Reclamă

Plăcinte cu cartofi preparate la tigaie. Rețetă ardelenească

Pentru micul dejun sau pentru gustări servite pe parcursul zilei, avem pentru tine o rețetă de plăcinte cu cartofi preparate la tigaie. Este o rețetă foarte populară, din bucătăria ardelenească.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 5 martie 2024, 6:55

Plăcintele sunt foarte gustoase, în special servite calde, alături de un pahar cu lapte sau un iaurt bun. Însă, merg tare bine și reci, servite în pauza de masă de la birou sau de la școală. Atunci când le preferi calde, le poți reîncălzi la cuptorul cu microunde.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Combinația dintre cartofii fierți și ceapa ușor călită este și gustoasă, dar și consistentă. O astfel de plăcintă îți asigură sățietate pentru o perioadă bună de timp.

Partea interesantă este că poți prepara plăcintele și atunci când îți rămâne piure de cartofi pentru a doua zi. Sau poți prepara mai mult piure, pentru a folosi din el și la prepararea plăcintelor. Descoperă aici și rețeta clasică pentru piureul de cartofi. În continuare, vei descoperi rețeta de plăcinte în care îl poți utiliza cu succes.

Plăcinte cu cartofi preparate la tigaie – Ingrediente

Plăcintele, prin definiție, sunt formate din două foi de aluat cu diferite umpluturi la mijloc. Așadar, ai nevoie de ingrediente pentru aluatul de plăcinte și de alte ingrediente pentru umplutură.

Reclamă

Pentru aluat:

  • 1 kg făină tip 650
  • 500 ml supă de la cartofi
  • 7 gr drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr.

Pentru umplutură:

  • 1 kg cartofi
  • 1,5 l apă pentru fiert
  • 1 ceapă mare
  • 110 ml ulei
  • sare și piper.
Reclamă

Plăcinte cu cartofi preparate la tigaie – Mod de preparare

Începe cu umplutura care se prepară din cartofi fierți și amestecați cu ceapă. În timp ce aceasta se răcorește, vei prepara aluatul pentru plăcinte. Aluatul se prepară cu drojdie, deci va avea nevoie de un timp de dospire.

Cum prepari umplutura pentru plăcinte

Curăță cartofii, spală-i bine și taie-i în cuburi mai mari. Apoi, pune-i la fiert în apă rece, cu sare. Lasă-i să fiarbă până când se pătrund și îndepărtează spuma care se formează la suprafața lor.

Între timp, pregătește și ceapa. Curăță ceapa și toac-o mărunt, apoi călește-o ușor într-o tigaia cu ulei încins. Presară puțină sare și puțin piper.

Când cartofii sunt bine fierți, scurge-i și pasează-i ca pentru piure. Amestecă-i cu ceapa și uleiul în care aceasta s-a călit. Lasă amestecul de cartofi cu ceapă la răcit.

Cum prepari aluatul pentru plăcinte cu cartofi preparate la tigaie

Trece făina prin sită într-un bol încăpător. Creează un loc adânc la mijloc și pune acolo drojdia cu zahărul. Toarnă puțină supă de la cartofi, ușor călduță și amestecă drojdia cu zahărul.  Apoi, lasă drojdia să se activeze și adaugă treptat supa de cartofi caldă, amestecând toate ingredientele din bol.

Vei obține un aluat ușor ferm, precum aluatul clasic de pâine. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la dospit 40-50 de minute.

Cum formezi și coci plăcintele la tigaie

După ce aluatul s-a dospit și și-a dublat volumul, împarte-l în 6 bucăți aproximativ egale. Împarte în șase și compoziția pentru umplutură.

Pune bucățile de aluat pe masa presărată cu făină și întinde-le în câte o foaie circulară.

Adaugă piureul de cartofi cu ceapă la mijlocul foilor de aluat. Adună marginile aluatului peste umplutură și lipește-le astfel încât să nu se vadă umplutura.

Colaj de poze cu pașii de preparare pentru Plăcinte cu cartofi preparate la tigaie
Cartofii se amestecă cu ceapa călită și se adaugă în interiorul plăcintelor / Rețetefeldefel.ro

Presează ușor plăcintele formate pentru a le aplatiza puțin. Apoi, coace-le pe rând în tigaia unsă cu puțin ulei. Întoarce-le de pe o parte pe cealaltă folosind o spatulă.

Pasul de întoarcere a plăcintei în tigaie, cu o spatulă
Plăcintele se prepară în tigaia unsă cu ulei / Shutterstock

Când le întorci, mai unge-le ușor cu ulei la suprafață. Se rumenesc mai frumos dacă sunt unse. Descoperă și o rețetă de plăcinte cu brânză și ceapă verde preparate la tigaie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×