Paștele este o sărbătoare care are o dată variabilă. Paștele Catolic se sărbătorește anul acesta cu o săptămână înainte de Paștele ortodox. În acest an, Paștele catolic are loc duminică, pe data de 9 aprilie 2023, în ziua în care ortodocșii sărbătoresc Ziua de Florii.
De ce Paștele catolic și cel ortodox au uneori date diferite
Data în care se sărbătorește Paștele ortodox se calculează după o regulă a Sinodului Ecumenic de la Niceea, din anul 325. S-a stabilit ca Paştele să fie serbat întotdeauna în ziua de duminică. Cu alte cuvinte, Paștele se sărbătorește în prima duminică după prima lună plină de după echinocţiul de primăvară.
Paştele ortodox şi cel catolic se sărbătoresc pe date diferite din cauza faptului că Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă urmărește acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian. Sunt ani în care ortodocșii și catolicii sărbătoresc Paștele în aceeași zi, dar și ani în care diferența dintre ele poate să fie și mai mare de o săptămână.
Obiceiuri de Paștele Catolic
Înainte de Paște, catolicii țin post timp de patru, cinci săptămâni. Postul catoliciloc e diferit față de cel ortodox deoarece credincioșii trebuie să evite doar preparatele din carne.
În dimineața Paștelui, înainte de lua micul dejun în familie, catolicii se spală pe faţă cu apă în care a fost pus un ou roşu şi un ban. Aceste două elemente sunt considerate simbolurile sănătăţii şi ale belşugului.
Un obicei ce se practică în ziua Paștelui la catolici este dăruirea și ciocnitul ouălelor. În Vinerea Mare, toți credincioșii aduc acasă, de la biserică, o crenguță de măslin. Acest copac e considerat simbolul păcii.
În Sâmbăta Sfântă, catolicii meditează în tăcere și prin rugăciune moartea lui Hristos. În noaptea de Înviere are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, prin care se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Hristos Înviat, scrie libertatea.ro.
În noaptea de Înviere au loc mai multe momente importante: binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, cântările adresate lui Hristos, lecturile din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii și împărtăşirea credincioşilor.
De asemenea, în duminica Paştelui, Papa Francisc va rosti, în Piaţa Sfântul Petru, de la Vatican, în faţa miilor de credincioşi, în zeci de limbi, tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea „urbi et orbi”.
Și la catolici mielul este felul principal de mâncare de pe masă în ziua de Paște. În unele regiuni se vor regăsi pe masă și niște ouă învelite în biscuiți. Pentru catolici, oul reprezintă viața și renașterea, iar învelișul lui este coroana.
Pe lista cu obiceiuri de Paștele Catolic se află și stropitul. Acest obicei își are originile în Germania. La început, stropitul se făcea doar cu apă, dar în prezent se folosește și parfum. Se spune că stropitul simbolizează purificarea. Pentru că apa provine din fântâni, în unele zone populate de catolici acestea se împodobesc cu ouă.