Mintea noastră poate merge direct la cafea când ne gândim la băutura preferată a întregii lumi. Cu toate acestea, ceaiul este de fapt cea mai ieftină și cea mai consumată băutură de pe glob. Cercetările arată că lista de beneficii pentru consumul de ceai este extinsă, cu rezultate precum reducerea inflamației, scăderea riscului de boli de inimă și boli cronice, scăderea zahărului din sânge și multe altele.
Efectele secundare ale consumului de ceai
Chiar dacă ceaiul este o alegere atât de populară pentru confort și vindecare, nu vine fără potențiale dezavantaje. Află din lista de mai jos care sunt efectele secundare ale consumului de ceai.
Poate întrerupe ritmul natural al corpului
În funcție de ceaiul pe care îl alegi, este posibil să consumi mai multă cofeină decât îți dai seama. Ceaiurile negre, albe și verzi conțin în medie între 14 și 61 de miligrame de cofeină per porție. Deși nu este la fel de mult ca o ceașcă de cafea (aproximativ 96 de miligrame pe ceașcă), încă are potențialul de a dezechilibra ritmul circadian natural al corpului.
Sistemul nostru circadian este un alt mod de a spune ritmul pe care corpul nostru îl urmează pe o perioadă de 24 de ore. Ritmul nostru poate fi dezechilibrat de lucruri precum lumina, stresul, munca și cofeina. Este important să menținem ritmul natural. Acest lucru ne ajută să ne simțim mai vigilenți în timpul zilei, să dormim mai bine noaptea. De asemenea, ne ajută să menținem o sănătate generală mai bună.
Dacă bei prea mult ceai cu cofeină după-amiaza sau seara, acest lucru ar putea perturba programul de somn. Acest lucru ar perturba și ritmul circadian. Și cercetările arată că un sistem circadian perturbat în mod constant poate duce la probleme cardiovasculare, probleme de sănătate mintală, creștere în greutate și un sistem imunitar slăbit. Așa că, data viitoare când mergi să bei un ceai înainte de somn, încearcă să schimbi ceaiul verde cu unul din plante!
Poate crește riscul de cancer esofagian
Acesta poate fi o surpriză. Cu toate acestea, consumul de ceai fierbinte a fost de fapt legat de carcinomul esofagian cu celule scuamoase sau cancerul esofagian. Într-un studiu axat pe populațiile din nordul Iranului, s-a descoperit că consumul de cantități mai mari de ceai negru fierbinte se numără printre principalele cauze ale cancerului esofagian. Alte studii au găsit rezultate similare, observând că atât cafeaua fierbinte, cât și ceaiul fierbinte sunt cunoscute că provoacă leziuni de durată esofagului.