Reclamă

Scriitoarea Han Kang din Coreea de Sud a câștigat Premiul Nobel pentru literatură în 2024

Scriitoarea Han Kang din Coreea de Sud a câștigat Premiul Nobel pentru literatură în 2024 pentru „proza ​​ei poetică intensă care se confruntă cu traume istorice și dezvăluie fragilitatea vieții umane”.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 11 octombrie 2024, 11:55

Premiul este acordat de Academia Suedeză și valorează 11 milioane de coroane suedeze, echivalentul a 1,1 milioane de dolari. „Ea are o conștientizare unică a legăturilor dintre trup și suflet, vii și morți. În stilul ei poetic și experimental a devenit o inovatoare în proza ​​contemporană”, a declarat Anders Olsson, președintele Comitetului Nobel al Academiei, într-un comunicat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Scriitoarea Han Kang din Coreea de Sud a câștigat Premiul Nobel pentru literatură în 2024

Han Kang e a 18-a femeie care a câștigat premiul pentru literatură. Scriitoarea și-a început cariera în 1993 cu publicarea unui număr de poezii în revista Literature and Society. Debutul în proză a avut loc în 1995 cu colecția de nuvele „Dragostea lui Yeosu”.

Într-un interviu telefonic cu Academia după anunțarea premiului, ea a spus că sărbătorile ei vor fi discrete. „După acest telefon mi-ar plăcea să beau un ceai cu fiul meu. Voi sărbători premiul în liniște în seara asta”.

Han a spus că tocmai terminase cina când a primit vestea de la Academie. Ea a spus că a fost „atât de surprinsă și absolut onorată”.

Născută în 1970, Han provine dintr-un mediu literar, tatăl ei fiind un romancier apreciat. Scriitoarea a dus mai departe numele familiei sale și acum culege roadele muncii sale.

Reclamă

Han Kang a câștigat Premiul Internațional Man Booker pentru ficțiune pentru romanul ei „Vegetariana” în 2016. E primul dintre romanele ei care a fost tradus în engleză și considerat drept o descoperire internațională majoră.

Cărți scrise de Han Kang
Han a spus că tocmai terminase cina când a primit vestea de la Academie / Profimedia Images

Han Kang a depus eforturi mari să termine cartea Vegetariana

Reclamă

De-a lungul carierei sale în literatură, Han Kang a explorat temele durerii, violenței, sexualității și sănătății mintale.

În „Vegetariana”, după ce s-a luptat cu coșmaruri repetate înspăimântătoare, Yeong-hye, o soție cuminte, se răzvrătește împotriva normelor societății. A renunțat la carne și a stârnit îngrijorarea familiei sale că este bolnavă mintal.

„Este exploatată erotic și estetic de cumnatul ei, un artist video care devine obsedat de corpul ei pasiv. Se cufundă tot mai adânc într-o stare de psihoză exprimată prin „copacii în flăcări”. Aceștia sunt un simbol pentru un regn vegetal care este pe cât de ademenitor, pe atât de periculos”, conform descrierii Academiei.

Într-un interviu cu Booker Prizes, publicat anul trecut, Han Kang a descris modul în care scrierea cărții „Vegetariana” a fost o perioadă dificilă din viața ei în care s-a întrebat dacă ar trebui să poată termina romanul sau chiar să supraviețuiască ca autoare.

„Sufeream de artrită severă la degete, așa că am scris primele două părți într-un ritm lejer, folosind un pix care aluneca lin pe hârtie, apoi am tastat ultima parte ținând două pixuri cu capul în jos” a spus ea.

„Până în ziua de azi, mă simt stânjenită când aud despre „succesul” romanului.”

În „We Do Not Part”, cel mai recent roman al ei care urmează să fie publicat în engleză în 2025, Han Kang „transmite puterea trecutului asupra prezentului”. Ea a ales-o când a fost întrebată în interviul telefonic cu Academia cu ce carte ar trebui să înceapă cititorii să o cunoască mai bine.

O altă femeie care luptă pe alte părți pentru drepurile femeilor este Malala. În 2014, Malala Yousafzai devenea cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mariah Carey, într-o rochie aurie, lungă
Divertisment
Cum s-au îmbrăcat vedetele pentru covorul roșu American Music Awards 2024. Aniversarea cu numărul 50 a fost un adevărat spectacol
Desfășurate în Los Angeles, premiile anuale sărbătoresc impactul semnificativ al muzicii asupra culturii pop. Vezi cum s-au îmbrăcat vedetele pentru covorul roșu American Music Awards 2024. Mariah Carey, cântăreața britanică Raye și grupul de...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă pe o creangă în pădure
Horoscop
Două semne zodiacale încheie un capitol important în octombrie 2024. Cine sunt nativii care lasă trecutul în spate
Două semne zodiacale încheie un capitol important în octombrie 2024. Acești nativi lasă trecutul în spate și privesc cu mult mai mult optimism asupra viitorului. Este o perioadă minunată pentru zodiile care își doresc...
3
Sufleu de brânză dulce în bol alb, glazurat cu sos, cu o linguriță și un bol cu sos alături
Rețete
Sufleu de brânză dulce. Rețeta unui desert fin, pufos și aromat
Dacă ești în căutarea unui desert delicios și aromat, dar simplu și ușor de preparat, încearcă rețeta de sufleu de brânză dulce. Te vei bucura de un desert fin, pufos și aromat, cu o...
4
Dulceață de gutui rase în bol și în borcan, alături de gutui proaspete
Rețete
Dulceață de gutui rase, cu gust aromat și textură cremoasă
S-au copt gutuile, vrei să le conservi aroma pentru mai târziu și ești în căutare de rețete savuroase? Încearcă să prepari dulceață de gutui rase, o delicioasă rețetă tradițională românească, specifică toamnei, când gutuile...
5
Felii de pâine unse și presărate cu verdeață
Sănătate
Cele mai bune alternative la pâine. Îți pot îmbunătăți sănătatea
Pâinea este un produs alimentar de bază în meniul zilnic al unui om. Cu toate acestea, cum preocupările pentru sănătate sunt din ce în ce mai multe, ai mai jos cele mai bune alternative...
PARTENERI
×