Reclamă

Plantele de interior care te scapă de praf și acarieni. Sunt ideale pentru purificarea aerului din casă

Plantele de interior oferă multe avantaje, de la estetica locuinței la un spațiu prietenos, care dă sentimentul de relaxare și confort. Însă ele au inclusiv beneficii practice, întrucât pot menține casa curată. După cum se știe plantele purifică aerul din locuințe, reducând praful din interior. Există câteva plante cu proprietăți purificatoare care îți împrospătează casa. Descoperă din acest articol care sunt plantele de interior care te scapă de praf și acarieni.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 26 februarie 2024, 6:00

Plantele de interior care te scapă de praf și acarieni. Mulți oameni nu realizează cât de multe substanțe poluante există în interiorul spațiului de locuit, deși petrec aici majoritatea timpului lor. De exemple, există foarte multe produse folosite pentru curățenie și menaj care adaugă în aer toxine invizibile. Desigur, purificatoarele de aer din comerț sunt foarte utile, însă sunt destul de scumpe, iar consumul de energie adaugă destul de mult la factura de energie electrică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Plantele de interior care te scapă de praf și acarieni

Potrivit BBC, poluarea aerului din interior este deosebit de complexă, neregulată și adesea scăpată de sub control. Un factor mai puțin remarcat de poluare a aerului din interiorul locuințelor este mucegaiul.

În viziunea expertei în plante de interior Virginia Hayes, citată de Homesandgardens, întrucât multe dintre aceste plante au calități purificatoare, ele curăță efectiv aerul din jurul lor. Însă nu e singurul mod prin care îți mențin casa curată.

Aceste plante te ajută să scapi de straturile de praf care se depun pe frunzele lor. Sistemul pulmonar este de departe principalul beneficiar al calităților plantelor purificatoare.

Însă și sănătatea psihică este avantajată într-o încăpere cu un aer deosebit de curat. Nu în ultimul rând, plantele verzi de interior ajută la îmbunătățirea calității somnului.

Reclamă

Curăță perfect aerul din locuință

În viziunea expertei citate, colectarea prafului de pe frunze este o acțiune simplă, care îl împiedică să se depună pe alte suprafețe din locuință.

Este valabil în special în cazul plantelor de dimensiuni mai mari, cum ar fi monstera sau anumite tipuri de ficus cum e arborele de cauciuc. În egală măsură, praful poate diminua aspectul vibrant al unor plante de interior spectaculoase cum e orhideea.

Reclamă

Absorb praful și poluanții

De regulă, frunzele plantelor preiau dioxidul de carbon și alți poluanți din aer, folosindu-I în diferite procese proprii sau descompunându-le și eliberând apoi oxigen.

În unele cazuri, plantele nu pot purifica praful din aer, însă îl pot colecta pe suprafața lor. Va trebui să cureți praful de pe frunzele lor cu o cârpă umedă (sau o cârpă din microfibre) și apă pentru a îndepărta mizeria de la suprafața frunzelor.

O modalitate simplă de a verifica dacă planta a colectat tot praful este să ștergi cu degetul o frunză și să vezi dacă rămâne curat.

Opresc dezvoltarea acarienilor

Plantele de interior cu proprietăți antistatice au un rol cheie. Ele pot sprijini îmbunătățirea condiției de sănătate.

Un rol cheie al acestora este că opresc dezvoltarea unor dăunători ca afidele și acarienii. Ele ajută la menținerea curățeniei frunzelor și îndepărtează substanțele chimice acumulate în exces la suprafața frunzelor, comentează Virginia Hayes.

Solul plantelor de interior are un rol cheie în absorbția poluanților

Deosebit de important pentru succesul absorbției de micro-organisme, mai observă BBC, este solul plantelor purificatoare, cum este pământul sau compostul.

Câteva studii menționate de publicația britanică dovedesc că solul plantelor absoarbe deseori mai mulți poluanți decât planta propriu-zisă.

În vreme ce un strat de praf pe plantele verzi le poate strica aspectul, la majoritatea plantelor nu este dăunător în majoritatea cazurilor. Este nevoie doar să ștergi gentil praful cu o cârpă umedă sau poți folosi un aspirator de praf, iar planta va arăta ca nouă.

Cele mai bune plante pentru capturarea prafului

Plantele de interior ajută la reducerea prafului din locuință capturându-l pe frunzele lor. Astfel previi așezarea lui pe alte suprafețe din cameră.

Plantele cele mai eficiente în capturarea prafului sunt cele cu frunze mari. Astfel de exemple sunt monstera, arborii de cauciuc, filodendronul, ficusul etc. O funcție asemănătoare o au plantele purificatoare ca planta păianjen (sau crinul verde, o populară plantă ierbacee perenă), dar și sanseveria, care te ajută să menții casa împrospătată.

Pentru a curăța plantele care au un strat de praf depus pe ele, cea mai simplă metodă este o cârpă umedă cu apă curată. Dacă dorești să le dai mai mult luciu frunzelor lor, poți folosi un ulei de cocos, cu care le poți șterge delicat. 

Este bine să ștergi frunzele plantelor de îndată ce observi că s-a depus praf pe suprafața lor. Chiar dacă acesta nu le dăunează, diminuează strălucirea frunzelor și aspectul lor estetic.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Coaste de miel rumenite la cuptor
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI
×