Reclamă

Grâu fiert cu nuci și stafide: rețetă de colivă

Dacă sunteți în căutarea unui desert gustos și hrănitor, servit la mic dejun, încercați această rețetă de grâu fiert cu nuci și stafide, cunoscută și sub numele de colivă.

Publicat: 4 martie 2021, 13:32 / Actualizat: 5 aprilie 2021, 15:49

Popular, se mai numește și colivă, însă modul de preparare este ceva mai simplu. Ne limităm doar la procesul de fierbere al  grâului și la amestecarea lui cu diverse ingrediente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Grâul fiert cu nuci și stafide se prepară din aceleași ingrediente precum coliva. Însă consistența va fi mai moale, mai puțin scăzută. Gustul se poate îmbunătăți cu nuci, alune, migdale, fistic, stafide și fructe confiate. Nu lipsește nici coaja răzuită de lămâie și portocale sau esențele preferate.

Un alt aspect important este acela că îl putem îndulci cu miere de albine, ulterior, după preferințe. Putem opta să îl consumăm la mic dejun, neîndulcit, ca pe un porridge.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente pentru a putea prepara și voi un desert delicios și hrănitor.

Reclamă

Colivă din grâu fiert cu nuci și stafide: ingrediente

  • 250 gr grâu sau arpacaș
  • 1 litru de apă
  • 150 gr nuci tocate grosier
  • 150 gr stafide aurii
  • 7 gr sare
  • coajă de lămâie
  • coajă de portocală
  • miere

Colivă din grâu fiert cu nuci și stafide: mod de preparare

Pentru reușita acestui desert simplu și delicios, cu gust de copilărie, trebuie să respectați doar câțiva pași simpli.

Grâul sau arpacașul se pune într-o sită deasă și se clătește în apă rece. Se pune la fiert, la foc de intensitate medie, în apă rece.

Reclamă

Pe parcurs, se înlătură spuma care se formează la suprafață. După înlăturarea spumei, se adaugă sarea și se amestecă pentru a se dizolva.

Când grâul sau arpacașul începe să se hidrateze și apa din vas scade puțin, se reduce intensitatea focului la minimum. Se mai lasă la fiert 15-20 de minute. Se ridică vasul cu grâu de pe foc și se amestecă, ușor, apoi se lasă la temperat.

Cum se pregătesc ingredientele pentru a da gust grâului fiert

Cât timp fierbe grâul se rumenesc nucile în cuptor, pe hârtie de copt, apoi se toacă mărunt. Se pot măcina o parte și fin pentru a îngroșa compoziția grâului. Stafidele se hidratează în puțină apă caldă, amestecată esența dorită: vanilie, rom, etc.

Când grâul se mai temperează, se adaugă nucile rumenite și mărunțite, stafidele scurse și coajă răzuită fin, de lămâie și de portocale. Opțional se adaugă și alte arome: esența de rom, de vanilie.

Deliciosul grâu fiert cu nuci și stafide se pune în boluri și se amestecă cu miere, după gust.

Dacă vreți să îl consumați ca bază la mic dejun, puteți să nu îl îndulciți. Este suficientă aroma stafidelor. Se mai pot adăugă diverse semințe transformându-l într-un porridge grozav de bun.

Grâu fiert și decorat cu nuci și stafide, gata de servit
Grâul fiert cu nuci și stafide se poate combina cu diverse fructe confiate și semințe / Shutterstock

Coliva din grâu fiert se poate păstra la frigider, acoperită, chiar și o săptămână. Grâul fiert cu nuci și stafide este foarte gustos și rece, de la frigider.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de tensiuni pe plan amoros în această perioadă. Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024 vine să aducă vești pentru toate cele 12 zodii în parte. Vor avea loc transformări...
2
cartonașe cu simboluri chinezești ținute în mână de o femeie
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Un nou capitol se deschide în fața lor
Specialiștii în astrologie vin cu informații prețioase în această perioadă. Află care sunt cele 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Celelalte sunt pregătite să-și asculte propriile sentimente și să nu se îndepărteze...
3
O femeie care se uită în frigider, noaptea
Sănătate
Pași pentru a scăpa de grăsimea de pe burtă. Obiceiurile pe care specialiștii le interzic
Renunță la aceste obiceiuri dacă vrei să scapi de grăsimea viscerală. Dacă reușești să o elimini poți reduce și riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. Ai mai jos...
4
fată frumoasă pe un lac ține o lună în mână într-un apus
Horoscop
Cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea Lunii. Ce arată astrele
Nu de puține ori, mișcările astrale i-au influențat pe nativi. Află cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea lunii. Atrag după sine noi începuturi, asta dacă există dorințe de schimbare. Optimismul și...
5
Șarlotă de căpșuni și pișcoturi pe un platou de sticlă
Rețete
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Este sezonul căpșunilor și dorești inspirație pentru deserturi savuroase în care să le incluzi? Poți începe cu o rețetă simplă și rapidă de șarlotă de căpșuni. Este rețeta unui tort fără coacere, având ca...
PARTENERI
×