Home // Lifestyle // Rețete // Samosa. Rețetă de aperitiv cald din bucătăria indiană
Samosa. Rețetă de aperitiv cald din bucătăria indiană
Samosa este denumirea unui aperitiv cald din gastronomia indiană și pakistaneză, devenit foarte popular de-a lungul timpului în toate bucătăriile lumii. Se prepară dintr-un aluat clasic de plăcintă și se modelează sub formă de triunghiuri micuțe ca niște mini pateuri.
Aperitivul indian Samosa se servește cald, cu diferite sosuri picante / Profimedia Images
Pentru umplutură, se folosesc legume precum cartoful și mazărea, plus condimente specifice bucătăriei indiene. Triunghiurile astfel umplute se prăjesc în baie de ulei și se servesc calde, cu diferite sosuri. Unul dintre sosurile recomandate este cel de iaurt cu pătrunjel. De asemenea, se recomandă și sosul picant de roșii sau un sos de ardei.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Pornind de la rețeta clasică, tradițională, fiecare o poate adapta după propriul gust. Se poate adăuga și carne tocată, dacă nu se dorește ca rețeta să fie vegetariană.
Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a încerca și tu deliciosul aperitiv cald din bucătăria indiană.
Rețetă de samosa – Ingrediente
Ai nevoie de câteva ingrediente simple pentru prepararea aluatului și de alte câteva ingrediente, la fel de simple, pentru umplutură. Mai ai nevoie de ulei pentru prăjit și de sosuri pentru servit.
Începe cu prepararea aluatului, care nu necesită mult timp.
Pune făina într-un bol, dar nu înainte de a o trece prin sită. Apoi, adaugă peste ea toate celelalte ingrediente și amestecă-le. Frământă aluatul mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină, până când devine compact. Acoperă-l cu o folie de prospețime și lasă-l la odihnit până când pregătești celelalte ingrediente.
Cum prepari umplutura pentru aperitiv cald, indian
Pregătește o tigaie încăpătoare, în care pui uleiul la înfierbântat. Curăță ceapa și toac-o mărunt. Adaug-o în tigaie și presară puțină sare peste ea. Curăță ghimbirul și răzuiește-l peste ceapă. Amestecă pentru omogenizare, apoi adaugă condimentele indiene.
Lasă ceapa să se călească ușor și curăță cartofii. Clătește-i, toacă-i în cuburi mici și adaugă-i într-un bol cu apă rece pentru a nu oxida. După ce i-ai tocat pe toți, adaugă-i în tigaie, scurși de apă. Amestecă-i bine cu ceapa și ghimbirul și lasă-i să se pătrundă ușor.
Adaugă mazărea congelată și amestec-o bine și pe aceasta cu ingredientele din tigaie. Dacă necesită, adaugă 1-2 linguri de apă pentru a nu se arde ingredientele. Spre final de preparare, adaugă și usturoiul răzuit.
Cum formezi și prepari samosa
Împarte aluatul în trei părți și întinde fiecare parte în câte o foaie circulară cu diametrul de aproximativ 20 cm. Secționează foaia în două. Împachetează fiecare jumătate de foaie în trei, formând astfel un cornet. Unge aluatul cu apă, acolo unde este petrecut, pentru a se lipi o parte de cealaltă și a nu se desface în timpul preparării.
Ia câte un con de aluat în mâna stângă și adaugă în interior o lingură sau linguriță de umplutură. Unge marginile aluatului cu apă și lipește-le, presându-le cu degetele.
După ce ai umplut toate conurile de aluat, prăjește-le în ulei încins până când se rumenesc frumos.
Scoate-le pe prosoape de hârtie pentru a se scurge surplusul de ulei. Servește-le calde cu sosul preferat, iar dacă îți plac astfel de gustări, îți mai oferim o rețetă de pateuri cu brânză sărată și mărar.