Reclamă

Ghisman. Rețetă de plăcintă dobrogeană cu iaurt

Ghisman este denumirea unui desert foarte popular în Dobrogea, care se prepară din ingrediente simple și mereu la îndemână. Este un fel de plăcintă turnată, pe bază de iaurt și ouă, cu o textură densă și cremoasă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 2 aprilie 2024, 6:41

Se spune că acest desert se prepara în ritul paparudelor, divinități invocate pentru a aduce ploaia. La origini, rețeta se prepara cu coraslă, primul lapte de vacă, muls imediat după fătare. Aceste este un lapte foarte gras, care prin fierbere se coagulează în mici bulgărași. Dar cum corasla nu este la îndemâna oricui, nici măcar a gospodinelor din zona rurală, rețeta a fost adaptată. Corasla s-a înlocuit ulterior cu lapte, iaurt sau chefir, la care se adaugă și puțină brânză proaspătă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bucătăria dobrogeană este foarte apreciată, pe lângă preparatele cu pește, și pentru cele cu produse lactate. Plăcintele dulci sau sărate cu brânză sunt foarte populare în această bucătărie. Descoperă aici și rețeta tradițională de plăcintă dobrogeană cu brânză sărată.

Mai jos, poți urmări rețeta detaliată a plăcintei cu iaurt, pentru a o prepara și tu.

Ghisman – Ingrediente

  • 5 ouă
  • 50 gr zahăr pudră
  • 900 gr iaurt sau chefir
  • 250 gr brânză proaspătă
  • 250 gr faina alba
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • unt pentru uns vasul de copt.
Reclamă

Rețetă de plăcintă dobrogeană cu iaurt – Mod de preparare

Compoziția pentru delicioasa plăcintă se prepară foarte simplu și rapid. De aceea este indicat ca mai întâi să aduni pe masa de lucru toate ingredientele, dar și ustensilele cu care lucrezi.

Apoi, pregătești o tavă de cuptor cu dimensiunile aproximative de 26/37 cm. Unge interiorul tăvii cu unt, din belșug.

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru plăcintă, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Descoperă și o rețetă de brânzoaice cu stafide și aluat pufos.

Reclamă

Cum prepari plăcinta dobrogeană Ghisman

Sparge ouăle într-un bol și adaugă peste ele sarea și zahărul. Dacă optezi pentru a prepara plăcinta sărată, exclude zahărul. Dacă dorești ca plăcinta să fie aromată, adaugă zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Amestecă ouăle cu sarea și zahărul timp de 2-3 minute, până când obții o compoziție spumoasă.

Dizolvă bicarbonatul de sodiu în iaurt și adaugă amestecul rezultat peste compoziția de ouă. Omogenizează imediat pentru că bicarbonatul va produce bule de aer în iaurt în timp ce se dizolvă. Dacă folosești chefir sau lapte, dizolvă bicarbonatul în puțin suc de lămâie.

Adaugă și brânza proaspătă și din nou omogenizează bine compoziția. La final, încorporează treptat făina, folosind o spatulă. Întinde compoziția obținută în tava pregătită și nivelează-i uniform suprafața. Pune tava în cuptor și coace delicioasa plăcintă dobrogeană cu iaurt pentru 40 de minute, la 180 de grade Celsius. Se va rumeni frumos la suprafață, iar interiorul va rămâne cremos.

Plăcintă dobrogeană Ghisman în vasul de copt
Plăcinta se lasă la răcit în vas, pentru a nu se deforma / Shutterstock

Lasă plăcinta Ghisman să se răcească bine înainte de a o porționa. Este foarte gustoasă, mai ales servită rece, de la frigider, alături de un pahar cu lapte sau cu iaurt.

Plăcintă dobrogeană cu iaurt porționată pe un suport de lemn și pe o farfurie
Plăcinta se porționează după răcirea completă / Shutterstock

Dacă dorești să prepari și o rețetă mai specială de plăcintă cu brânză sărată, încearcă rețeta de Khachapuri. Este o rețetă din bucătăria georgiană.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×