Încă din perioada războiului, Majestatea Sa a petrecut Crăciunul alături de familie, la Castelul Windsor. Regina avea o plăcere deosebită de a-i vedea pe oamenii din jurul ei binedispuși. De aceea, oferea spectacole de pantomimă celor prezenți la festivitate.
Obiceiuri de Crăciun ale Familiei Regale Britanice
Unul dintre obiceiurile neobișnuite adorat de Regina Elisabeta era acela de a picta felicitări de Crăciun direct pe mâinile celor prezenți la festivitate. De asemenea, alături de prințesele familiei, Regina lucra la piese de teatru cu specific festiv.
Vezi mai multe imagini cu Familia Regală în Galeria Foto!
Mărturii din „The Windsor Diaries” relatează că bunica Reginei Elisabeta a II-a observase legătura dintre nepoata ei și viitorul Duce de Edinburgh încă din perioada spectacolelor de pantomimă organizate de Crăciun. Prințesa Elisabeta juca unul dintre rolurile acelei reprezentații.
Familia Regală a început să petreacă din ce în ce mai mult timp la Windsor după căsătoria dintre Elisabeta și Philip.
Tradițiile de Crăciun ale Familiei Regale au o întreagă istorie. Regina Victoria și Prințul Albert aveau, de asemenea, tradiții de Crăciun favorite. Pe departe, una dintre activitățile cele mai îndrăgite era plimbarea cu caleașca trasă de cai în jurul Frogmore House. Regina Victoria obișnuia să patineze pe lacul înghețat al proprietății.
Regina Elisabeta obișnuia să trimită vederi cu urări de Crăciun din partea Familiei Regale. Peste 750 de persoane din cercul familiei primeau aceste vederi. Tradiția de a trimite vedereile cu imagini ale Familiei Regale ajungea în Cambridge, Sussexes și Wales. Anul acesta Crăciunul se sărbătorește în lipsa Reginei Elisabeta. Regele Charles a făcut dej câteva schimbări la programul de Crăciun.
Povestea ornamentelor de Crăciun
O gravură cu Regina Victoria alături de Prințul Albert lângă bradul de Crăciun la Windsor a fot publicată în anul 1848 în „Illustrated London News”. Aceată imagine a inspirat britanicii să impodobească brazi naturali.
O tradiție nemțească a Prințului Albert a adus în fiecare școală a britanicilor câte un brad adevărat, împodobit.
Pe atunci, la Catelul Windsor, bradul era adus în interior abia în Ajunul Crăciunului. Acesta era împodobit cu candele luminate din ceară și cu figurine de turtă dulce făcute în casă. Apoi urmau să fie deschise cadourile.
Cum arăta meniul de Crăciun
Tradițiile de Crăciun ale Familiei Regale erau prezente și în meniurile dedicate acestei sărbători. În Ajunul Crăciunului, invitații erau serviți mai întâi cu cocktail-uri, iar mai apoi aveau parte de cină. De Crăciun, cheful Familiei Regale, Darren Gray prepara meniurile.
De obicei, pe masa de Crăciun erau prezente preparatele cu umplutură de salvie, ceapă și varză de Bruxelles, alături de șuncă și castane. Bucătarul prepara și piureuri din cartof cu sos de casă.
Faimosul desert – budinca cu sos de coniac este realizată de mai bine de 10 ani de chef Darren Gray. În perioada premergătoare sărbătorilor, Regina Elisabeta obișnuia să ofere peste 1.500 de budinci cu sos de coniac personalului regal.