Reclamă

Regina Elisabeta sărbătorește 70 de ani de când a urcat pe tronul Marii Britanii. Imagini de colecție din timpul domniei sale

Regina Elisabeta sărbătorește astăzi 70 de ani de când a urcat pe tronul Marii Britanii. Majestatea Sa celebrează alături de oamenii din lumea întreagă Jubileul de Platină. Este primul monarh englez care a reușit să atingă acest prag al domniei, fiind și unul dintre cei mai longevivi monarhi din lumea întreagă. Istoria sa la tronul Marii Britanii a fost cu multe suișuri și coborâșuri. Însă Regina a dat întotdeauna dovadă de tărie în deciziile pe care a fost nevoită să le ia.

Publicat: 6 februarie 2022, 14:28 / Actualizat: 7 februarie 2022, 18:22

Prințesa Elisabeta avea aproape 26 de ani atunci când a primit vestea că urmează să urce pe tronul Marii Britanii. Deși tatăl său, Regele George al VI-lea, îi predase o parte din îndatoriri, iar Elisabeta era obișnuită cu sarcinile uzuale, nimeni nu s-a așteptat ca aceasta să fie nevoită să vină la cârma Regatului Unit. La data de 6 februarie 1952, Prințesa Elisabeta se afla alături de soțul său, Prințul Philip într-un turneu internațional în Kenya. Vestea că tatăl său s-a stins din viață a obligat-o pe viitoarea tânără Regină să se confrunte cu o altfel de realitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Regina Elisabeta sărbătorește 70 de ani de când a urcat pe tronul Marii Britanii

Nimic din evenimentele zilei de 6 februarie 1952 nu prevestea ceea ce avea să urmeze. Decesul Regelui George al VI-lea a venit cu un moment de doliu în viețile britanicilor. Puțini știu că Prințesa Elisabeta a fost nevoită să aștepte în  avion momentul în care s-a întors în Marea Britanie.

Vezi mai multe imagini cu Regina Elisabeta în Galeria Foto!

Poză alb-negru, portret al Reginei Elisabeta a II-a
Bijuteria remarcabilă a fost cadou de nuntă pentru Regina Elisabeta a II-a, care la acea vreme era Prințesa Elisabeta / Profimedia Images

Tradiția spune că aceasta trebuia să poarte haine de doliu. Însă Prințesa nu se gândise o clipă la un eveniment atât de tragic pentru Familia Regală a Marii Britanii. Regina Elisabeta, a urcat pe tron în aceeași zi și a devenit șef de stat peste șapte țări. Monarhul se afla atunci la cârm cârma Marii Britanii, Canadei, Australiei, Noii Zeelande, Pakistanului, Ceylon și Africii de Sud.

Reclamă

Deși toate țările erau independente cu instituții distincte de stat, persoana monarhului era aceeași peste ele. Timp de șapte decenii aceasta a reușit să modernizeze monarhia Marii Britanii pentru a putea ține pasul cu vremurile actuale. Domnia sa a fost marcată de multe alte evenimente cu un impact semnificativ asupra istoriei omenirii.

Majestatea Sa a avut în subordine peste 10 prim-miniștri. Primul care i-a fost sfetnic de ajutor a fost chiar Winston Churchill. Începutul domniei sale a venit cu provocările aduse de greutățile postbelice.

În timpul domniei sale, Majestatea Sa a avut șansa să fie martora unor schimbări care au scris istoria pentru totdeauna. Pe lângă multe responsabilități pe care le-a avut de îndeplinit pe tronul Marii Britanii, aceasta a avut grija familiei sale. Regina Elisabeta este mama a patru copii, Prinții Charles, Andrew, Edward și Prințesa Anne. Majestatea sa are o familie numeroasă și se bucură de dragostea celor 12 strănepoți.

Reclamă

Deși în ultimele luni aceasta a fost nevoită să-și anuleze participarea la o parte din evenimentele oficiale, din cauza stării de sănătate, Majestatea Sa a ținut să facă un anunț foarte important cu ocazia celebrării a 70 de ani pe tronul Marii Britanii.

Momente marcante din viața Reginei Elisabeta

Regina Elisabeta sărbătorește 70 de ani de când a urcat pe tronul Marii Britanii alături de oamenii din lumea întreagă. Pe lângă evenimentele istorice care au marcat domnia sa sunt câteva momente care i-au marcat Majestății Sale întreaga viață.

Imediat după urcarea pe tron la 25 de ani a urmat un alt eveniment extrem de important. Pe data de 2 iunie 1953, Regina Elisabeta a fost încoronată într-o ceremonia ce a fost transmisă în direct. Momentul a avut loc la Westminster Abbey și a intrat pentru totdeauna în istorie.

A fost prima încoronare transmisă live și tradusă în peste 40 de limbi străine. Monarhul Marii Britanii a sărbătorit alături de Familia Regală Jubileul de Argint în anul 1977. Acesta a marcat 25 de ani de domnie. În anul 1992, Regina Elisabeta ține tradiționalul său discurs de Crăciun în care denumește acel an ca fiind annus horribilis.

Regina Elisabeta și Prințul Philip, imagine din tinerețe, în primii ani de căsătorie
În timpul unei vizite pe care Elisabeta a făcut-o împreună cu părinții și sora sa, Margaret, la Colegiul Regal de Marină, Prințul Philip a fost cel care s-a ocupat de ei / Profimedia Images

1992 a marcat divorțul a trei dintre copiii săi, dar și incendiul de la Castelul Windsor. Însă au fost și momente frumoase, precum reconcilierea cu Irlanda din anul 2011.

Un an mai târziu, Regina Elisabeta a sărbătorit Jubileul de Diamant, marcând astfel 60 de ani pe tronul Marii Britanii. Era a doua oară în ultimii 1 000 de ani când un monarh atingea o domine atât de lungă. Singura care reușise să ajungă la o domnie atât de longevivă fusese Regina Victoria.

Anul 2021 a venit cu un nou eveniment marcant în viața Reginei Elisabeta. Majestatea Sa și-a luat la revedere de la soțul său, Prințul Philip, după 73 de ani de căsnicie. Prințul Philip s-a stins din viață la 99 de ani. Moartea sa a fost un eveniment cu un impact major asupra Reginei, dar și a poporului Marii Britanii. Cu toate acestea, Familia Regală are un motiv real de fericire pentru anul 2022. Regina Elisabeta sărbătorește 70 de ani de când a urcat pe tronul Marii Britanii.

Anunțul făcut Regina Elisabeta cu ocazia celor 70 de ani de domnie

Regina Elisabeta sărbătorește 70 de ani de când a urcat pe tronul Marii Britanii cu un anunț extrem de important. Majestatea Sa a anunțat că dorește ca soția Prințului Charles să aibă numele de ”Regină”. Acest lucru se va întâmpla atunci când fiul său va deveni Rege.

Mesajul postat de Majestatea Sa i-a luat e mulți admiratori ai Casei Regale prin surprindere. Monarhul a declarat că aceasta este ”dorința sa sinceră” față de viitorul coroanei. La 95 de ani, Regina Elisabeta a ținut să le mulțumească tuturor supușilor săi. Monarhul le-a mulțumit pentru sprijinul acordat de-a lungul domniei sale.

”Aș vrea să-mi exprim mulțumirile față de voi toți. Voi rămâne etern recunoscătoare pentru loialitatea și afecțiunea pe care am primit-o din partea voastră.”

Regina Elisabeta își citește discursul, la Palatul Westminster
Regina Elisabeta își citește discursul, la Palatul Westminster / Getty Images

Este primul Jubileu pe care Regina Elisabeta îl sărbătorește în lipsa Prințului Philip. Aceasta a dorit să-i facă un cadou soției fiului său. Cei mai mulți experți de la Casa Regală s-au așteptat ca soția Prințului Charles să primească titlul de Prințesă consort. Cu toate acestea, Majestatea sa și-a exprimat deja dorința privind un titlul mult mai important, cel de ”Regină consort”.

Sursele spun că Prințul Charles și soția sa s-au simțit ”onorați” de acest dar din partea Majestății Sale. Prințul Charles și Camilla sunt căsătoriți încă din anul 2005. În vârstă de 74 de ani, Ducesa de Cornwall s-a implicat foarte mult în ultimii ani în activități de caritate. În trecut aceasta s-a mai bucurat de sprijinul venit din partea Majestății Sale. Regina Elisabeta a anunțat că soția Prințului Charles a devenit membră a Ordinului Jartierei – cel mai înalt ordin cavaleresc.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×