Home // CaTine // Malala, tânăra care a înfruntat teroriști pentru dreptul fetelor la educație
Malala, tânăra care a înfruntat teroriști pentru dreptul fetelor la educație
Malala a fost forțată de împrejurări să se maturizeze la vârsta la care copiii încă se mai joacă șotron în curtea școlii. Tânăra și-a asumat rolul de activist pentru dreptul fetelor la educație cu prețul vieții.
În 2007 talibanii au preluat controlul regiunii Swat Valley și au devenit principala forță socio-politică. Malala avea doar 10 ani. Fetelor li s-a interzis să meargă la școală și să participe la activități culturale. Gruparea s-a opus accesului la educație al femeilor și a distrus sute de școli.
Educația, cauza pentru care merită să mergi până în pânzele albe
Malala Yousafzai s-a născut în 1997 în regiunea Swat Valley din Pakistan și a urmat cursurile școlii pe care tatăl ei, profesor, a înființat-o. După ce talibanii au început să atace școlile de fete, Malala a pornit o campanie de promovare a dreptului fetelor la educație.
Tânăra s-a opus tacticilor de suprimare a accesului la educației alături de tatăl ei în nenumărate apariții publice. „Cum îndrăznesc talibanii să-mi ia dreptul fundamental la educație ?”, se întreba ea într-o apariție la televiziunea publică, potrivit nobelprize.org.
Când avea doar 11 ani a început să scrie pentru BBC despre viața în Swat Galley sub dominația Talibanilor. Textele erau semnate sub pseudonimul ”Gul Makai”.
Discursul activist al Malalei și al tatălui ei a dobândit recunoaștere internațională. Pentru activitatea sa, Malala a fost nominalizată în anul 2011 la Premiul Internațional pentru Pace al Copiilor. În același an, i s-a acordat Premiul Național al Păcii pentru Tineret din Pakistan. În tot acest timp, campania Malalei a atras amenințări cu moartea din partea Talibanilor.
Malala, activist cu prețul vieții
Pe 9 octombrie 2012, Malala a ajuns în stare critică la spitalul militar din Peshawar după ce a fost împușcată în cap de un bărbat mascat. Peste patru zile a fost transportată la o secție de terapie intensivă din Birmingham, Anglia.
Tânăra a fost supusă unei intervenții faciale pentru tratarea nervului care i-a paralizat partea stângă a capului, potrivit biography.com. Atacul a atras și mai mult sprijin din partea comunității internaționale pentru cauza ei. În mai puțin de un an, Malala s-a întors la școală în Birmingham.
Discursul pentru ONU
Incidentul care putea să-i fie fatal nu a descurajat-o pe activistă să își susțină în continuare cauza. Dimpotrivă, Malala a revenit în forță. În ziua în care a împlinit 16 ani, pe 12 iulie 2013, a susținut un discurs în fața Adunării Generale a ONU în care și-a reafirmat angajamentul de a lupta pentru dreptul la educație.
Teroriștii credeau că pot sta în calea ambițiilor noastre, dar nimic nu s-a schimbat în viața mea, cu excepția următorului lucru: sentimentul de slăbiciune, teama și lipsa de speranță au murit. Forța, puterea și curajul au luat naștere.
Cu ocazia discursului, secretarul-general al ONU, Ban-Ki-moon, a declarat ziua de 12 iulie Ziua Malalei.
Niciun copil nu ar trebui să moară pentru că a mers la școală. Nicăieri profesorilor nu ar trebui să le fie frică să îi educe pe copii sau copiilor să învețe.
În același an, Malala a publicat prima ei carte, autobiografia Eu sunt Malala: Povestea fetei care a luptat pentru educație și a fost împușcată de talibani.
Autobiografia Malalei ”Eu sunt Malala: Povestea fetei care a luptat pentru educație și a fost împușcată de talibani” / Shutterstock
Prin organizația pe care înființat-o alături de tatăl ei, Malala Fund, s-a întâlnit cu refugiații italieni din Iordana și cu tinerele studente din Kenya. A călătorit în Nigeria pentru a-și arăta susținerea față de fetele răpite și sechestrate de gruparea de teroriști Boko Haram.
Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel
Pentru curajul și efortul ei deosebit, Malala a devenit în 2014 cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace, la doar 17 ani.
Trei ani mai târziu, secretarul-general al ONU, Antonio Guterres, a numit-o pe Malala Mesager al Păcii pentru promovarea educației în rândul fetelor.
Secretarul-general al ONU, Antonio Guterres, o numește pe Malala Mesager al Păcii în 2017. Hepta / Ziauddin Yousafzai (stânga), Malala Yousafzai (centru), Antonio Guterres (dreapta) / Hepta