Povestea autoarei Harry Potter: prima carte a fost refuzată de 12 ori

Pentru J. K. Rowling succesul nu a venit peste noapte. Povestea autoarei Harry Potter s-a dezvoltat pe coordonatele sacrificiului, muncii asidue și perseverenței.

27 ianuarie 2021 la 10:10

Numele J.K. Rowling este sinonim cu Harry Potter pentru sutele de mii de fani ale personajului din toată lumea. Seria de cărți care a inspirat franciza de film cu cele mai mari încasări din toate timpurile este reușita monumentală a scriitoarei.

Cine este J. K. Rowling

Joanne Rowling s-a născut în 1965 în Gloucestershire, un district în sud-vestul Angliei. Și-a antrenat talentul de scriitor de la o vârstă foarte fragedă datorită imaginației bogate. Prima povestire a pus-o pe hârtie la vârsta de cinci sau șase ani. 

Din acel moment mi-am dorit să devin scriitoare, deși rareori am recunoscut asta cuiva.

Părinții ei nu au crezut că Rowling va face vreodată bani de pe urma imaginației, potrivit insider.com. Mai mult, au obligat-o pe tânăra cu aspirații de scriitoare să studieze limbi străine pentru a deveni secretară bilingvă. 

Munca de birou, recunoaște Rowling, era un prilej de a scrie povești pe ascuns în timpul ședințelor. 

Singurul lucru care mi-a plăcut la munca de birou este faptul că puteam să scriu povești pe calculator când nu se uita nimeni. Nu eram niciodată foarte atentă în timpul ședințelor pentru că de obicei mâzgâleam fragmente de povești sau alegeam nume excelente pentru personaje.

Harry Potter, un drum presărat cu depresie, sărăcie și respingere

După ce a devenit evident că nu va excela ca secretară, Rowling a plecat în Portugalia pentru a preda engleza. În aceeași perioadă, a început să lucreze la Harry Potter. După-amiezile și serile și le petrecea în sala de clasă, în timp ce diminețile scria povestea pentru copii care avea să devină un succes internațional. 

M-am întors din Portugalia cu jumătate de valiză de hârtii pline de povești despre Harry Potter.

Tot în Portugalia Joanne s-a căsătorit cu jurnalistul de televiziune Jorge Arates și a născut-o pe Jessica, al cărei nume a fost inspirat de scriitoarea ei preferată, Jessica Mitford. În noiembrie 1993, la doar cinci luni după ce au devenit părinți, Joanne și Jorge s-au despărțit. Povestea autoarei Harry Potter este însă una cu final fericit.

J.K. Rowling a primit ajutor social de la stat

Întoarsă în țara natală cu un copil pe care trebuia să îl crească singură și fără loc de muncă, a trăit doar din ajutorul social de la stat. În acest timp, în a continuat să scrie povestea lui Harry Potter.

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Cartea a prins contur în cafenelele din Edinburg pe care Joanne le frecventa la braț cu căruciorul în care se afla fiica ei și cu mașina de scris. 

Depresie și gânduri suicidale

În perioada în care a trebuit să-și crească singură copilul din ajutorul social, Joanne Rowling a ajuns în pragul depresiei și s-a confruntat cu gânduri sucidale. 

Circumstanțele vieții la mijlocul anilor douăzeci au fost slabe și m-am prăbușit cu adevărat.

Scriitoarea s-a confruntat cu mai multe episoade de depresie de-a lungul carierei. Succesul volumelor Harry Potter nu i-au adus doar faimă interațională, ci și epuizare psihică. 

Pentru câțiva ani am simțit că eram pe o bandă de alergat psihică, încercând să țin ritmul.

”Harry Potter și piatra filozofală”, respins de 12 editori

Volumul Harry Potter și piatra filozofală a ajuns pe rafturile librăriilor la un an după ce agentul literar londonez Christopher Little a fost de acord să îl publice. Primii 12 editori care au citit cartea lui J.K. Rowling nu au reușit să îi recunoască potențialul. 

Joanne a fost nevoită să își găsească un pseudonim masculin pentru a asigura succesul cărții în rândul băieților. Editorul a considerat că băieții nu ar fi citit povestea dacă ar fi știut că este scrisă de o femeie. Joanne a preluat inițiala J din numele ei și inițiala K din numele bunicii ei, Kathleen.

J.K. Rowling dă autografe la premiera filmului ”Fantastic Beasts And Where to Find Them” în 2016 / Profimedia Images

Succesul răsunător de care s-a bucurat J. K. Rowling

În martie 1999, la doi ani de la lansare, Harry Potter și piatra filozofală se vânduse în 300.000 de exemplare în Marea Britanie. După încasările de peste 100.000 de dolari în Statele Unite,  Joanne Rowling și-a cumpărat propriul apartament. 

Apariția celui de-al doilea volum al seriei, Harry Potter și camera secretelor, a fost urmată de propunerea studiourilor Warner Bros de a adapta cărțile în producții cinematografice. 

În anul 2011, când a ajuns la final, seria Harry Potter era franciza de film cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

J. K. Rowling s-a deghizat pentru ca nunta să rămână un secret

Povestea autoarei Harry Potter este ghidul perfect al succesului. Cu pași mici, Rowling a știut mereu ce vrea și în cele din urmă a reușit. Când s-a căsătorit pentru a doua oară, Joanne s-a deghizat în momentul în care și-a cumpărat rochia de mireasă pentru ca evenimentul să rămână un secret. 

Voiam doar să mă pot căsători cu Neil, fără să se întâmple o prostie.

J. K. Rowling pozează pe covorul roșu alături de soțul ei. Ea poartă o rochie albastră și el un costum albastru
J. K. Rowling alături de cel de-al doilea soț, Neil Murray, pe covorul roșu / Profimedia Images
Recomandările CaTine.ro
1
O femeie care spală o tigaie încinsă la chiuvetă
Timp liber
De ce nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece
Ai observat cum, în timp, calitatea tigăii scade? Se deformează și începe să ardă jumătate din mâncare, iar cealaltă rămâne nefăcută. Poate ți s-a mai spus că nu e recomandat să speli niciodată o...
2
Kimberley Garner, apariție ravisantă pe covorul roșu la Cannes
Divertisment
Apariția sexy a lui Kimberley Garner la plajă. Cum s-a îmbrăcat modelul
Kimberley Garner a ales o destinație preferată de multe vedete pentru relaxare, plajele din Miami. Vedeta a ales un costum de baie care a atras toate privirile. Fotografii nu au putut trece cu vederea...
3
Paris Jackson pe covorul roșu îmbrăcată cu o rochie portocalie și o coroniță pe frunte
CaTine
Viața marcată de suferință a lui Paris Jackson
Moartea tatălui ei, Michael Jackson, a fost pentru Paris Jackson începutul unei perioade foarte lungi de suferință și autovătămare. Are doar 22 de ani, dar a trecut prin încercări prea dure pentru un adolescent....
4
icon
Statuete Oscar
Divertisment
Oscar 2021, lista scurtă a nominalizărilor: „Colectiv”, printre titlurile eligibile
Academia Americană de Artă și Științe Cinematografice a anunțat lista scurtă a nominalizarilor la Oscar 2021 pentru nouă categorii, inclusiv documentar și film internațional. „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost inclus la categoriile...
5
Meghan Markle, fotografiată altături de fiul său Archie și Prințul Harry, este însărcinată pentru a doua oară.
Divertisment
Meghan Markle este din nou însărcinată. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al doilea copil
Meghan Markle este din nou însărcinată. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al cuplului pentru agenția britanică de știri Press Association, duminică, 14 februarie. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al...
PARTENERI
×