Malala, tânăra care a înfruntat teroriști pentru dreptul fetelor la educație

Malala a fost forțată de împrejurări să se maturizeze la vârsta la care copiii încă se mai joacă șotron în curtea școlii. Tânăra și-a asumat rolul de activist pentru dreptul fetelor la educație cu prețul vieții.

Adelina Miron
Publicat: 23 ianuarie 2021, 22:51 / Actualizat: 4 May 2021, 10:37

În 2007 talibanii au preluat controlul regiunii Swat Valley și au devenit principala forță socio-politică. Malala avea doar 10 ani. Fetelor li s-a interzis să meargă la școală și să participe la activități culturale. Gruparea s-a opus accesului la educație al femeilor și a distrus sute de școli. 

Educația, cauza pentru care merită să mergi până în pânzele albe

Malala Yousafzai s-a născut în 1997 în regiunea Swat Valley din Pakistan și a urmat cursurile școlii pe care tatăl ei, profesor, a înființat-o. După ce talibanii au început să atace școlile de fete, Malala a pornit o campanie de promovare a dreptului fetelor la educație.

Tânăra s-a opus tacticilor de suprimare a accesului la educației alături de tatăl ei în nenumărate apariții publice. „Cum îndrăznesc talibanii să-mi ia dreptul fundamental la educație ?”, se întreba ea într-o apariție la televiziunea publică, potrivit nobelprize.org.

Când avea doar 11 ani a început să scrie pentru BBC despre viața în Swat Galley sub dominația Talibanilor. Textele erau semnate sub pseudonimul ”Gul Makai”. 

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Discursul activist al Malalei și al tatălui ei a dobândit recunoaștere internațională. Pentru activitatea sa, Malala a fost nominalizată în anul 2011 la Premiul Internațional pentru Pace al Copiilor. În același an, i s-a acordat Premiul Național al Păcii pentru Tineret din Pakistan. În tot acest timp, campania Malalei a atras amenințări cu moartea din partea Talibanilor. 

Malala, activist cu prețul vieții

Pe 9 octombrie 2012, Malala a ajuns în stare critică la spitalul militar din Peshawar după ce a fost împușcată în cap de un bărbat mascat. Peste patru zile a fost transportată la o secție de terapie intensivă din Birmingham, Anglia.

Tânăra a fost supusă unei intervenții faciale pentru tratarea nervului care i-a paralizat partea stângă a capului, potrivit biography.com.  Atacul a atras și mai mult sprijin din partea comunității internaționale pentru cauza ei. În mai puțin de un an, Malala s-a întors la școală în Birmingham.

Discursul pentru ONU

Incidentul care putea să-i fie fatal nu a descurajat-o pe activistă să își susțină în continuare cauza. Dimpotrivă, Malala a revenit în forță. În ziua în care a împlinit 16 ani, pe 12 iulie 2013, a susținut un discurs în fața Adunării Generale a ONU în care și-a reafirmat angajamentul de a lupta pentru dreptul la educație.

Teroriștii credeau că pot sta în calea ambițiilor noastre, dar nimic nu s-a schimbat în viața mea, cu excepția următorului lucru: sentimentul de slăbiciune, teama și lipsa de speranță au murit. Forța, puterea și curajul au luat naștere.

Cu ocazia discursului, secretarul-general al ONU, Ban-Ki-moon, a declarat ziua de 12 iulie Ziua Malalei.

Niciun copil nu ar trebui să moară pentru că a mers la școală. Nicăieri profesorilor nu ar trebui să le fie frică să îi educe pe copii sau copiilor să învețe.

În același an, Malala a publicat prima ei carte, autobiografia Eu sunt Malala: Povestea fetei care a luptat pentru educație și a fost împușcată de talibani

Autobiografia Malalei ”Eu sunt Malala: Povestea fetei care a luptat pentru educație și a fost împușcată de talibani” / Shutterstock

Prin organizația pe care înființat-o alături de tatăl ei, Malala Fund, s-a întâlnit cu refugiații italieni din Iordana și cu tinerele studente din Kenya. A călătorit în Nigeria pentru a-și arăta susținerea față de fetele răpite și sechestrate de gruparea de teroriști Boko Haram. 

Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel

Pentru curajul și efortul ei deosebit, Malala a devenit în 2014 cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace, la doar 17 ani.

Trei ani mai târziu, secretarul-general al ONU, Antonio Guterres, a numit-o pe Malala Mesager al Păcii pentru promovarea educației în rândul fetelor. 

Secretarul-general al ONU, Antonio Guterres, o numește pe Malala Mesager al Păcii în 2017. Hepta / Ziauddin Yousafzai (stânga), Malala Yousafzai (centru), Antonio Guterres (dreapta) / Hepta
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Bella Throne, alături de iubitul ei, la Milano Fashion Week 2022, îmbrăcați elegant
Divertisment
Bella Thorne s-a transformat într-o „sirenă”. Machiajul și costumul actriței, superbe
Bella Thorne s-a transformat într-o „sirenă”. Actrița și-a sărbătorit ziua de naștere cu un machiaj tematic și un costum pe măsură. Vedeta de 24 de ani a publicat imagini de la ziua de naștere...
2
Kate Middleton și Meghan Markle, tribuna regală la Turneul de la Wimbledon, 2019. Kate poartă o rochie verde, Meghan Poartă o cămașă albă și o fustă cu o fundă neagră în talie, plus ochelari de soare
Divertisment
Ea e considerată „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale a Marii Britanii”. Cine le-ar fi depășit pe Kate Middleton și Meghan Markle
Titlul de „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale” din Marea Britanie nu le-a fost acordat lui Kate Middleton sau lui Meghan Markle, ci unei tinere pe care puțini o cunosc. Chiar dacă Ducesa...
3
Kanye West, prezent la Fashion Icon Award, în anul 2015, în timp ce susține un discurs
Divertisment
Kanye West a purtat o mască ciudată în Italia. Rapper-ul a atras atenția tuturor cu alegerea sa
Kanye West a purtat o mască ciudată în Italia, pe străzile din Veneția. Acesta de obicei atrage atenția cu ținuta sa. Acum, ce a purtat pe chip a fost elementul care a atras atenția...
4
Halle Berry, într-o rochie cu imprimeu floral, la un eveniment monden
Divertisment
Halle Berry a vorbit deschis despre Van Hunt: „Nu am avut niciodată un bărbat care să mă ridice și să mă lase să fiu tot ceea ce sunt”
Halle Berry a vorbit deschis despre Van Hunt. Actrița a spus pentru prima dată că nu a mai avut un asemenea bărbat în viața ei. Actualul partener a ajutat-o să evolueze și a susținut-o...
5
icon
Adriana Trandafir în timp ce arată cu degetul spre public la interviulpentru echipa CaTine.ro
CaTine
Adriana Trandafir, despre sinceritate și emoție în competiția Asia Express: „A fost cumplit de greu, dar și o experiență specială”
Adriana Trandafir este una dintre cele mai sincere și puternice concurente din cadrul competiției Asia Express: Drumul Împăraților. În cel de-al patrulea sezon, actrița Adriana Trandafir a decis să se alăture concursului împreună cu...
PARTENERI
×