Reclamă

Samosa. Rețetă de aperitiv cald din bucătăria indiană

Samosa este denumirea unui aperitiv cald din gastronomia indiană și pakistaneză, devenit foarte popular de-a lungul timpului în toate bucătăriile lumii. Se prepară dintr-un aluat clasic de plăcintă și se modelează sub formă de triunghiuri micuțe ca niște mini pateuri.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 21 septembrie 2023, 6:08

Pentru umplutură, se folosesc legume precum cartoful și mazărea, plus condimente specifice bucătăriei indiene. Triunghiurile astfel umplute se prăjesc în baie de ulei și se servesc calde, cu diferite sosuri. Unul dintre sosurile recomandate este cel de iaurt cu pătrunjel. De asemenea, se recomandă și sosul picant de roșii sau un sos de ardei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pornind de la rețeta clasică, tradițională, fiecare o poate adapta după propriul gust. Se poate adăuga și carne tocată, dacă nu se dorește ca rețeta să fie vegetariană.

Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a încerca și tu deliciosul aperitiv cald din bucătăria indiană.

Rețetă de samosa – Ingrediente

Ai nevoie de câteva ingrediente simple pentru prepararea aluatului și de alte câteva ingrediente, la fel de simple, pentru umplutură. Mai ai nevoie de ulei pentru prăjit și de sosuri pentru servit.

Reclamă

Pentru aluat:

  • 500 gr făină
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 250 ml apă călduță
  • 75 ml ulei
  • 1 lingură oțet de vin alb.

Pentru umplutură:

  • 2 cartofi
  • 150 gr mazăre congelată
  • 1 ceapă
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 linguriță cu condimente indiene
  • sare după gust
  • 2 linguri de ulei.
Reclamă

Alte ingrediente:

  • ulei pentru prăjit
  • sos pentru servit.

Rețetă de samosa – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului, care nu necesită mult timp.

Pune făina într-un bol, dar nu înainte de a o trece prin sită. Apoi, adaugă peste ea toate celelalte ingrediente și amestecă-le. Frământă aluatul mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină, până când devine compact. Acoperă-l cu o folie de prospețime și lasă-l la odihnit până când pregătești celelalte ingrediente.

Descoperă și o rețetă de aluat foietaj preparat în casă.

Cum prepari umplutura pentru aperitiv cald, indian

Pregătește o tigaie încăpătoare, în care pui uleiul la înfierbântat. Curăță ceapa și toac-o mărunt. Adaug-o în tigaie și presară puțină sare peste ea. Curăță ghimbirul și răzuiește-l peste ceapă. Amestecă pentru omogenizare, apoi adaugă condimentele indiene.

Lasă ceapa să se călească ușor și curăță cartofii. Clătește-i, toacă-i în cuburi mici și adaugă-i într-un bol cu apă rece pentru a nu oxida. După ce i-ai tocat pe toți, adaugă-i în tigaie, scurși de apă. Amestecă-i bine cu ceapa și ghimbirul și lasă-i să se pătrundă ușor.

Adaugă mazărea congelată și amestec-o bine și pe aceasta cu ingredientele din tigaie. Dacă necesită, adaugă 1-2 linguri de apă pentru a nu se arde ingredientele. Spre final de preparare, adaugă și usturoiul răzuit.

Cum formezi și prepari samosa

Împarte aluatul în trei părți și întinde fiecare parte în câte o foaie circulară cu diametrul de aproximativ 20 cm. Secționează foaia în două. Împachetează fiecare jumătate de foaie în trei, formând astfel un cornet. Unge aluatul cu apă, acolo unde este petrecut, pentru a se lipi o parte de cealaltă și a nu se desface în timpul preparării.

Colaj de poze cu pajii de formare a aluatului pentru samosa
Aluatul se modelează sub formă conică, apoi se umple cu legumele preparate / Profimedia Images

Ia câte un con de aluat în mâna stângă și adaugă în interior o lingură sau linguriță de umplutură. Unge marginile aluatului cu apă și lipește-le, presându-le cu degetele.

Colaj de poze cu pașii de preparare a legumelor și de umplere a aluatului cu aceasta
Ingredientele pentru umplutură se prepară la tigaie în puțin ulei / Profimedia Images

După ce ai umplut toate conurile de aluat, prăjește-le în ulei încins până când se rumenesc frumos.

Femeie preaprând samosa în tigaia cu ulei
Aperitivele indiene se prăjesc în ulei și se scot pe prosoape de hârtie / Profimedia Images

Scoate-le pe prosoape de hârtie pentru a se scurge surplusul de ulei. Servește-le calde cu sosul preferat, iar dacă îți plac astfel de gustări, îți mai oferim o rețetă de pateuri cu brânză sărată și mărar.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iunie 2025. Soarta se schimbă radical pentru acești nativi
Horoscopul lunii iunie 2025 spune că nativii din zodiac au parte de o perioadă fantastică. Nu trebuie să se teamă de ceea ce le-ar putea rezerva astrele. Fiecare nouă apariție aduce cu sine transformări...
2
Dakota Johnson la Cannes 2025 pe un fundal deschis la culoare
CaTine
Dakota Johnson a purtat o rochie mulată la Festivalul de film de la Cannes. Vedeta a surprins cu o siluetă de invidiat
Dakota Johnson a purtat o rochie mulată la Festivalul de film de la Cannes, fiind una dintre cele trei ținute alese. Nu au lipsit accesoriile de lux și bretonul deja cunoscut. Zâmbetul nu i-a...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie verde și reprezintă una dintre acele zodii pentru care perioadele dificile se încheie pentru ele în ziua de 25 mai 2025
Horoscop
Perioadele dificile se încheie pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 mai 2025. Nativii care au parte de o schimbare
Perioadele dificile se încheie pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 mai 2025. Astrologii anunță că ziua de 25 mai 2025 aduce o schimbare importantă pentru trei semne zodiacale. Acești nativi vor avea...
4
Jennifer Lopez într-o rochie roz pal pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Jennifer Lopez a avut parte de un accident vestimentar din cauza rochiei prea decoltate. Cum arată ținuta care i-a jucat feste
Jennifer Lopez a avut parte de un accident vestimentar din cauza rochiei prea decoltate. Totul s-a întâmplat la Teatrul Stephen Sondheim din New York, cu ocazia aniversării a 98 de ani ai compozitorului John...
5
Nicole Kidman poartă o rochie roșie și păr lung pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Nicole Kidman a făcut o gafă de proporții la Cannes. Peruca i-a trădat noua coafură surprinzătoare chiar pe covorul roșu
Vedeta nu se dezice de la aparițiile surprinzătoare. Nicole Kidman a făcut o gafă de proporții la Cannes. A ținut să poarte o perucă, însă aceasta nu a ajutat-o prea mult. Invitată în cadrul...
PARTENERI
×