Malala, tânăra care a înfruntat teroriști pentru dreptul fetelor la educație

Malala a fost forțată de împrejurări să se maturizeze la vârsta la care copiii încă se mai joacă șotron în curtea școlii. Tânăra și-a asumat rolul de activist pentru dreptul fetelor la educație cu prețul vieții.

Adelina Miron
23 ianuarie 2021 la 22:51

În 2007 talibanii au preluat controlul regiunii Swat Valley și au devenit principala forță socio-politică. Malala avea doar 10 ani. Fetelor li s-a interzis să meargă la școală și să participe la activități culturale. Gruparea s-a opus accesului la educație al femeilor și a distrus sute de școli. 

Educația, cauza pentru care merită să mergi până în pânzele albe

Malala Yousafzai s-a născut în 1997 în regiunea Swat Valley din Pakistan și a urmat cursurile școlii pe care tatăl ei, profesor, a înființat-o. După ce talibanii au început să atace școlile de fete, Malala a pornit o campanie de promovare a dreptului fetelor la educație.

Tânăra s-a opus tacticilor de suprimare a accesului la educației alături de tatăl ei în nenumărate apariții publice. „Cum îndrăznesc talibanii să-mi ia dreptul fundamental la educație ?”, se întreba ea într-o apariție la televiziunea publică, potrivit nobelprize.org.

Când avea doar 11 ani a început să scrie pentru BBC despre viața în Swat Galley sub dominația Talibanilor. Textele erau semnate sub pseudonimul ”Gul Makai”. 

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Discursul activist al Malalei și al tatălui ei a dobândit recunoaștere internațională. Pentru activitatea sa, Malala a fost nominalizată în anul 2011 la Premiul Internațional pentru Pace al Copiilor. În același an, i s-a acordat Premiul Național al Păcii pentru Tineret din Pakistan. În tot acest timp, campania Malalei a atras amenințări cu moartea din partea Talibanilor. 

Malala, activist cu prețul vieții

Pe 9 octombrie 2012, Malala a ajuns în stare critică la spitalul militar din Peshawar după ce a fost împușcată în cap de un bărbat mascat. Peste patru zile a fost transportată la o secție de terapie intensivă din Birmingham, Anglia.

Tânăra a fost supusă unei intervenții faciale pentru tratarea nervului care i-a paralizat partea stângă a capului, potrivit biography.com.  Atacul a atras și mai mult sprijin din partea comunității internaționale pentru cauza ei. În mai puțin de un an, Malala s-a întors la școală în Birmingham.

Discursul pentru ONU

Incidentul care putea să-i fie fatal nu a descurajat-o pe activistă să își susțină în continuare cauza. Dimpotrivă, Malala a revenit în forță. În ziua în care a împlinit 16 ani, pe 12 iulie 2013, a susținut un discurs în fața Adunării Generale a ONU în care și-a reafirmat angajamentul de a lupta pentru dreptul la educație.

Teroriștii credeau că pot sta în calea ambițiilor noastre, dar nimic nu s-a schimbat în viața mea, cu excepția următorului lucru: sentimentul de slăbiciune, teama și lipsa de speranță au murit. Forța, puterea și curajul au luat naștere.

Cu ocazia discursului, secretarul-general al ONU, Ban-Ki-moon, a declarat ziua de 12 iulie Ziua Malalei.

Niciun copil nu ar trebui să moară pentru că a mers la școală. Nicăieri profesorilor nu ar trebui să le fie frică să îi educe pe copii sau copiilor să învețe.

În același an, Malala a publicat prima ei carte, autobiografia Eu sunt Malala: Povestea fetei care a luptat pentru educație și a fost împușcată de talibani

Autobiografia Malalei ”Eu sunt Malala: Povestea fetei care a luptat pentru educație și a fost împușcată de talibani” / Shutterstock

Prin organizația pe care înființat-o alături de tatăl ei, Malala Fund, s-a întâlnit cu refugiații italieni din Iordana și cu tinerele studente din Kenya. A călătorit în Nigeria pentru a-și arăta susținerea față de fetele răpite și sechestrate de gruparea de teroriști Boko Haram. 

Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel

Pentru curajul și efortul ei deosebit, Malala a devenit în 2014 cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace, la doar 17 ani.

Trei ani mai târziu, secretarul-general al ONU, Antonio Guterres, a numit-o pe Malala Mesager al Păcii pentru promovarea educației în rândul fetelor. 

Secretarul-general al ONU, Antonio Guterres, o numește pe Malala Mesager al Păcii în 2017. Hepta / Ziauddin Yousafzai (stânga), Malala Yousafzai (centru), Antonio Guterres (dreapta) / Hepta
Recomandările CaTine.ro
1
O femeie care spală o tigaie încinsă la chiuvetă
Timp liber
De ce nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece
Ai observat cum, în timp, calitatea tigăii scade? Se deformează și începe să ardă jumătate din mâncare, iar cealaltă rămâne nefăcută. Poate ți s-a mai spus că nu e recomandat să speli niciodată o...
2
Kimberley Garner, apariție ravisantă pe covorul roșu la Cannes
Divertisment
Apariția sexy a lui Kimberley Garner la plajă. Cum s-a îmbrăcat modelul
Kimberley Garner a ales o destinație preferată de multe vedete pentru relaxare, plajele din Miami. Vedeta a ales un costum de baie care a atras toate privirile. Fotografii nu au putut trece cu vederea...
3
Paris Jackson pe covorul roșu îmbrăcată cu o rochie portocalie și o coroniță pe frunte
CaTine
Viața marcată de suferință a lui Paris Jackson
Moartea tatălui ei, Michael Jackson, a fost pentru Paris Jackson începutul unei perioade foarte lungi de suferință și autovătămare. Are doar 22 de ani, dar a trecut prin încercări prea dure pentru un adolescent....
4
Meghan Markle, fotografiată altături de fiul său Archie și Prințul Harry, este însărcinată pentru a doua oară.
Divertisment
Meghan Markle este din nou însărcinată. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al doilea copil
Meghan Markle este din nou însărcinată. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al cuplului pentru agenția britanică de știri Press Association, duminică, 14 februarie. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al...
5
icon
Statuete Oscar
Divertisment
Oscar 2021, lista scurtă a nominalizărilor: „Colectiv”, printre titlurile eligibile
Academia Americană de Artă și Științe Cinematografice a anunțat lista scurtă a nominalizarilor la Oscar 2021 pentru nouă categorii, inclusiv documentar și film internațional. „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost inclus la categoriile...
PARTENERI
×