Reclamă

Malala, tânăra care a înfruntat teroriști pentru dreptul fetelor la educație

Malala a fost forțată de împrejurări să se maturizeze la vârsta la care copiii încă se mai joacă șotron în curtea școlii. Tânăra și-a asumat rolul de activist pentru dreptul fetelor la educație cu prețul vieții.

Adelina Miron
Adelina Miron
Publicat: 23 ianuarie 2021, 22:51 / Actualizat: 8 noiembrie 2021, 18:27

În 2007 talibanii au preluat controlul regiunii Swat Valley și au devenit principala forță socio-politică. Malala avea doar 10 ani. Fetelor li s-a interzis să meargă la școală și să participe la activități culturale. Gruparea s-a opus accesului la educație al femeilor și a distrus sute de școli. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Educația, cauza pentru care merită să mergi până în pânzele albe

Malala Yousafzai s-a născut în 1997 în regiunea Swat Valley din Pakistan și a urmat cursurile școlii pe care tatăl ei, profesor, a înființat-o. După ce talibanii au început să atace școlile de fete, Malala a pornit o campanie de promovare a dreptului fetelor la educație.

Tânăra s-a opus tacticilor de suprimare a accesului la educației alături de tatăl ei în nenumărate apariții publice. „Cum îndrăznesc talibanii să-mi ia dreptul fundamental la educație ?”, se întreba ea într-o apariție la televiziunea publică, potrivit nobelprize.org.

Când avea doar 11 ani a început să scrie pentru BBC despre viața în Swat Galley sub dominația Talibanilor. Textele erau semnate sub pseudonimul ”Gul Makai”. 

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Reclamă

Discursul activist al Malalei și al tatălui ei a dobândit recunoaștere internațională. Pentru activitatea sa, Malala a fost nominalizată în anul 2011 la Premiul Internațional pentru Pace al Copiilor. În același an, i s-a acordat Premiul Național al Păcii pentru Tineret din Pakistan. În tot acest timp, campania Malalei a atras amenințări cu moartea din partea Talibanilor. 

Malala, activist cu prețul vieții

Pe 9 octombrie 2012, Malala a ajuns în stare critică la spitalul militar din Peshawar după ce a fost împușcată în cap de un bărbat mascat. Peste patru zile a fost transportată la o secție de terapie intensivă din Birmingham, Anglia.

Reclamă

Tânăra a fost supusă unei intervenții faciale pentru tratarea nervului care i-a paralizat partea stângă a capului, potrivit biography.com.  Atacul a atras și mai mult sprijin din partea comunității internaționale pentru cauza ei. În mai puțin de un an, Malala s-a întors la școală în Birmingham.

Discursul pentru ONU

Incidentul care putea să-i fie fatal nu a descurajat-o pe activistă să își susțină în continuare cauza. Dimpotrivă, Malala a revenit în forță. În ziua în care a împlinit 16 ani, pe 12 iulie 2013, a susținut un discurs în fața Adunării Generale a ONU în care și-a reafirmat angajamentul de a lupta pentru dreptul la educație.

Teroriștii credeau că pot sta în calea ambițiilor noastre, dar nimic nu s-a schimbat în viața mea, cu excepția următorului lucru: sentimentul de slăbiciune, teama și lipsa de speranță au murit. Forța, puterea și curajul au luat naștere.

Cu ocazia discursului, secretarul-general al ONU, Ban-Ki-moon, a declarat ziua de 12 iulie Ziua Malalei.

Niciun copil nu ar trebui să moară pentru că a mers la școală. Nicăieri profesorilor nu ar trebui să le fie frică să îi educe pe copii sau copiilor să învețe.

În același an, Malala a publicat prima ei carte, autobiografia Eu sunt Malala: Povestea fetei care a luptat pentru educație și a fost împușcată de talibani

Autobiografia Malalei ”Eu sunt Malala: Povestea fetei care a luptat pentru educație și a fost împușcată de talibani” / Shutterstock

Prin organizația pe care înființat-o alături de tatăl ei, Malala Fund, s-a întâlnit cu refugiații italieni din Iordana și cu tinerele studente din Kenya. A călătorit în Nigeria pentru a-și arăta susținerea față de fetele răpite și sechestrate de gruparea de teroriști Boko Haram. 

Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel

Pentru curajul și efortul ei deosebit, Malala a devenit în 2014 cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace, la doar 17 ani.

Trei ani mai târziu, secretarul-general al ONU, Antonio Guterres, a numit-o pe Malala Mesager al Păcii pentru promovarea educației în rândul fetelor. 

Secretarul-general al ONU, Antonio Guterres, o numește pe Malala Mesager al Păcii în 2017. Hepta / Ziauddin Yousafzai (stânga), Malala Yousafzai (centru), Antonio Guterres (dreapta) / Hepta
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×