În schimbul garanției acordate de stat, clienții care beneficiază de un astfel de credit plătesc anual un comision. Este vorba de comisionul de gestiune către FNGCIMM. Comisionul este calculat la valoarea soldului creditului înregistrat la data de 31 decembrie a fiecărui an de contract.
Garanția acordată de Ministerul de Finanțe, prin FNGCIMM, este acordată în limita unui plafon anual de garantare. Plafonul este disponibil între lunile martie și decembrie ale fiecărui an.
Un alt beneficiu adus de acest program de finanțare ipotecară a fost costul de credit plafonat. Acest cost este similar tuturor băncilor incluse în program. Mai mult, rata de dobândă variabilă fiind în general sub nivelul de dobândă aplicat creditelor ipotecare standard.
Pe lângă lista de beneficii, produsul vine cu restricționarea vânzării imobilului cumpărat pe o perioadă de 5 ani de la momentul achiziției.
Cum a evoluat creditul de-a lungul timpului
Între 2009 și 2012 creditul se putea accesa atât în lei, cât și în euro. Începând cu 2013, creditele Prima Casă se acordă doar în lei.
De la an la an programul a evoluat. S-au adus modificări în ceea ce privește sumele acordate. Totodată modificări la tipul de locuințe ce pot fi achiziționate. Plus modificări privind procentul de garanție acordată băncilor de Ministerul de Finanțe. Valoarea procentuală a comisionului de garantare plătit anual de clienți a fost modificată. La fel a fost cazul și pentru valoarea din soldul creditului la care se aplică acest comision de garantare. Află și cât de des e recomandat să faci curat într-o casă. Vezi ce trebuie să știi înainte de a avea propira locuință.
Ce trebuie să știi înainte de a accesa un credit
Începând cu anul 2010, valoarea creditului Prima Casă a crescut până la valoarea de 66.500 euro (și echivalentul în lei). Valoarea a crescut pentru imobilele noi care aveau autorizație de construcție eliberată după data de 22.02.2010. Pentru construcțiile edificate, dar care aveau autorizația de construcție emisă înainte de februarie 2010, limita de finanțare s-a păstrat. Aceasta pornește de la 57.000 de euro. Limita s-a păstrat pentru creditele acordate în valută sau echivalentul în lei al acestei sume pentru creditele acordate în moneda națională. Prin urmare, află dacă ți se potrivește programul de creditare Noua Casă (Prima Casă)
Transformarea programului Prima Casă în Noua Casă
Începând cu anul 2021, programul Prima Casă devine Noua Casă. Principalele caracteristici ale programului guvernamental în forma actuală Noua Casă sunt:
- Programul nu are limită de vârstă și poate fi accesat singur sau împreună cu partenerul de viață.
- Criteriile de eligibilitate pentru acordarea finanțării sunt stabilite de fiecare bancă în parte participantă la program.
- Avansul de 5% se păstrează pentru achiziționarea imobilelor nou construite. Se păstrează și pentru cele vechi sau consolidate. Se menționează că prețul lor nu depășește 70.000 de euro, echivalentul în lei la data tranzacției.
- Pentru locuințele noi, cu un preț de cumpărare cuprins între 70.001 euro și 140.000* euro, al căror proces verbal de recepție nu este mai vechi de 5 ani la data solicitării creditului Noua Casă, avansul minim necesar este de 15%.
- Creditul se acordă doar în lei. Rata de dobândă aplicată este variabilă și este formată din marja băncii de 2%. La aceasta se adaugă valoarea trimestrială a IRCC (dobândă credit = 2% + IRCC).
* Programul permite și cumpărarea locuințelor care depășesc 140.000 de euro, cu condiția achitării diferenței de avans din sursele proprii ale solicitantului.
Principalele taxe pe care trebuie să le iei în calcul
Dacă te-ai hotărât să cumperi prin creditul Noua Casă o locuință care nu este încă finalizată, în baza analizei făcute de o bancă, ai opțiunea să faci o rezervare a plafonului acordat de FNGCIMM. Pentru acest lucru trebuie să închei o promisiune de vânzare cu dezvoltatorul proprietății pe care intenționezi să o cumperi, plafonul de garantare care îți asigură accesul la finanțarea unui credit Noua Casă putând fi rezervat până la finalizarea lucrărilor de construcție, în limita a 18 luni de la data aprobării garanției de către FNGCIMM.
Pe lângă avansul de 5% sau 15% și rata de dobândă care se va reflecta în rata creditului plătită lunar, următoarele costuri se aplica creditelor Noua Casă:
Depozitul colateral reprezentând valoarea primelor 3 rate de dobândă ale creditului.
Taxele aferente acestui program de creditare
Comisionul anual de garantare plătit către FNGCIMM:
- – 0.30% aplicat la valoarea a 50% din soldul creditului, înregistrată la data de 31 decembrie a fiecărui an de contract, pentru locuințele cu o valoarea de cumpărare de până în 70.000 de euro.
- – 0.30% aplicat la valoarea a 60% din soldul creditului, înregistrată la data de 31 decembrie a fiecărui an de contract, pentru locuințele cu o valoarea de cumpărare mai mare de 70.000 de euro.
Taxa de evaluare a locuinței cumpărate:
- – Aproximativ 500 lei pentru apartamente.
- – Până la 1.000 lei în cazul caselor/ vilelor.
Polițele anuale de asigurare ale imobilului:
- – 20 de euro/ an la cursul BNR din ziua plații pentru poliță PAD
- – În funcție de asigurator, aproximativ 0.1%/ an din valoarea de piață a locuinței cumpărate, reieșită din raportul de evaluare întocmit de bancă, pentru poliță Facultativă.
- 87.6 lei taxa de înscriere în RNPM (Registrul Național de Publicitate Mobiliară) a gajurilor pe cont.
Taxele de transfer al banilor din credit către vânzător: până la 50 de lei/ ordin de plată simplu și până la 300 de lei/ ordin de plată condiționat*, în funcție de lista de tarife și comisioane ale băncii care acordă creditul Noua Casă.
* Transferul prin ordin de plată condiționat se face atunci când imobilul pe care îl cumperi este deja ipotecat în favoarea altei bănci, unde vânzătorul are un credit activ, caz în care din creditul “Noua Casă” se vă achita integral soldul creditului în cauză.
Ce implică taxele notariale
Taxele notariale pentru autentificarea contractului de vânzare-cumpărare a locuinței. Acestea se calculează la valoarea prețului de vânzare. Trebuie ținut cont de grila notarială și pot comporta anumite diferențe de la un birou notarial la altul. Pentru un cost cât mai redus, când închei contractul de vânzare, asigura-te că biroul notarial cu care ai ales să autentifici contractul de vânzare aplică taxele minime impuse de grilă de tarife a Camerei Notarilor.
Ce trebuie să iei în calcul atunci când alegi un astfel de credit
Foarte importante sunt clasele de eficiență energetică minim acceptate pentru accesarea unui credit Noua Casă – acestea sunt: A, B și C.
În ultimii ani, multe bănci au lansat oferte de credite ipotecare cu costuri foarte competitive.
Acest fapt a făcut că, în lipsa unei diferențe de cost semnificativă, creditul Noua Casă să-și pierdut din popularitate, peste componentă de cost adaugandu-se și timpul de analiză aproape dublu față de un credit ipotecar standard, complexitatea dosarului de credit și restricțiile de vânzare pentru 5 ani a proprietății.
Totuși, pentru cei aflați la început de drum, care se gândesc să își cumpere prima lor locuință și dispun de un avans nu mai mare de 5%, creditul Noua Casă rămâne principala opțiune. Cu creditul potrivit obții casa de vis.