Reclamă

(P) 5 semne care anunță o urgență dentară

Urgențele stomatologice pot apărea în diferite forme. Ele pot fi cauzate de diferiți factori și pot apărea în orice moment al zilei. Iată 5 semne des întâlnite care anunță o urgență dentară.

Publicat: 10 octombrie 2022, 16:30 / Actualizat: 12 octombrie 2022, 13:21

Trebuie să știi că există însă și situații neașteptate. Atunci când prezența la cabinetul de medicină dentară este prioritară, vorbim aici despre traumatisme dentare. Printre acestea se numără un dinte ciobit sau rupt, ori despre o avulsie, atunci când un dinte iese întâmplător din alveola sa.

5 semne care anunță o urgență dentară

Orice modificare pe care o observi la dinți și gingii este bine să o iei în serios și să programezi o vizită rapidă la stomatolog.

Problemele dentare pot fi extrem de supărătoare. Atunci când vezi că se întrezărește o urgență dentară este important să îți programezi cât mai repede o vizită la medicul stomatolog. Acesta poate să determine cauza problemei. Tot el este cel care va încerca să rezolve lucrurile în cel mai scurt timp cu putință.

Sângerări gingivale

Dacă gingiile îți sângerează după ce îți cureți dinții sau după ce folosești ața dentară, au un miros neplăcut și uneori dor, trebuie să știi că sunt semne ale apariției gingivitei sau chiar a bolii parodontale. Tratamentul bolilor gingivale precoce este de cea mai mare importanță.

Reclamă

De altfel, este bine să știi că gingivita descoperită din timp se tratează foarte ușor. Aceasta se tratează de medicul stomatolog printr-un simplu detartraj dentar și uneori prin aplicarea unor soluții speciale antiseptice.

Abcesul dentar

Absesul dentar se numără pe lista cu cele 5 semne care anunță o urgență dentară. Un abces dentar este o infecție care afectează rădăcina unui dinte sau spațiile dintre dinți și gingii. Conform WebMD, acesta apare ca o inflamație dureroasă, însoțită de înroșirea gingiei.

Reclamă

Abcesul dentar este o urgență stomatologică. El apare atunci când se acumulează prea multă placă bacteriană și bacterii între dinte și gingie. O altă cauză este atunci când o carie dentară se află într-un stadiu avansat. În această situație resturile alimentare ajung în interiorul dintelui, la vârful rădăcinii.

Avulsia dentară

Un dinte ciobit sau rupt, dacă nu este tratat la timp, poate cauza urgențe dentare. Mai exact, în urma unui accident precum mușcatul dintr-un aliment dur sau o lovitură în zona feței, dintele poate ieși din alveola sa. Este bine să știi că un dinte care a căzut, într-o astfel de situație, poate fi salvat dacă este integru.

Dentistul îl poate repoziționa, manual sau chirurgical, în 30-60 de minute de la accident. Însă poți evita acest lucru dacă mergi din timp la dentist și îți tratezi dintele cu o plombă sau, în cazul unui dinte rupt, printr-un tratament de canal și atașarea unei coroane dentare, ulterior.

Umflare sau durere în zona gingiilor

Durerea în zona gingiilor se află și ea pe lista cu cele 5 semne care anunță o urgență dentară. Umflarea poate fi un semn major de infecție, iar dacă aceasta este însoțită și de durere, este necesar să mergi de urgență la medicul stomatolog. De asemenea, o infecție și o durere de dinți pot fi semnele unei carii dentare severe, iar dacă problema este descoperită din timp, medicul dentist îți poate trata dintele printr-un tratament de canal, pentru a reduce riscul de pierdere a dinților.

Aspect neplăcut al plombelor sau al unor lucrări dentare mai vechi

În trecut, cariile dentare se tratau cu un material din amalgam, care conținea mercur și era foarte toxic. Din acest motiv, dinții se înnegresc, capătă un aspect neplăcut și provoacă dureri. Este bine să știi că aceste plombe trebuie schimbate, iar materialul care se folosește acum este compozit.

Pe de altă parte, lucrările dentare mai vechi devin, cu timpul, inestetice și creează disconfort în timpul masticației. Fie că ne referim la proteze dentare mobile, fie că ne referim la coroane dentare, dacă acestea n-au fost îngrijite printr-o igienă dentară corectă în trecut, pot căpăta un aspect neplăcut sau pot duce la apariția altor complicații, precum infecțiile dentare. Acestea se pot înlocui foarte ușor de stomatolog. În cazul protezelor mobile, tratamentul constă în inserarea unor implanturi dentare și înșurubarea pe acestea a lucrărilor protetice fixe, iar în ceea ce privește coroanele dentare, acestea se pot înlocui în doar o singură oră cu unele din ceramică integrală, ce îi oferă dintelui rezistența și culoarea pe care le are un dinte natural.

Sănătatea orală pe termen lung trebuie să devină o prioritate. Nu aștepta să apară durerea sau alte urgențe stomatologice și fii atent la toate semnele pe care dantura ți le transmite din timp. Mergi regulat la medicul dentist pentru controale de rutină și igienizări dentare profesionale și astfel vei evita să ajungi când este prea târziu. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă cu părul alb care ilustrează o coafură pentru doamnele care au peste 50 de ani
Frumusețe
Coafuri pentru femeile care au peste 50 de ani. Ce look recomandă specialiștii în frumusețe
Părul are nevoie de tot mai multă atenție pe măsură ce înaintezi în vârstă. Pentru ca acesta să nu se simtă neglijat, are nevoie de o reîmprospătare la câteva luni. Pe lângă tratamentele de...
2
Ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță în tigaie, pe un ștergar rustic
Rețete
Ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță. Rețetă simplă de post
Dacă nu ai idee ce să mai gătești pentru o masă de post simplă și delicioasă, încearcă rețeta de ciuperci pleurotus cu usturoi. Este un preparat, pe cât de simplu și rapid, pe atât...
3
Fată frumoasă îmbrăcată într-o rochie de prințesă este în pădure lângă un cal
Horoscop
Personalitatea bărbatului Leu și femeia perfectă pentru acesta
Pentru ca personalitatea bărbatului Leu să fie înțeleasă pe deplin este important să se cunoască anumite aspecte ce se regăsesc în viața tuturor acestor nativi. Există câteva lucruri simple pe care cu toții le...
4
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii decembrie 2022. Balanțele au nevoie de echilibru în viața lor. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul lunii decembrie 2022 spune că Balanțele au nevoie de echilibru în viața or. Această lună vine cu multe transformări pentru nativii din zodiac. Ultima lună din an este presărată de momente frumoase. Cele...
5
O femeie cu ochii căprui pentru a ilustra ce spune despre tine culoarea ochilor
Timp liber
Ce spune despre tine culoarea ochilor. Tipul de personalitate pe care îl poți avea
Te-ai întrebat vreodată ce spune culoarea ochilor despre tine? Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, motiv pentru care mulți specialiști sunt de părere că aceștia pot determina anumite aspecte care țin de personalitatea...
PARTENERI
×