Atunci când exprimi emoții negative, cum ar fi furia sau ostilitatea, într-o manieră indirectă, pasivă, înseamnă că ești pasiv – agresivă în conversație. Acest comportament apare din frustrări personale, spun psihologii. Felul în care vorbești spune foarte multe despre felul în care te simți cu adevărat.
Replica pasiv-agresivă care îți poate pune relația în pericol
Atunci când ești pasiv – agresivă încerci să transmiți sentimentele despre ceva ce ți dorești să spui, fră se exprimi în mod direct.
Pentru interlocutor acest lucru poate fi dănătător pe termen lung. Interlocutorul se poate simți confuz și poate experimenta sentimente de tristețe dacă primește aceste replici.
Bine pentru tine
Deși această afirmație poate fi folosită pentru a exprima fericirea sinceră pentru succesul altei persoane, este adesea folosită în mod pasiv și agresiv.
Poate exista invidie și resentimente care pândesc sub suprafață și, uneori, este o declarație despre inechitatea unei situații.
Îmi pare rău că te simți așa
Acest lucru poate suna inițial ca o scuză autentică, deoarece sunt folosite cuvintele „îmi pare rău”, dar dacă adaugi cuvintele „că te simți așa” devine un mod pasiv agresiv de a da vina pe sentimente celeilalte persoane, spun cei de la HuffPost.com.
Este în regulă
O altă mișcare pasiv-agresivă comună este aceea de a pretinde că totul este în regulă atunci când ești de fapt supărată pe ceva. S-ar putea să speri ca cineva să ia măsuri pentru a rezolva faptul că nu ești în regulă, dar refuzi să ceri sprijin sau atenție. Este un mod de a testa pe cineva.
Poți face ce vrei
Acest comentariu poate fi, de asemenea, pasiv-agresiv. Specialiștii spun că această replică arată resemnarea unei persoane. Află mai multe și despre zodiile care își ascund furia. Ei sunt nativii care nu vor să-și lase sentimentele la vedere.
Dacă spui așa
Această afirmație este disprețuitoare și implică faptul că în opinia sau perspectiva persoanei nu se poate avea încredere. De asemenea, comunici să nu dorești să continui conversația și chiar dacă această persoană continuă, nu ai niciun interes față de ceea ce spune.
Ești prea sensibil
A spune cuiva că este prea sensibil reduce sentimentele rănite ale celeilalte persoane și transferă subtil vină asupra lui pentru că a avut o reacție emoțională la ceva ce ai făcut, spun specialiștii de la Parade. Această replică pasiv-agresivă îți poate pune rapid relația în pericol.
Cum poți începe să comunici mai direct
Data viitoare când folosești una dintre aceste replici, fă o pauză, respiră și încearcă o abordare diferită. Cuvintele pot avea un impact major asupra persoanelor din jurul nostru.
Conversațiile trebuie să fie semnificative, iar cuvintele alese cu atenție. La sfârșitul zilei, aceasta este o chestiune de ct de autentică ești și de felul în care și-ar plăcea să fii perceput de ceilalți.
Dacă nu îți dorești să rănești sentimentele celor din viața ta, atunci cel mai bine este să renunți al replicile pasiv-agresive și să le înlocuiești cu o abordare mult mai sinceră și mai plină de compasiune.