Reclamă

Povestea autoarei Harry Potter: prima carte a fost refuzată de 12 ori

Pentru J. K. Rowling succesul nu a venit peste noapte. Povestea autoarei Harry Potter s-a dezvoltat pe coordonatele sacrificiului, muncii asidue și perseverenței.

Publicat: 27 ianuarie 2021, 10:10 / Actualizat: 11 februarie 2021, 19:04

Numele J.K. Rowling este sinonim cu Harry Potter pentru sutele de mii de fani ale personajului din toată lumea. Seria de cărți care a inspirat franciza de film cu cele mai mari încasări din toate timpurile este reușita monumentală a scriitoarei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cine este J. K. Rowling

Joanne Rowling s-a născut în 1965 în Gloucestershire, un district în sud-vestul Angliei. Și-a antrenat talentul de scriitor de la o vârstă foarte fragedă datorită imaginației bogate. Prima povestire a pus-o pe hârtie la vârsta de cinci sau șase ani. 

Din acel moment mi-am dorit să devin scriitoare, deși rareori am recunoscut asta cuiva.

Părinții ei nu au crezut că Rowling va face vreodată bani de pe urma imaginației, potrivit insider.com. Mai mult, au obligat-o pe tânăra cu aspirații de scriitoare să studieze limbi străine pentru a deveni secretară bilingvă. 

Munca de birou, recunoaște Rowling, era un prilej de a scrie povești pe ascuns în timpul ședințelor. 

Reclamă

Singurul lucru care mi-a plăcut la munca de birou este faptul că puteam să scriu povești pe calculator când nu se uita nimeni. Nu eram niciodată foarte atentă în timpul ședințelor pentru că de obicei mâzgâleam fragmente de povești sau alegeam nume excelente pentru personaje.

Harry Potter, un drum presărat cu depresie, sărăcie și respingere

După ce a devenit evident că nu va excela ca secretară, Rowling a plecat în Portugalia pentru a preda engleza. În aceeași perioadă, a început să lucreze la Harry Potter. După-amiezile și serile și le petrecea în sala de clasă, în timp ce diminețile scria povestea pentru copii care avea să devină un succes internațional. 

Reclamă

M-am întors din Portugalia cu jumătate de valiză de hârtii pline de povești despre Harry Potter.

Tot în Portugalia Joanne s-a căsătorit cu jurnalistul de televiziune Jorge Arates și a născut-o pe Jessica, al cărei nume a fost inspirat de scriitoarea ei preferată, Jessica Mitford. În noiembrie 1993, la doar cinci luni după ce au devenit părinți, Joanne și Jorge s-au despărțit. Povestea autoarei Harry Potter este însă una cu final fericit.

J.K. Rowling a primit ajutor social de la stat

Întoarsă în țara natală cu un copil pe care trebuia să îl crească singură și fără loc de muncă, a trăit doar din ajutorul social de la stat. În acest timp, în a continuat să scrie povestea lui Harry Potter.

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Cartea a prins contur în cafenelele din Edinburg pe care Joanne le frecventa la braț cu căruciorul în care se afla fiica ei și cu mașina de scris. 

Depresie și gânduri suicidale

În perioada în care a trebuit să-și crească singură copilul din ajutorul social, Joanne Rowling a ajuns în pragul depresiei și s-a confruntat cu gânduri sucidale. 

Circumstanțele vieții la mijlocul anilor douăzeci au fost slabe și m-am prăbușit cu adevărat.

Scriitoarea s-a confruntat cu mai multe episoade de depresie de-a lungul carierei. Succesul volumelor Harry Potter nu i-au adus doar faimă interațională, ci și epuizare psihică. 

Pentru câțiva ani am simțit că eram pe o bandă de alergat psihică, încercând să țin ritmul.

”Harry Potter și piatra filozofală”, respins de 12 editori

Volumul Harry Potter și piatra filozofală a ajuns pe rafturile librăriilor la un an după ce agentul literar londonez Christopher Little a fost de acord să îl publice. Primii 12 editori care au citit cartea lui J.K. Rowling nu au reușit să îi recunoască potențialul. 

Joanne a fost nevoită să își găsească un pseudonim masculin pentru a asigura succesul cărții în rândul băieților. Editorul a considerat că băieții nu ar fi citit povestea dacă ar fi știut că este scrisă de o femeie. Joanne a preluat inițiala J din numele ei și inițiala K din numele bunicii ei, Kathleen.

J.K. Rowling dă autografe la premiera filmului ”Fantastic Beasts And Where to Find Them” în 2016 / Profimedia Images

Succesul răsunător de care s-a bucurat J. K. Rowling

În martie 1999, la doi ani de la lansare, Harry Potter și piatra filozofală se vânduse în 300.000 de exemplare în Marea Britanie. După încasările de peste 100.000 de dolari în Statele Unite,  Joanne Rowling și-a cumpărat propriul apartament. 

Apariția celui de-al doilea volum al seriei, Harry Potter și camera secretelor, a fost urmată de propunerea studiourilor Warner Bros de a adapta cărțile în producții cinematografice. 

În anul 2011, când a ajuns la final, seria Harry Potter era franciza de film cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

J. K. Rowling s-a deghizat pentru ca nunta să rămână un secret

Povestea autoarei Harry Potter este ghidul perfect al succesului. Cu pași mici, Rowling a știut mereu ce vrea și în cele din urmă a reușit. Când s-a căsătorit pentru a doua oară, Joanne s-a deghizat în momentul în care și-a cumpărat rochia de mireasă pentru ca evenimentul să rămână un secret. 

Voiam doar să mă pot căsători cu Neil, fără să se întâmple o prostie.

J. K. Rowling pozează pe covorul roșu alături de soțul ei. Ea poartă o rochie albastră și el un costum albastru
J. K. Rowling alături de cel de-al doilea soț, Neil Murray, pe covorul roșu / Profimedia Images
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 8 aprilie – 14 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii se vor simți preferați de astre în perioada următoare. Horoscopul săptămânii 8 aprilie – 14 aprilie 2024 vine cu previziuni neașteptate. Există o zodie care are noroc atât la bani, cât și în...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie mov și stă pe unpat de flori de liliac
Horoscop
Zodia care face cele mai multe sacrificii în luna aprilie 2024. Nativul care are de luat decizii importante
Astrologii au dezvăluit care este zodia care face cele mai multe sacrificii în luna aprilie 2024. Acest nativ va avea de luat multe decizii importante și va fi pus în situații dificile. Se anunță...
3
Liza Minnelli, dusă acasă în scaun cu rotile
Divertisment
Primele imagini cu Liza Minnelli după mai bine de un an. Vedeta de 78 de ani era în scaun cu rotile, înconjurată de prieteni
Au apărut primele imagini cu Liza Minnelli după mai bine de un an. Vedeta de 78 de ani era în scaun cu rotile, înconjurată de prieteni. Liza a fost surprinsă într-o ieșire publică rară...
4
Hartă astrală cu toate zodiile
Horoscop
Ce spun elementele semnului zodiacal despre tine. Personalitatea în funcție de zodie
Dacă te întrebi de ce simți și te manifești într-un anumit mod, e bine să știi că elementele semnului zodiacal în care te-ai născut au o influență certă. Află ce spun elementele semnului zodiacal...
5
O femeie frumoasă care stă în fața lunii și poartă o umbrelă galbenă pe umăr pentru a ilustra zodia nefericită a lunii aprilie 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii aprilie 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza banilor
Zodia nefericită a lunii aprilie 2024 se va confrunta cu multe probleme. Acesta nativ va avea de luat decizii importante, iar viața s-ar putea să-l surprindă în perioada ce urmează. Este o lună plină...
PARTENERI
×