Reclamă

(P) 5 semne care anunță o urgență dentară

Urgențele stomatologice pot apărea în diferite forme. Ele pot fi cauzate de diferiți factori și pot apărea în orice moment al zilei. Iată 5 semne des întâlnite care anunță o urgență dentară.

Publicat: 10 octombrie 2022, 16:30 / Actualizat: 12 octombrie 2022, 13:21

Trebuie să știi că există însă și situații neașteptate. Atunci când prezența la cabinetul de medicină dentară este prioritară, vorbim aici despre traumatisme dentare. Printre acestea se numără un dinte ciobit sau rupt, ori despre o avulsie, atunci când un dinte iese întâmplător din alveola sa.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

5 semne care anunță o urgență dentară

Orice modificare pe care o observi la dinți și gingii este bine să o iei în serios și să programezi o vizită rapidă la stomatolog.

Problemele dentare pot fi extrem de supărătoare. Atunci când vezi că se întrezărește o urgență dentară este important să îți programezi cât mai repede o vizită la medicul stomatolog. Acesta poate să determine cauza problemei. Tot el este cel care va încerca să rezolve lucrurile în cel mai scurt timp cu putință.

Sângerări gingivale

Dacă gingiile îți sângerează după ce îți cureți dinții sau după ce folosești ața dentară, au un miros neplăcut și uneori dor, trebuie să știi că sunt semne ale apariției gingivitei sau chiar a bolii parodontale. Tratamentul bolilor gingivale precoce este de cea mai mare importanță.

Reclamă

De altfel, este bine să știi că gingivita descoperită din timp se tratează foarte ușor. Aceasta se tratează de medicul stomatolog printr-un simplu detartraj dentar și uneori prin aplicarea unor soluții speciale antiseptice.

Abcesul dentar

Absesul dentar se numără pe lista cu cele 5 semne care anunță o urgență dentară. Un abces dentar este o infecție care afectează rădăcina unui dinte sau spațiile dintre dinți și gingii. Conform WebMD, acesta apare ca o inflamație dureroasă, însoțită de înroșirea gingiei.

Reclamă

Abcesul dentar este o urgență stomatologică. El apare atunci când se acumulează prea multă placă bacteriană și bacterii între dinte și gingie. O altă cauză este atunci când o carie dentară se află într-un stadiu avansat. În această situație resturile alimentare ajung în interiorul dintelui, la vârful rădăcinii.

Avulsia dentară

Un dinte ciobit sau rupt, dacă nu este tratat la timp, poate cauza urgențe dentare. Mai exact, în urma unui accident precum mușcatul dintr-un aliment dur sau o lovitură în zona feței, dintele poate ieși din alveola sa. Este bine să știi că un dinte care a căzut, într-o astfel de situație, poate fi salvat dacă este integru.

Dentistul îl poate repoziționa, manual sau chirurgical, în 30-60 de minute de la accident. Însă poți evita acest lucru dacă mergi din timp la dentist și îți tratezi dintele cu o plombă sau, în cazul unui dinte rupt, printr-un tratament de canal și atașarea unei coroane dentare, ulterior.

Umflare sau durere în zona gingiilor

Durerea în zona gingiilor se află și ea pe lista cu cele 5 semne care anunță o urgență dentară. Umflarea poate fi un semn major de infecție, iar dacă aceasta este însoțită și de durere, este necesar să mergi de urgență la medicul stomatolog. De asemenea, o infecție și o durere de dinți pot fi semnele unei carii dentare severe, iar dacă problema este descoperită din timp, medicul dentist îți poate trata dintele printr-un tratament de canal, pentru a reduce riscul de pierdere a dinților.

Aspect neplăcut al plombelor sau al unor lucrări dentare mai vechi

În trecut, cariile dentare se tratau cu un material din amalgam, care conținea mercur și era foarte toxic. Din acest motiv, dinții se înnegresc, capătă un aspect neplăcut și provoacă dureri. Este bine să știi că aceste plombe trebuie schimbate, iar materialul care se folosește acum este compozit.

Pe de altă parte, lucrările dentare mai vechi devin, cu timpul, inestetice și creează disconfort în timpul masticației. Fie că ne referim la proteze dentare mobile, fie că ne referim la coroane dentare, dacă acestea n-au fost îngrijite printr-o igienă dentară corectă în trecut, pot căpăta un aspect neplăcut sau pot duce la apariția altor complicații, precum infecțiile dentare. Acestea se pot înlocui foarte ușor de stomatolog. În cazul protezelor mobile, tratamentul constă în inserarea unor implanturi dentare și înșurubarea pe acestea a lucrărilor protetice fixe, iar în ceea ce privește coroanele dentare, acestea se pot înlocui în doar o singură oră cu unele din ceramică integrală, ce îi oferă dintelui rezistența și culoarea pe care le are un dinte natural.

Sănătatea orală pe termen lung trebuie să devină o prioritate. Nu aștepta să apară durerea sau alte urgențe stomatologice și fii atent la toate semnele pe care dantura ți le transmite din timp. Mergi regulat la medicul dentist pentru controale de rutină și igienizări dentare profesionale și astfel vei evita să ajungi când este prea târziu. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Un copac plin cu bani
Horoscop
Zodii care pot face bani mulți după Paște. Vezi dacă te numeri printre norocoși
Chiar dacă nu ești unul dintre aceste patru semne zodiacale, mai ai șansa de a câștiga bani în plus în 2024. Vezi care e lista cu zodii care pot face bani mulți după Paște,...
2
Loni Willison caută mâncare într-o pubelă albastră
Divertisment
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată prin care aceasta a trecut. Blonda, în vârstă de 40 de ani, a încercat...
3
Melissa McCarthy pozată la gala Premiilor Oscar 2019
Divertisment
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate. Cum arată acum grăsuța de la Hollywood
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate a fost incredibilă. Grăsuța de la Hollywood arată incredibil după ce a scăpat de kilogramele în...
4
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Sofia Vergara și Joe Manganiello în timp ce pozează împreună la un eveniment
Divertisment
Adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o după cele mai recente dezvăluiri
S-a aflat adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o în mediul online după cele mai recente dezvăluiri. Totuși, au fost și persoane care...
PARTENERI
×