Reclamă

Samosa. Rețetă de aperitiv cald din bucătăria indiană

Samosa este denumirea unui aperitiv cald din gastronomia indiană și pakistaneză, devenit foarte popular de-a lungul timpului în toate bucătăriile lumii. Se prepară dintr-un aluat clasic de plăcintă și se modelează sub formă de triunghiuri micuțe ca niște mini pateuri.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 21 septembrie 2023, 6:08

Pentru umplutură, se folosesc legume precum cartoful și mazărea, plus condimente specifice bucătăriei indiene. Triunghiurile astfel umplute se prăjesc în baie de ulei și se servesc calde, cu diferite sosuri. Unul dintre sosurile recomandate este cel de iaurt cu pătrunjel. De asemenea, se recomandă și sosul picant de roșii sau un sos de ardei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pornind de la rețeta clasică, tradițională, fiecare o poate adapta după propriul gust. Se poate adăuga și carne tocată, dacă nu se dorește ca rețeta să fie vegetariană.

Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a încerca și tu deliciosul aperitiv cald din bucătăria indiană.

Rețetă de samosa – Ingrediente

Ai nevoie de câteva ingrediente simple pentru prepararea aluatului și de alte câteva ingrediente, la fel de simple, pentru umplutură. Mai ai nevoie de ulei pentru prăjit și de sosuri pentru servit.

Reclamă

Pentru aluat:

  • 500 gr făină
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 250 ml apă călduță
  • 75 ml ulei
  • 1 lingură oțet de vin alb.

Pentru umplutură:

  • 2 cartofi
  • 150 gr mazăre congelată
  • 1 ceapă
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 linguriță cu condimente indiene
  • sare după gust
  • 2 linguri de ulei.
Reclamă

Alte ingrediente:

  • ulei pentru prăjit
  • sos pentru servit.

Rețetă de samosa – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului, care nu necesită mult timp.

Pune făina într-un bol, dar nu înainte de a o trece prin sită. Apoi, adaugă peste ea toate celelalte ingrediente și amestecă-le. Frământă aluatul mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină, până când devine compact. Acoperă-l cu o folie de prospețime și lasă-l la odihnit până când pregătești celelalte ingrediente.

Descoperă și o rețetă de aluat foietaj preparat în casă.

Cum prepari umplutura pentru aperitiv cald, indian

Pregătește o tigaie încăpătoare, în care pui uleiul la înfierbântat. Curăță ceapa și toac-o mărunt. Adaug-o în tigaie și presară puțină sare peste ea. Curăță ghimbirul și răzuiește-l peste ceapă. Amestecă pentru omogenizare, apoi adaugă condimentele indiene.

Lasă ceapa să se călească ușor și curăță cartofii. Clătește-i, toacă-i în cuburi mici și adaugă-i într-un bol cu apă rece pentru a nu oxida. După ce i-ai tocat pe toți, adaugă-i în tigaie, scurși de apă. Amestecă-i bine cu ceapa și ghimbirul și lasă-i să se pătrundă ușor.

Adaugă mazărea congelată și amestec-o bine și pe aceasta cu ingredientele din tigaie. Dacă necesită, adaugă 1-2 linguri de apă pentru a nu se arde ingredientele. Spre final de preparare, adaugă și usturoiul răzuit.

Cum formezi și prepari samosa

Împarte aluatul în trei părți și întinde fiecare parte în câte o foaie circulară cu diametrul de aproximativ 20 cm. Secționează foaia în două. Împachetează fiecare jumătate de foaie în trei, formând astfel un cornet. Unge aluatul cu apă, acolo unde este petrecut, pentru a se lipi o parte de cealaltă și a nu se desface în timpul preparării.

Colaj de poze cu pajii de formare a aluatului pentru samosa
Aluatul se modelează sub formă conică, apoi se umple cu legumele preparate / Profimedia Images

Ia câte un con de aluat în mâna stângă și adaugă în interior o lingură sau linguriță de umplutură. Unge marginile aluatului cu apă și lipește-le, presându-le cu degetele.

Colaj de poze cu pașii de preparare a legumelor și de umplere a aluatului cu aceasta
Ingredientele pentru umplutură se prepară la tigaie în puțin ulei / Profimedia Images

După ce ai umplut toate conurile de aluat, prăjește-le în ulei încins până când se rumenesc frumos.

Femeie preaprând samosa în tigaia cu ulei
Aperitivele indiene se prăjesc în ulei și se scot pe prosoape de hârtie / Profimedia Images

Scoate-le pe prosoape de hârtie pentru a se scurge surplusul de ulei. Servește-le calde cu sosul preferat, iar dacă îți plac astfel de gustări, îți mai oferim o rețetă de pateuri cu brânză sărată și mărar.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Pastă de sardine în bol și în linguriță, alături de crackers și pătrunjel verde
Rețete
Pastă de sardine. Rețetă de gustare rapidă și hrănitoare
Dacă nu mai știi ce să prepari pentru un platou cu gustări rapide și hrănitoare, poți încerca rețeta de pastă de sardine. Este una dintre acele rețete despre care se spune că sunt, pe...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 30 septembrie – 6 octombrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Două evenimente astrale aduc schimbări și noi începuturi pentru nativii din zodiac. Este vorba este Luna Nouă și Eclipsa de Lună care vor fi nelipsite. Citește horoscopul săptămânii 30 septembrie – 6 octombrie 2024...
3
Două porții de alivancă moldovenească
Rețete
Alivancă moldovenească. Rețetă de prăjitură cu mălai
Rețeta de alivancă moldovenească este rețeta unui desert tradițional românesc, cu rădăcini adânci în zona Moldovei. Prăjitura este foarte populară și apreciată pentru simplitatea și gustul său autentic. Este un fel de prăjitură cu...
4
Biscuiți din fulgi de ovăz
Sănătate
Cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. E recomandat să-l consumi și tu
Cu multitudinea de informații despre nutriție pe care o regăsim peste tot, cu siguranță și tu te-ai întrebat care e cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. Răspunsul este simplu și are...
5
Cremă de fistic în bol de sticlă și pe felie de pâine, alături de un borcan cu fistic
Rețete
Cremă de fistic făcută în casă. Rețetă simplă și ușoară
Dacă adori fisticul, rețeta de cremă de fistic te va cuceri atât din punct de vedere al gustului, cât și al texturii și culorii apetisante. Se prepară simplu și ușor din ingrediente puține și...
PARTENERI
×