Reclamă

Malala, tânăra care a înfruntat teroriști pentru dreptul fetelor la educație

Malala a fost forțată de împrejurări să se maturizeze la vârsta la care copiii încă se mai joacă șotron în curtea școlii. Tânăra și-a asumat rolul de activist pentru dreptul fetelor la educație cu prețul vieții.

Adelina Miron
Adelina Miron
Publicat: 23 ianuarie 2021, 22:51 / Actualizat: 8 noiembrie 2021, 18:27

În 2007 talibanii au preluat controlul regiunii Swat Valley și au devenit principala forță socio-politică. Malala avea doar 10 ani. Fetelor li s-a interzis să meargă la școală și să participe la activități culturale. Gruparea s-a opus accesului la educație al femeilor și a distrus sute de școli. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Educația, cauza pentru care merită să mergi până în pânzele albe

Malala Yousafzai s-a născut în 1997 în regiunea Swat Valley din Pakistan și a urmat cursurile școlii pe care tatăl ei, profesor, a înființat-o. După ce talibanii au început să atace școlile de fete, Malala a pornit o campanie de promovare a dreptului fetelor la educație.

Tânăra s-a opus tacticilor de suprimare a accesului la educației alături de tatăl ei în nenumărate apariții publice. „Cum îndrăznesc talibanii să-mi ia dreptul fundamental la educație ?”, se întreba ea într-o apariție la televiziunea publică, potrivit nobelprize.org.

Când avea doar 11 ani a început să scrie pentru BBC despre viața în Swat Galley sub dominația Talibanilor. Textele erau semnate sub pseudonimul ”Gul Makai”. 

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Reclamă

Discursul activist al Malalei și al tatălui ei a dobândit recunoaștere internațională. Pentru activitatea sa, Malala a fost nominalizată în anul 2011 la Premiul Internațional pentru Pace al Copiilor. În același an, i s-a acordat Premiul Național al Păcii pentru Tineret din Pakistan. În tot acest timp, campania Malalei a atras amenințări cu moartea din partea Talibanilor. 

Malala, activist cu prețul vieții

Pe 9 octombrie 2012, Malala a ajuns în stare critică la spitalul militar din Peshawar după ce a fost împușcată în cap de un bărbat mascat. Peste patru zile a fost transportată la o secție de terapie intensivă din Birmingham, Anglia.

Reclamă

Tânăra a fost supusă unei intervenții faciale pentru tratarea nervului care i-a paralizat partea stângă a capului, potrivit biography.com.  Atacul a atras și mai mult sprijin din partea comunității internaționale pentru cauza ei. În mai puțin de un an, Malala s-a întors la școală în Birmingham.

Discursul pentru ONU

Incidentul care putea să-i fie fatal nu a descurajat-o pe activistă să își susțină în continuare cauza. Dimpotrivă, Malala a revenit în forță. În ziua în care a împlinit 16 ani, pe 12 iulie 2013, a susținut un discurs în fața Adunării Generale a ONU în care și-a reafirmat angajamentul de a lupta pentru dreptul la educație.

Teroriștii credeau că pot sta în calea ambițiilor noastre, dar nimic nu s-a schimbat în viața mea, cu excepția următorului lucru: sentimentul de slăbiciune, teama și lipsa de speranță au murit. Forța, puterea și curajul au luat naștere.

Cu ocazia discursului, secretarul-general al ONU, Ban-Ki-moon, a declarat ziua de 12 iulie Ziua Malalei.

Niciun copil nu ar trebui să moară pentru că a mers la școală. Nicăieri profesorilor nu ar trebui să le fie frică să îi educe pe copii sau copiilor să învețe.

În același an, Malala a publicat prima ei carte, autobiografia Eu sunt Malala: Povestea fetei care a luptat pentru educație și a fost împușcată de talibani

Autobiografia Malalei ”Eu sunt Malala: Povestea fetei care a luptat pentru educație și a fost împușcată de talibani” / Shutterstock

Prin organizația pe care înființat-o alături de tatăl ei, Malala Fund, s-a întâlnit cu refugiații italieni din Iordana și cu tinerele studente din Kenya. A călătorit în Nigeria pentru a-și arăta susținerea față de fetele răpite și sechestrate de gruparea de teroriști Boko Haram. 

Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel

Pentru curajul și efortul ei deosebit, Malala a devenit în 2014 cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace, la doar 17 ani.

Trei ani mai târziu, secretarul-general al ONU, Antonio Guterres, a numit-o pe Malala Mesager al Păcii pentru promovarea educației în rândul fetelor. 

Secretarul-general al ONU, Antonio Guterres, o numește pe Malala Mesager al Păcii în 2017. Hepta / Ziauddin Yousafzai (stânga), Malala Yousafzai (centru), Antonio Guterres (dreapta) / Hepta
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×