Se spune că acest desert se prepara în ritul paparudelor, divinități invocate pentru a aduce ploaia. La origini, rețeta se prepara cu coraslă, primul lapte de vacă, muls imediat după fătare. Aceste este un lapte foarte gras, care prin fierbere se coagulează în mici bulgărași. Dar cum corasla nu este la îndemâna oricui, nici măcar a gospodinelor din zona rurală, rețeta a fost adaptată. Corasla s-a înlocuit ulterior cu lapte, iaurt sau chefir, la care se adaugă și puțină brânză proaspătă.
Bucătăria dobrogeană este foarte apreciată, pe lângă preparatele cu pește, și pentru cele cu produse lactate. Plăcintele dulci sau sărate cu brânză sunt foarte populare în această bucătărie. Descoperă aici și rețeta tradițională de plăcintă dobrogeană cu brânză sărată.
Mai jos, poți urmări rețeta detaliată a plăcintei cu iaurt, pentru a o prepara și tu.
Ghisman – Ingrediente
- 5 ouă
- 50 gr zahăr pudră
- 900 gr iaurt sau chefir
- 250 gr brânză proaspătă
- 250 gr faina alba
- 1 linguriță de sare
- 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu
- unt pentru uns vasul de copt.
Rețetă de plăcintă dobrogeană cu iaurt – Mod de preparare
Compoziția pentru delicioasa plăcintă se prepară foarte simplu și rapid. De aceea este indicat ca mai întâi să aduni pe masa de lucru toate ingredientele, dar și ustensilele cu care lucrezi.
Apoi, pregătești o tavă de cuptor cu dimensiunile aproximative de 26/37 cm. Unge interiorul tăvii cu unt, din belșug.
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru plăcintă, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Descoperă și o rețetă de brânzoaice cu stafide și aluat pufos.