Reclamă

Samosa. Rețetă de aperitiv cald din bucătăria indiană

Samosa este denumirea unui aperitiv cald din gastronomia indiană și pakistaneză, devenit foarte popular de-a lungul timpului în toate bucătăriile lumii. Se prepară dintr-un aluat clasic de plăcintă și se modelează sub formă de triunghiuri micuțe ca niște mini pateuri.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 21 septembrie 2023, 6:08

Pentru umplutură, se folosesc legume precum cartoful și mazărea, plus condimente specifice bucătăriei indiene. Triunghiurile astfel umplute se prăjesc în baie de ulei și se servesc calde, cu diferite sosuri. Unul dintre sosurile recomandate este cel de iaurt cu pătrunjel. De asemenea, se recomandă și sosul picant de roșii sau un sos de ardei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pornind de la rețeta clasică, tradițională, fiecare o poate adapta după propriul gust. Se poate adăuga și carne tocată, dacă nu se dorește ca rețeta să fie vegetariană.

Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a încerca și tu deliciosul aperitiv cald din bucătăria indiană.

Rețetă de samosa – Ingrediente

Ai nevoie de câteva ingrediente simple pentru prepararea aluatului și de alte câteva ingrediente, la fel de simple, pentru umplutură. Mai ai nevoie de ulei pentru prăjit și de sosuri pentru servit.

Reclamă

Pentru aluat:

  • 500 gr făină
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 250 ml apă călduță
  • 75 ml ulei
  • 1 lingură oțet de vin alb.

Pentru umplutură:

  • 2 cartofi
  • 150 gr mazăre congelată
  • 1 ceapă
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 linguriță cu condimente indiene
  • sare după gust
  • 2 linguri de ulei.
Reclamă

Alte ingrediente:

  • ulei pentru prăjit
  • sos pentru servit.

Rețetă de samosa – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului, care nu necesită mult timp.

Pune făina într-un bol, dar nu înainte de a o trece prin sită. Apoi, adaugă peste ea toate celelalte ingrediente și amestecă-le. Frământă aluatul mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină, până când devine compact. Acoperă-l cu o folie de prospețime și lasă-l la odihnit până când pregătești celelalte ingrediente.

Descoperă și o rețetă de aluat foietaj preparat în casă.

Cum prepari umplutura pentru aperitiv cald, indian

Pregătește o tigaie încăpătoare, în care pui uleiul la înfierbântat. Curăță ceapa și toac-o mărunt. Adaug-o în tigaie și presară puțină sare peste ea. Curăță ghimbirul și răzuiește-l peste ceapă. Amestecă pentru omogenizare, apoi adaugă condimentele indiene.

Lasă ceapa să se călească ușor și curăță cartofii. Clătește-i, toacă-i în cuburi mici și adaugă-i într-un bol cu apă rece pentru a nu oxida. După ce i-ai tocat pe toți, adaugă-i în tigaie, scurși de apă. Amestecă-i bine cu ceapa și ghimbirul și lasă-i să se pătrundă ușor.

Adaugă mazărea congelată și amestec-o bine și pe aceasta cu ingredientele din tigaie. Dacă necesită, adaugă 1-2 linguri de apă pentru a nu se arde ingredientele. Spre final de preparare, adaugă și usturoiul răzuit.

Cum formezi și prepari samosa

Împarte aluatul în trei părți și întinde fiecare parte în câte o foaie circulară cu diametrul de aproximativ 20 cm. Secționează foaia în două. Împachetează fiecare jumătate de foaie în trei, formând astfel un cornet. Unge aluatul cu apă, acolo unde este petrecut, pentru a se lipi o parte de cealaltă și a nu se desface în timpul preparării.

Colaj de poze cu pajii de formare a aluatului pentru samosa
Aluatul se modelează sub formă conică, apoi se umple cu legumele preparate / Profimedia Images

Ia câte un con de aluat în mâna stângă și adaugă în interior o lingură sau linguriță de umplutură. Unge marginile aluatului cu apă și lipește-le, presându-le cu degetele.

Colaj de poze cu pașii de preparare a legumelor și de umplere a aluatului cu aceasta
Ingredientele pentru umplutură se prepară la tigaie în puțin ulei / Profimedia Images

După ce ai umplut toate conurile de aluat, prăjește-le în ulei încins până când se rumenesc frumos.

Femeie preaprând samosa în tigaia cu ulei
Aperitivele indiene se prăjesc în ulei și se scot pe prosoape de hârtie / Profimedia Images

Scoate-le pe prosoape de hârtie pentru a se scurge surplusul de ulei. Servește-le calde cu sosul preferat, iar dacă îți plac astfel de gustări, îți mai oferim o rețetă de pateuri cu brânză sărată și mărar.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Coaste de miel rumenite la cuptor
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
O femeie îmbrăcată în zână, într-o lume de basm
Horoscop
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024
Relații mari se vor schimba în viitor pentru unii nativi. Ai mai jos lista cu 5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024. Luna mai...
4
O femeie care vopsește un ou cu ajutorul unuo șervețel
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI
×