Reclamă

Grâu fiert cu nuci și stafide: rețetă de colivă

Dacă sunteți în căutarea unui desert gustos și hrănitor, servit la mic dejun, încercați această rețetă de grâu fiert cu nuci și stafide, cunoscută și sub numele de colivă.

Publicat: 4 martie 2021, 13:32 / Actualizat: 5 aprilie 2021, 15:49

Popular, se mai numește și colivă, însă modul de preparare este ceva mai simplu. Ne limităm doar la procesul de fierbere al  grâului și la amestecarea lui cu diverse ingrediente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Grâul fiert cu nuci și stafide se prepară din aceleași ingrediente precum coliva. Însă consistența va fi mai moale, mai puțin scăzută. Gustul se poate îmbunătăți cu nuci, alune, migdale, fistic, stafide și fructe confiate. Nu lipsește nici coaja răzuită de lămâie și portocale sau esențele preferate.

Un alt aspect important este acela că îl putem îndulci cu miere de albine, ulterior, după preferințe. Putem opta să îl consumăm la mic dejun, neîndulcit, ca pe un porridge.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente pentru a putea prepara și voi un desert delicios și hrănitor.

Reclamă

Colivă din grâu fiert cu nuci și stafide: ingrediente

  • 250 gr grâu sau arpacaș
  • 1 litru de apă
  • 150 gr nuci tocate grosier
  • 150 gr stafide aurii
  • 7 gr sare
  • coajă de lămâie
  • coajă de portocală
  • miere

Colivă din grâu fiert cu nuci și stafide: mod de preparare

Pentru reușita acestui desert simplu și delicios, cu gust de copilărie, trebuie să respectați doar câțiva pași simpli.

Grâul sau arpacașul se pune într-o sită deasă și se clătește în apă rece. Se pune la fiert, la foc de intensitate medie, în apă rece.

Reclamă

Pe parcurs, se înlătură spuma care se formează la suprafață. După înlăturarea spumei, se adaugă sarea și se amestecă pentru a se dizolva.

Când grâul sau arpacașul începe să se hidrateze și apa din vas scade puțin, se reduce intensitatea focului la minimum. Se mai lasă la fiert 15-20 de minute. Se ridică vasul cu grâu de pe foc și se amestecă, ușor, apoi se lasă la temperat.

Cum se pregătesc ingredientele pentru a da gust grâului fiert

Cât timp fierbe grâul se rumenesc nucile în cuptor, pe hârtie de copt, apoi se toacă mărunt. Se pot măcina o parte și fin pentru a îngroșa compoziția grâului. Stafidele se hidratează în puțină apă caldă, amestecată esența dorită: vanilie, rom, etc.

Când grâul se mai temperează, se adaugă nucile rumenite și mărunțite, stafidele scurse și coajă răzuită fin, de lămâie și de portocale. Opțional se adaugă și alte arome: esența de rom, de vanilie.

Deliciosul grâu fiert cu nuci și stafide se pune în boluri și se amestecă cu miere, după gust.

Dacă vreți să îl consumați ca bază la mic dejun, puteți să nu îl îndulciți. Este suficientă aroma stafidelor. Se mai pot adăugă diverse semințe transformându-l într-un porridge grozav de bun.

Grâu fiert și decorat cu nuci și stafide, gata de servit
Grâul fiert cu nuci și stafide se poate combina cu diverse fructe confiate și semințe / Shutterstock

Coliva din grâu fiert se poate păstra la frigider, acoperită, chiar și o săptămână. Grâul fiert cu nuci și stafide este foarte gustos și rece, de la frigider.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×