Reclamă

Ghisman. Rețetă de plăcintă dobrogeană cu iaurt

Ghisman este denumirea unui desert foarte popular în Dobrogea, care se prepară din ingrediente simple și mereu la îndemână. Este un fel de plăcintă turnată, pe bază de iaurt și ouă, cu o textură densă și cremoasă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 2 aprilie 2024, 6:41

Se spune că acest desert se prepara în ritul paparudelor, divinități invocate pentru a aduce ploaia. La origini, rețeta se prepara cu coraslă, primul lapte de vacă, muls imediat după fătare. Aceste este un lapte foarte gras, care prin fierbere se coagulează în mici bulgărași. Dar cum corasla nu este la îndemâna oricui, nici măcar a gospodinelor din zona rurală, rețeta a fost adaptată. Corasla s-a înlocuit ulterior cu lapte, iaurt sau chefir, la care se adaugă și puțină brânză proaspătă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bucătăria dobrogeană este foarte apreciată, pe lângă preparatele cu pește, și pentru cele cu produse lactate. Plăcintele dulci sau sărate cu brânză sunt foarte populare în această bucătărie. Descoperă aici și rețeta tradițională de plăcintă dobrogeană cu brânză sărată.

Mai jos, poți urmări rețeta detaliată a plăcintei cu iaurt, pentru a o prepara și tu.

Ghisman – Ingrediente

  • 5 ouă
  • 50 gr zahăr pudră
  • 900 gr iaurt sau chefir
  • 250 gr brânză proaspătă
  • 250 gr faina alba
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • unt pentru uns vasul de copt.
Reclamă

Rețetă de plăcintă dobrogeană cu iaurt – Mod de preparare

Compoziția pentru delicioasa plăcintă se prepară foarte simplu și rapid. De aceea este indicat ca mai întâi să aduni pe masa de lucru toate ingredientele, dar și ustensilele cu care lucrezi.

Apoi, pregătești o tavă de cuptor cu dimensiunile aproximative de 26/37 cm. Unge interiorul tăvii cu unt, din belșug.

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru plăcintă, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Descoperă și o rețetă de brânzoaice cu stafide și aluat pufos.

Reclamă

Cum prepari plăcinta dobrogeană Ghisman

Sparge ouăle într-un bol și adaugă peste ele sarea și zahărul. Dacă optezi pentru a prepara plăcinta sărată, exclude zahărul. Dacă dorești ca plăcinta să fie aromată, adaugă zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Amestecă ouăle cu sarea și zahărul timp de 2-3 minute, până când obții o compoziție spumoasă.

Dizolvă bicarbonatul de sodiu în iaurt și adaugă amestecul rezultat peste compoziția de ouă. Omogenizează imediat pentru că bicarbonatul va produce bule de aer în iaurt în timp ce se dizolvă. Dacă folosești chefir sau lapte, dizolvă bicarbonatul în puțin suc de lămâie.

Adaugă și brânza proaspătă și din nou omogenizează bine compoziția. La final, încorporează treptat făina, folosind o spatulă. Întinde compoziția obținută în tava pregătită și nivelează-i uniform suprafața. Pune tava în cuptor și coace delicioasa plăcintă dobrogeană cu iaurt pentru 40 de minute, la 180 de grade Celsius. Se va rumeni frumos la suprafață, iar interiorul va rămâne cremos.

Plăcintă dobrogeană Ghisman în vasul de copt
Plăcinta se lasă la răcit în vas, pentru a nu se deforma / Shutterstock

Lasă plăcinta Ghisman să se răcească bine înainte de a o porționa. Este foarte gustoasă, mai ales servită rece, de la frigider, alături de un pahar cu lapte sau cu iaurt.

Plăcintă dobrogeană cu iaurt porționată pe un suport de lemn și pe o farfurie
Plăcinta se porționează după răcirea completă / Shutterstock

Dacă dorești să prepari și o rețetă mai specială de plăcintă cu brânză sărată, încearcă rețeta de Khachapuri. Este o rețetă din bucătăria georgiană.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și o pereche de mănuși în timp ce ține un deget la gură pentru a ascunde un secret
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI
×