Te-ai întrebat vreodată care este motivul pentru care nasturii cămășilor tale se află pe parti diferite față de nasturii cămășilor bărbătești? Există piese vestimentare pe care este greu să le diferențiezi după design sau croi. Nasturii sunt soluția salvatoare, din fericire.
Motivul pentru care nasturii cămășilor se află pe părți diferite la femei și bărbați
Nasturii sunt un element distinctiv care te ajută să nu iei cămașa partenerului din șifonier, dimineața, când trebuie să ieși cât mai repede pe ușă. Din cele mai vechi timpuri, nasturii cămășilor sunt poziționați diferit la femei și bărbați.
În cazul cămășilor bărbătești, nasturii sunt cusuți pe partea dreaptă a cămășii. Experții în lumea modei explică de ce fiecare sex are propria orientare a nasturilor. Motivul principal datează din epoca medievală.
Nasturii transmit indirect statutul social al purtătorului
Butonierele au început să fie folosite pentru prima dată în secolul al XIII-lea. Dar importanța lor a crescut un secol mai târziu, când au devenit un semn de bogăție. Nasturii din aur, argint sau fildeș indicau că ești bogat sau că ai un rang.
Ținutele femeilor erau mai complexe pe vremuri. Rochiile aveau până la șase straturi de jupe, bustiere, un corset și alte articole de lenjerie intimă și era nevoie de ajutorul cuiva sa îmbraci anumite rochii. Astfel încât nasturii au fost amplasați pe partea stângă, ca să fie cât mai accesibili pentru cealaltă persoană.
„Pe vremuri, să te îmbraci frumos era o afacere importantă, mai ales dacă erai bogat. Doamnele aveau adesea servitoare care să le ajute să se îmbrace, așa că faptul de a avea nasturi pe partea stângă a facilitat munca unui ajutor dreptaci”, a explicat Scott Liebenberg, CEO al Tapered Menswear citat de People.