Pe când avea doar 11 ani, orașul pakistanez Mingora, unde locuia fetița Malala, a fost ocupat de forțele talibane. Din cauza credințelor religioase extremiste ale acestora, fetelor li s-a interzis atunci să mai meargă la școală. Până la finele anului 2008, insurgenții talibani au distrus 400 de școli.
Hotărâtă să își continue educația, Malala a devenit un critic al regimului impus de conducerea talibană și a criticat tacticile de interzicere a accesului la educație. În 2009, Malala a creat un blog anonim în limba urdu, pe site-ul de broadcasting al BBC.
Pe acesta ea a vorbit lumii întregi despre cum s-a schimbat viața în Mingora sub conducerea talibană și despre dorința ei de a merge la școală. Vocea sa a devenit tot mai populară în întreaga lume, însă nu toată lumea aprecia părerile sale.
În 2012, în timp ce mergea spre casă în autobuzul școlii, Malala a fost împușcată de talibani pentru că devenise prea vocală împotriva măsurilor lor. Aceasta a fost grav rănită și a fost transportată în cele din urmă la un spital din Birmingham, în Marea Britanie. După un an de terapie și îngrijire medicală, în martie 2013, Malala a putut în sfârșit să se reîntoarcă la școală.
De atunci activitatea ei a luat amploare. A vorbit în cadrul unei conferințe a Națiunilor Unite, a scris o biografie, a primit cele mai prestigioase premii și a creat Fondul Malala. Toate acestea în timp ce studia de zor pentru a-și atinge marele ei vis de a învăța.
Malala Yousafzai pozează pentru Vogue
Încă de la o vârstă foarte fragedă, Malala era însetată de cunoaștere. Tatăl ei, activist pentru dreptul la educație, la rândul său, a condus o instituție de învățământ în orașul natal. De la el Malala a căpătat dorința de cunoaștere, informează pagina organizației pentru decernarea Premiului Nobel. Datorită acestei influențe ea a luptat pentru dreptul fetelor la educație.
După absolvirea prestigioasei universități, Malala are în sfârșit ocazia de a medita la întreaga sa viață, de până acum. Deși întreaga lume apreciază activitatea sa, ea își păstrează modestia și consideră că nu ea a fost cea care a ales cu adevărat direcția în care viața sa s-a îndreptat.
Tatăl meu mereu acționa atunci când considera că ceva nu este potrivit. Activitatea mea de activistă a început când eram tare mică; și a fost influențată de lucrurile care se întâmplau în exterior, care nu se aflau sub contrlul nostru.
– Malala Yousafzai