Reclamă

Povestea autoarei Harry Potter: prima carte a fost refuzată de 12 ori

Pentru J. K. Rowling succesul nu a venit peste noapte. Povestea autoarei Harry Potter s-a dezvoltat pe coordonatele sacrificiului, muncii asidue și perseverenței.

Publicat: 27 ianuarie 2021, 10:10 / Actualizat: 11 februarie 2021, 19:04

Numele J.K. Rowling este sinonim cu Harry Potter pentru sutele de mii de fani ale personajului din toată lumea. Seria de cărți care a inspirat franciza de film cu cele mai mari încasări din toate timpurile este reușita monumentală a scriitoarei.

Cine este J. K. Rowling

Joanne Rowling s-a născut în 1965 în Gloucestershire, un district în sud-vestul Angliei. Și-a antrenat talentul de scriitor de la o vârstă foarte fragedă datorită imaginației bogate. Prima povestire a pus-o pe hârtie la vârsta de cinci sau șase ani. 

Din acel moment mi-am dorit să devin scriitoare, deși rareori am recunoscut asta cuiva.

Părinții ei nu au crezut că Rowling va face vreodată bani de pe urma imaginației, potrivit insider.com. Mai mult, au obligat-o pe tânăra cu aspirații de scriitoare să studieze limbi străine pentru a deveni secretară bilingvă. 

Munca de birou, recunoaște Rowling, era un prilej de a scrie povești pe ascuns în timpul ședințelor. 

Reclamă
Reclamă

Singurul lucru care mi-a plăcut la munca de birou este faptul că puteam să scriu povești pe calculator când nu se uita nimeni. Nu eram niciodată foarte atentă în timpul ședințelor pentru că de obicei mâzgâleam fragmente de povești sau alegeam nume excelente pentru personaje.

Harry Potter, un drum presărat cu depresie, sărăcie și respingere

După ce a devenit evident că nu va excela ca secretară, Rowling a plecat în Portugalia pentru a preda engleza. În aceeași perioadă, a început să lucreze la Harry Potter. După-amiezile și serile și le petrecea în sala de clasă, în timp ce diminețile scria povestea pentru copii care avea să devină un succes internațional. 

M-am întors din Portugalia cu jumătate de valiză de hârtii pline de povești despre Harry Potter.

Tot în Portugalia Joanne s-a căsătorit cu jurnalistul de televiziune Jorge Arates și a născut-o pe Jessica, al cărei nume a fost inspirat de scriitoarea ei preferată, Jessica Mitford. În noiembrie 1993, la doar cinci luni după ce au devenit părinți, Joanne și Jorge s-au despărțit. Povestea autoarei Harry Potter este însă una cu final fericit.

J.K. Rowling a primit ajutor social de la stat

Întoarsă în țara natală cu un copil pe care trebuia să îl crească singură și fără loc de muncă, a trăit doar din ajutorul social de la stat. În acest timp, în a continuat să scrie povestea lui Harry Potter.

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Cartea a prins contur în cafenelele din Edinburg pe care Joanne le frecventa la braț cu căruciorul în care se afla fiica ei și cu mașina de scris. 

Depresie și gânduri suicidale

În perioada în care a trebuit să-și crească singură copilul din ajutorul social, Joanne Rowling a ajuns în pragul depresiei și s-a confruntat cu gânduri sucidale. 

Circumstanțele vieții la mijlocul anilor douăzeci au fost slabe și m-am prăbușit cu adevărat.

Scriitoarea s-a confruntat cu mai multe episoade de depresie de-a lungul carierei. Succesul volumelor Harry Potter nu i-au adus doar faimă interațională, ci și epuizare psihică. 

Pentru câțiva ani am simțit că eram pe o bandă de alergat psihică, încercând să țin ritmul.

”Harry Potter și piatra filozofală”, respins de 12 editori

Volumul Harry Potter și piatra filozofală a ajuns pe rafturile librăriilor la un an după ce agentul literar londonez Christopher Little a fost de acord să îl publice. Primii 12 editori care au citit cartea lui J.K. Rowling nu au reușit să îi recunoască potențialul. 

Joanne a fost nevoită să își găsească un pseudonim masculin pentru a asigura succesul cărții în rândul băieților. Editorul a considerat că băieții nu ar fi citit povestea dacă ar fi știut că este scrisă de o femeie. Joanne a preluat inițiala J din numele ei și inițiala K din numele bunicii ei, Kathleen.

J.K. Rowling dă autografe la premiera filmului ”Fantastic Beasts And Where to Find Them” în 2016 / Profimedia Images

Succesul răsunător de care s-a bucurat J. K. Rowling

În martie 1999, la doi ani de la lansare, Harry Potter și piatra filozofală se vânduse în 300.000 de exemplare în Marea Britanie. După încasările de peste 100.000 de dolari în Statele Unite,  Joanne Rowling și-a cumpărat propriul apartament. 

Apariția celui de-al doilea volum al seriei, Harry Potter și camera secretelor, a fost urmată de propunerea studiourilor Warner Bros de a adapta cărțile în producții cinematografice. 

În anul 2011, când a ajuns la final, seria Harry Potter era franciza de film cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

J. K. Rowling s-a deghizat pentru ca nunta să rămână un secret

Povestea autoarei Harry Potter este ghidul perfect al succesului. Cu pași mici, Rowling a știut mereu ce vrea și în cele din urmă a reușit. Când s-a căsătorit pentru a doua oară, Joanne s-a deghizat în momentul în care și-a cumpărat rochia de mireasă pentru ca evenimentul să rămână un secret. 

Voiam doar să mă pot căsători cu Neil, fără să se întâmple o prostie.

J. K. Rowling pozează pe covorul roșu alături de soțul ei. Ea poartă o rochie albastră și el un costum albastru
J. K. Rowling alături de cel de-al doilea soț, Neil Murray, pe covorul roșu / Profimedia Images
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Jennifer Lopez și Ben Affleck pe covorul roșu la premiera filmului The Last Duel de la festivalul de film de la Veneția 2021
Divertisment
Jennifer Lopez și Ben Affleck au organizat o acțiune umanitară. Cum au fost surprinși alături de copiii lor
Jennifer Lopez și Ben Affleck au organizat o acțiune umanitară. Cei doi au fost surprinși alături de copiii lor în timp ce descărcau un camion cu alimente. Aceștia s-au implicat activ pentru a sprijini organizația...
2
Jennifer Lopez, în noul ei film, imagini de pe platoul de filmare
Divertisment
Ben Affleck și Jennifer Lopez se țin de mână în timp ce merg la un studio de înregistrări. Cum au fost fotografiați cei doi
Ben Affleck și Jennifer Lopez se țin de mână în timp ce merg la un studio muzical. Aceasta este cea mai mare dovadă a faptului că actorul îi este mereu alături iubitei sale. Chiar...
3
Casey și Ben Affleck, îmbrățișați, pe covorul roșu, în 2016
Divertisment
Casey Affleck se sărută cu actrița Caylee Cowan. Diferența de vârstă dintre ei e de 23 de ani
Se pare că fratele lui Ben Affleck și-a găsit o nouă iubită după ce s-a despărțit de actrița Floriana Lima, cu care forma un cuplu de ceva timp. Casey Affleck se sărută cu actrița...
4
Portret cu actrița Julia Roberts pe covorul roșu
Divertisment
Julia Roberts a postat o imagine emoționantă. Cum a celebrat actrița aniversarea gemenilor săi, Hazel și Phinnaeus Moder
Julia Roberts a postat o imagine emoționantă. Actrița în vârstă de 54 de ani a celebrat aniversarea gemenilor săi Hazel și Phinnaeus Moder. Cei doi copii ai vedetei au împlinit frumoasa vârstă de 17...
5
Shiloh Jolie-Pitt într-un hanorac negru cu părul prins la premiera Paper and Glue din Los Angeles 2021
Divertisment
Shiloh Jolie-Pitt a fost surprinsă părăsind o sală de dans din Los Angeles. Ce ținută a ales să poarte fiica actriței Angelina Jolie
Shiloh Jolie-Pitt a fost surprinsă părăsind o sală de dans din Los Angeles. Fiica Angelinei Jolie a fost urmărită de fotografi la fiecare pas. Tânăra în vârstă de 15 ani are o adevărată pasiune...
PARTENERI
×