Chef Nicolai Tand ne-a povestit în detaliu despre parcursul său profesional. Drumul nu a fost unul ușor, dar munca din spate l-a făcut pe Nicolai să aprecieze și mai mult ceea ce are astăzi. Ingredientul secret din preparatele sale stă ascuns în dragostea și pasiunea pe care le are pentru a face mâncare.
Interviu CaTine La Masculin cu Chef Nicolai Tand
Puțini știu ce experiențe au stat în spatele succesului lui Chef Nicolai Tand. Acesta a luat decizia de a pleca o vreme din țară pentru a avea o situație financiară mai bună. Munca l-a modelat și l-a făcut să fie mult mai recunoscător pentru ceea ce are astăzi. Lucrurile cu adevărat importante pentru Nicolai sunt reprezentate de familie. De altfel, acesta ne-a povestit cum mâncarea adună întotdeauna familia la masă.
– Cum te-a modelat locul natal pentru cine ești astăzi?
– Locul natal a făcut din mine ceea ce sunt. Acolo sunt rădăcinile mele. Locul natal e fundația unei case. De acolo am plecat. E cel mai important lucru.
– Prin ochii adultului de astăzi, cum l-ai descrie pe copilașul Nicolai?
– Încă nu sunt adult. Sunt un copil mai mare, dar mai voios, zburdalnic. Sunt un tip simplu care se bucură de orice.
– Care e cel mai prețios lucru pe care l-ai învățat de la copii tăi?
– De la amândoi am învățat multe. Am niște copii buni. Am o nevastă care i-a educat bine. Sunt un norocos.
– Ce din soția ta te face să fii tu?
– Monica mi-a adus echilibru în viață. M-a făcut să am încredere mai multă în mine. Monica e jumătatea mea. E femeia care îmi spune să am grijă de mine. Ea e partea bună din mine.
– Care crezi că e definiția unei femei puternice?
– Să-l facă pe bărbat să fie puternic. Să-l facă pe soțul ei să devină cât mai puternic.
– Dacă ți-ar da cineva o cutie cu lucruri pe care le-ai pierdut de-a lungul vieții, ce ai căuta prima dată?
– Timpul. Îmi place să stau cu familia și să gătim împreună. Cred că e foarte important. Înveți de la copii, de la nevastă, de la bunici. În momentul în care ești la masă, e o stare pe care nu o regăsești în altă parte. Familia îți dă liniște.
Cum și-a descoperit Chef Nicolai Tand pasiunea pentru gătit
Pasiunea pentru gătit a moștenit-o de la mama, după cum ne povestește chiar Chef Nicolai. Aceasta a fost cea care i-a insuflat dragostea pentru gust. Nicolai își amintește cu drag cum mama sa reușea să facă un fel delicios de mâncare din orice găsea în bucătărie. Chef spune că are și el acest talent de la mama sa.
O altă persoană pasionată de gastronomie este Chef Bogdan Alexandrescu. Urmărește interviul cu acesta pe CaTine.ro.
– Când ți-ai descoperit pasiunea pentru bucătărie?
– Cred că o am în sânge de la mama. Mama era o bucătăreasă senzațională. Ea făcea mâncare din orice. Mama făcea de mâncare și apoi împărțea din ea la toată lumea. Găteam și eu ce vedeam la ea.
– Care sunt ingredientele care nu ar trebui să lipsească din bucătăria unui pasionat?
– Sunt importante și ustensilele. Ingredientele ți le dă Dumnezeu în funcție de sezon. E important dacă ai posibilitatea să ai grădina ta. Eu o ajutam mult pe mama în grădină. Ingredientele naturale fac diferența. Am avut norocul să trăiesc la țară și să mănânc din cele mai bune ingredient. Bazele bucătăriei constau în ingrediente de calitate.
– Este adevărată afirmația “E gustoasă mâncarea pentru că a gătit cu drag”? Ce părere ai?
– Eu spun că dragostea e foarte importantă în mâncare. Dragostea din mâncare face diferența. Mâncarea e gătită de un om cu suflet. Mâncarea făcută de bunici. Bunicile găsesc pentru nepoți cu drag.
– Care e cel mai bun sfat pe care l-ai primit de-a lungul timpului în meseria ta?
– Să rămân așa cum sunt eu. Să mă inspir, dar să rămân eu și să am bazele mele.
– Se spune că atât mirosul, cât și gustul trezesc cele mai puternice amintiri. Dacă ai fi nevoit să îți faci un tatuaj cu o rețetă care îți provoacă cele mai intense trăiri, pentru ce preparat ar fi?
– Nu cred că mi-aș mai face acum un tatuaj. Niciodată nu am știut ce să-mi fac. Nu mi-aș tatua nicio mâncare, dar îmi aduc aminte cu drag de mâncărurile mamei. Nu pot să mă opresc la un singur fel de mâncare.
Detalii mai puțin cunoscute despre Nicolai Tand
Chef Nicolai Tand ne încântă de multe ori cu prezența sa în cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1. Însă puțini îl cunosc în viața de zi cu zi. Deși este o prezență jovială, Nicolai a avut de trecut peste multe obstacole în adolescență. Bucătarul ne-a dezvăluit și câteva detalii mai puțin cunoscute despre viața sa.
– Ai plecat de tânăr în țări precum Anglia, America, Italia și Franța, însă cea din urma ți-a fost ca o casă mult timp. Este adevărat că ai dormit în case abandonate?
– Ani de zile am dormit în case abandonate. Am prins vremurile în care ajungeai cu viză în Franța. Apa nu prea mergea și aduceam bidoane cu apă. Mergeam, vindeam ziare.
– De ce ai luat această decizie?
– Pentru că aveam 20 de ani și atunci aveam puterea și voința să fac lucruri.
– Care este avantajul de a lucra de tânăr?
– De la mama și de la tata am deprins acest lucru. Dacă vrei ceva, atunci trebuie să muncești.
– Cum ai depășit situațiile dificile în perioada în care ai fost plecat în Franța?
– N-am avut perioade dificile. M-am dus în Franța cu scopul de a face bani. Nu m-am văitat. Știam de la început că am de muncit și nu trebuie să mă vait. Eu eram bucuros că am ajuns. Nu-mi aduc aminte să mă fi plâns.
– Îți amintești cum ai cheltuit primii bani câștigați?
– Nu țin minte. Știu că am vrut să cumpăr niște pantaloni largi care aveau o culoare mai bizară și mama mi-a zis că nu îmi șade. I-am cumparat până la urmă, dar mergeam prin vecini să mă îmbrac cu ei, să nu mă vadă mama cu ei.