri: cu cartofi fierți în coajă sau cu cartofi fierți curățați. Iese la fel de bună în ambele variante.

Cei mai recomandați cartofi pentru pâine sunt cei albi. Aceștia conțin o cantitate mai mare de amidon, necesar aluatului de pâine. Piureul din cartofii albi iese mai dens și mai consistent. Descoperă aici și rețeta clasică pentru piure de cartofi.

În continuare, poți urmări rețeta completă pentru a prepara și tu pâine ardelenească cu cartofi.

Reclamă

Pâine cu cartofi – Ingrediente

  • 650 gr făină tip 650
  • 350 gr cartofi fierți
  • 350 ml apă
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • 50 ml ulei
  • 40 gr drojdie proaspătă
  • 100 gr făină pentru masa de lucru și decor.

Rețetă de pâine ardelenească cu cartofi – Mod de preparare

Începe cu pregătirea cartofilor. Curăță cartofii, clătește-i bine și toacă-i în cuburi. Apoi, pune-i într-o oală și adaugă mai multă apă, pentru că vei folosi din aceasta și pentru frământarea aluatului. Adaugă și sarea și fierbe cartofii până când încep să se sfărâme.

După fierbere, scurge cartofii și oprește 350 ml din apa în care au fiert. Pasează bine cartofii cu ustensila pentru piure și lasă-i la temperat.

Reclamă

Cum prepari pâine cu cartofi

În timp ce se mai răcește piureul de cartofi, pregătește drojdia. Fărâmițează drojdia într-un bol și amestec-o bine cu zahărul până când ambele ingrediente se diluează. Adaugă 2-3 linguri din supa de cartofi caldă, nu fierbinte. Amestecă bine și omogenizează compoziția.

Lasă drojdia să se activeze 10-12 minute, timp în care se mai răcorește și piureul de cartofi.

Pune piureul de cartofi cald în bolul de frământare și creează o adâncitură la mijlocul acestuia. Adaugă acolo drojdia activată. Amestecă piureul cald de cartofi cu drojdia, apoi începe să adaugi și câte puțină făină, dar și supă caldă. La final, frământă aluatul adăugând și ulei de floarea soarelui. Vei obține un aluat nu foarte ferm, dar care nu se lipește de mâini.

Împarte aluatul în două și modelează-l în două forme sferice. Pune-le în coșuri de dospire presărate cu făină sau în boluri. Presară făină și deasupra aluatului, acopere-le cu folie și ștergare curate și lasă-le la dospit timp de o oră.

Persoană acoperin cu un ștergar coșul cu aluat de pâine
Aluatul pentru pâine se lasă la dospit în două etape / Shutterstock

După acest interval de timp scoate aluaturile din coșuri. Mai frământă-le puțin pe masa presărată cu făină și dă-le din nou formă sferică. Așază-le în tava mare a cuptorului, pe diagonala acesteia și așază deasupra lor două boluri. Mai lasă-le la dospit timp de 30 de minute.

Cum coci pâinea ardelenească cu cartofi

Cu 10 minute înainte de expirarea timpului de dospire pentru pâine cu cartofi, pornește cuptorul la 220 de grade Celsius.

Pune o tavă cu apă pe raftul inferior al cuptorului.

Îndepărtează bolurile de deasupra pâinilor. Presară făină peste aluaturi și crestează-le în două-trei locuri la suprafață. Introdu tava în cuptor, pe raftul de deasupra tăvii cu apă. Coace pâinile pentru 15 minute la 220 de grade Celsius. Apoi, micșorează temperatura la 200 de grade Celsius și mai coace pâinile pentru alte 15 minute.

Scoate tava cu apă din cuptor și mai lasă pâinile la copt timp de 20-30 de minute, la 175 de grade Celsius.

După coacere, acoperă pâinile cu un ștergar curat, pentru a se înmuia coaja. Lasă pâinea să se mai răcorească sub ștergare, apoi poți rupe un colț de pâine caldă, pentru a te bucura de gustul ei.

Pâine cu cartofi ruptă în două mâini
Pâine poate fi ruptă după ce se mai răcorește puțin / Shutterstock

Iar pentru momentele în care nu ai timp și răbdare să frămânți aluatul, îți oferim o rețetă de pâine de casă fără frământare

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×