În momentul morții ei, Charles a devenit oficial rege al Angliei. Cu toate acestea, sunt încă multe care trebuie să se întâmple înainte de fastul încoronării sale.
Biograful regal Penny Juror a declarat pentru Town & Country că moartea Reginei a fost un eveniment „traumatic” pentru Marea Britanie și că un anumit protocol va intra în joc acum, când întreaga țară trece printr-o tranziție de putere.
Ce se întâmplă acum că Regina Elisabeta a II-a a murit
„Regina este o figură atât de populară și în timpul domniei ei, atât de multe s-au schimbat”, a spus Juror înainte de moartea lui Elizabeth. „Nu există un aspect al vieții care să nu se fi schimbat, dar singura constantă în mijlocul acestui lucru a fost Regina, lucrul solid de care ne puteam agăța”.
Potrivit The Telegraph, Palatul Buckingham are planuri ample în vigoare pentru tot ceea ce privește înmormântarea Reginei și succesiunea, căreia i s-a acordat numele de cod „Operațiunea London Bridge”.
O parte din planurile imediate se referă la o perioadă de doliu național de 12 zile în Marea Britanie. Se presupune că trupul monarhului va sta în Westminster Hall, așa cum s-a întâmplat și cu mama Reginei în 2002, astfel încât publicul să-i poată aduce un omagiu. Arhiepiscopul de Canterbury va conduce înmormântarea propriu-zisă, care va avea loc fie la Westminster Abbey, fie la Catedrala Sf. Paul, iar mai multe surse afirmă că ea va fi înmormântată la Capela Sf. Gheorghe de la Castelul Windsor.
Ce spun biografii regali despre încoronarea lui Charles
Fiul cel mare al Reginei, Prințul Charles va deveni automat rege. „El s-a pregătit toată viața”, a adăugat Juror. „Ar trebui să fie liniştitor că va exista o faţă familiară care va lua locul Reginei”. Deși acest lucru îi poate liniști pe mulți, faptul că nu există un program stabilit pentru o încoronare poate ține publicul cu sufletul la gură.
„Nu este o simplă neglijență”, transmite The Telegraph. „Există riscul ca orice plan făcut acum să fie publicat și să provoace probleme sau să fie depășit de evenimentele ulterioare.” Alte detalii implicate în tranziție includ schimbarea portretelor de pe bancnote, schimbarea imnului național în „God Save The King”, iar Charles va deveni oficial șef al Commonwealth-ului.