Reclamă

Grâu fiert cu nuci și stafide: rețetă de colivă

Dacă sunteți în căutarea unui desert gustos și hrănitor, servit la mic dejun, încercați această rețetă de grâu fiert cu nuci și stafide, cunoscută și sub numele de colivă.

Publicat: 4 martie 2021, 13:32 / Actualizat: 5 aprilie 2021, 15:49

Popular, se mai numește și colivă, însă modul de preparare este ceva mai simplu. Ne limităm doar la procesul de fierbere al  grâului și la amestecarea lui cu diverse ingrediente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Grâul fiert cu nuci și stafide se prepară din aceleași ingrediente precum coliva. Însă consistența va fi mai moale, mai puțin scăzută. Gustul se poate îmbunătăți cu nuci, alune, migdale, fistic, stafide și fructe confiate. Nu lipsește nici coaja răzuită de lămâie și portocale sau esențele preferate.

Un alt aspect important este acela că îl putem îndulci cu miere de albine, ulterior, după preferințe. Putem opta să îl consumăm la mic dejun, neîndulcit, ca pe un porridge.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente pentru a putea prepara și voi un desert delicios și hrănitor.

Reclamă

Colivă din grâu fiert cu nuci și stafide: ingrediente

  • 250 gr grâu sau arpacaș
  • 1 litru de apă
  • 150 gr nuci tocate grosier
  • 150 gr stafide aurii
  • 7 gr sare
  • coajă de lămâie
  • coajă de portocală
  • miere

Colivă din grâu fiert cu nuci și stafide: mod de preparare

Pentru reușita acestui desert simplu și delicios, cu gust de copilărie, trebuie să respectați doar câțiva pași simpli.

Grâul sau arpacașul se pune într-o sită deasă și se clătește în apă rece. Se pune la fiert, la foc de intensitate medie, în apă rece.

Reclamă

Pe parcurs, se înlătură spuma care se formează la suprafață. După înlăturarea spumei, se adaugă sarea și se amestecă pentru a se dizolva.

Când grâul sau arpacașul începe să se hidrateze și apa din vas scade puțin, se reduce intensitatea focului la minimum. Se mai lasă la fiert 15-20 de minute. Se ridică vasul cu grâu de pe foc și se amestecă, ușor, apoi se lasă la temperat.

Cum se pregătesc ingredientele pentru a da gust grâului fiert

Cât timp fierbe grâul se rumenesc nucile în cuptor, pe hârtie de copt, apoi se toacă mărunt. Se pot măcina o parte și fin pentru a îngroșa compoziția grâului. Stafidele se hidratează în puțină apă caldă, amestecată esența dorită: vanilie, rom, etc.

Când grâul se mai temperează, se adaugă nucile rumenite și mărunțite, stafidele scurse și coajă răzuită fin, de lămâie și de portocale. Opțional se adaugă și alte arome: esența de rom, de vanilie.

Deliciosul grâu fiert cu nuci și stafide se pune în boluri și se amestecă cu miere, după gust.

Dacă vreți să îl consumați ca bază la mic dejun, puteți să nu îl îndulciți. Este suficientă aroma stafidelor. Se mai pot adăugă diverse semințe transformându-l într-un porridge grozav de bun.

Grâu fiert și decorat cu nuci și stafide, gata de servit
Grâul fiert cu nuci și stafide se poate combina cu diverse fructe confiate și semințe / Shutterstock

Coliva din grâu fiert se poate păstra la frigider, acoperită, chiar și o săptămână. Grâul fiert cu nuci și stafide este foarte gustos și rece, de la frigider.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cara Delevingne surprinsă pe un aeroport cu ochelari de soare
Divertisment
Un model celebru e de nerecunoscut după ce a depășit dependența de substanțe interzise. Cine este vedeta care are „o nouă viață”
Un model celebru de la Hollywood e de nerecunoscut după ce a depășit dependența de substanțe interzise. Vedeta spune că a primit șansa la o nouă viață și că încearcă să-și păstreze obiceiurile sănătoase....
2
Amanda Bynes în adolescență într-un top negru
Divertisment
Amanda Bynes s-a alăturat unei platforme pentru adulți. Actrița adorată în trecut de toți adolescenții a dezvăluit ce conținut va posta în online
Amanda Bynes s-a alăturat unei platforme pentru adulți. Actrița adorată în trecut de toți adolescenții a dezvăluit ce conținut va posta în online. Vedeta și-a luat fanii prin surprindere atunci când a făcut vestea...
3
Un cozonac scos din cuptor de o mână protejată de o mănușă
Lifestyle
Cozonacul se coace cu ventilație sau fără? Recomandări pentru un desert de vis
Cozonacul este desertul-simbol al sărbătorilor în multe familii din România. Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor trezește amintiri, adună familia la masă și oferă acel sentiment de „acasă” pe care doar tradițiile bine...
4
Căpșuni ținute în mână de o femeie
Timp liber
Ce sunt punctele albe de pe căpșuni. Detaliul care e posibil să-ți fi scăpat despre aceste fructe adorate
Căpșunile sunt fructele adorate și de cei mici și de adulți în egală măsură. Au un gust plăcut, aromat, care se potrivește de minune în preparate de tot felul, gata să bucure papilele gustative....
5
Un cozonac și o bucată de cozonac, pe un tocător, alături de un cuțit
Lifestyle
De ce iese cozonacul tare. Ce trebuie să eviți de fapt
Cozonacul este un desert tradițional cu o semnificație aparte, dar nu de puține ori se întâmplă ca rezultatul final să nu fie cel așteptat. Dacă te întrebi de ce iese cozonacul tare, este posibil...
PARTENERI
×