Lipiile din bucătăria turcească se prepară dintr-un aluat dospit, dar care are și iaurt în conținutul lui. Se dezvoltă ca niște baloane în timpul coacerii, apoi își revin la forma lor plată. În mod tradițional, lipiile se coc pe plite încinse la foc de lemne, dar merg preparate și în tigăi antiaderente, neunse cu ulei.
Pentru a le păstra calde și moi, turcii ung lipiile cu unt topit și aromatizat cu usturoi și pătrunjel verde tocat. Apoi, le așază una peste alta și le acoperă cu ștergare. Sunt delicioase așa unse, dar se pot consuma și simple.
Urmărește în continuare lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu astfel de lipii turcești.
Bazlama – Ingrediente
- 500 gr făină
- 25 gr proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
- 1 linguriță de zahăr
- 150 ml apă călduță
- 250 gr iaurt grecesc
- 20 ml ulei
- 10 gr sare.
Rețetă de lipii turcești – Mod de preparare
Aluatul pentru lipii se prepară în modul clasic, respectând etapa de frământare și pe cea de dospire. Descoperă aici și o rețetă de aluat pentru pizza, inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver.
Pune făina într-un bol, dar nu înainte de a o trece prin sită. O poți cerne de două ori, ca în cazul rețetelor de cozonac, pentru a fi aerată. Creează o adâncitură în mijlocul cantității de făină și adaugă acolo drojdia cu zahărul. Dacă folosești drojdie proaspătă, mai întâi o fărâmițezi și o amesteci cu zahărul până la lichefiere. Apoi, toarnă apa călduță și amestec-o doar cu drojdia și zahărul de la centrul făinii. Acoperă bolul cu un ștergar și lasă drojdia să se activeze timp de 10 minute.
După acest interval de timp, adaugă iaurtul și amestecă bine toate ingredientele. Presară și sarea și adaugă treptat uleiul în timp ce frămânți aluatul. Te oprești din frământat când obții un aluat compact și nelipicios. Acoperă-l cu ștergarul și lasă-l la dospit timp de o oră.