Reclamă

Povestea reală a lui Robert Oppenheimer și legătura lui cu bomba atomică. Filmul biografic a fost lăudat de criticii din lumea întreagă

Filmul biografic a fost lăudat de criticii din lumea întreagă, însă puțini sunt cei care cunosc povestea reală a lui Robert Oppenheimer. Cei mai mulți abia acum au aflat care a fost legătura dintre fizicianul renumit și bomba atomică.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 27 iulie 2023, 6:31 / Actualizat: 27 iulie 2023, 10:30

Oppenheimer este una dintre persoanele care a avut cele mai multe merite în aducerea victoriei de partea Statelor Unite ale Americii în cel de-Al Doilea Război mondial. Supranumit și „părintele bombei atomice”, geniul fizicii nucleare a dus o viață care nu i-a permis să se bucure de gloria reușitei sale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Povestea reală a lui Robert Oppenheimer

Robert Oppenheimer s-a născut în Statele Unite ale Americii, la New York, dintr-o familie germano-evreiască. Oppenheimer a crescut într-o familie bogată, de intelectuali, și a avut parte de cea mai bună educație, reușind să-și termine prima parte a studiilor la Harvard.

După ce a finalizat studiile de la Harvard, acesta a mers în marea Britanie pentru a studia la Universitatea Cambridge, iar mai apoi și-a continuat aprofundarea studiilor la Universitatea din  Gottingen, Germania, unde s-a aflat sub îndrumarea marelui fizician Max Born.

La doar 23 de ani, el a absolvit doctoratul la Gottingen, iar mai apoi a publicat un studiu de referință despre modul de calcul al dinamicii atomilor.

Despre viața sa s-au scris multe cărți și au apărut la fel de multe filme. Oppenheimer era un fizician enigmatic, care nu lăsa foarte multe la vedere. După ce și-a finalizat studiile în Europa, acesta s-a întors în SUA pentru a pune bazele unui departament despre fizica cuantică.

Reclamă

Ce legătură a avut Robert Oppenheimer cu cel de-Al Doilea Război Mondial

Oppenheimer este unul dintre fizicienii care au fost preocupați de viața politică. Astfel, înainte de începerea războiului, acesta a fost tot mai mult interesat de ceea ce se întâmpla pe scena politică. Vizibil îngrijorat de amenințarea nazistă, acesta a început să trimită o parte din câștigurile sale pentru a-i ajuta pe fizicienii germani să plece din propria lor țară.

Mai mult, acesta s-a asociat cu mai multe persoane adepte ale comunismului, o decizie care la- adus mai apoi în atenția agenților FBI. În anul 1941, Roosevelt aprobă un program de dezvoltare a unei bombe atomice, cu doar două luni înainte ca SUA să intre în cel de-Al Doilea Război Mondial. În anul 1942, Oppenheimer este recrutat pentru Proiectul Manhattan.

Reclamă

Oppenheimer a stat la cârma unei echipe de fizicieni pe care a strâns-o în Los Alamos, din deșertul New Mexico. Oppenheimer și echipa sa au început să muncească împreună la dezvoltarea primei bombe atomice. În anul 1945 a avut și primul test al dispozitivului, test Trinity. Tot acum este amintit și celebrul său citat care apare și în film „am devenit Moartea, distrugatorul lumii”. 

În mai puțin de o lună, Oppenheimer și echipa sa vor livra două bombe atomice. Aceste bombe au fost lansate în orașele Hiroshima și Nagasaki în cel de-Al Doilea Război Mondial. Atacul nuclear a adus și capitularea Japoniei în fața SUA. Însă evenimentul a declanșat și pornirea unei curse de înarmare atomice la nivel mondial.

Filmul biografic a fost lăudat de criticii din lumea întreagă

Filmul biografic a reușit să stârnească curiozitatea omenilor din întreaga lume. În timp ce unii au blamat filmul lui Christopher Nolan, alții l-au aplaudat zeci de minute în șir. Producția este complet „atipică” pentru filmele care sunt rulate în prezent în cinematografele din lume.

Pe lângă filmele cu supereroi sau poveștile de dragoste, Oppenheimer este ca o gură de aer pentru iubitorii de istorie și nu numai. Cartea American Prometheus: Triumful și tragedia lui J. Robert Oppenheimer este cea care a stat ca sursă de inspirație la baza filmului.

Filmul nu încearcă să portretizeze un erou, ci un om complex, cu calități și defecte. De altfel, pe durata incipitului este făcută o paralelă între Prometeu, personajul mitic care a adus focul oamenilor și Oppenheimer. Cillian Murphy este cel care a avut responsabilitatea de a-l interpreta pe Oppenheimer.

Este un film nonlinear, dar care reușește să traseze o linie a vieții personajului principal.

Filmul nu este nici pe departe despre construirea bombei atomice, ci despre puterea conceptelor și a ideilor, despre felul în care o singură teorie, pusă în practică, poate schimba fața omenirii pentru totdeauna.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×