Reclamă

Sacheen Littlefeather a murit. Actrița amerindiană refuzase premiul Oscar în numele lui Marlon Brando în 1973

Actrița amerindiană Sacheen Littlefeather a murit. Aceasta s-a stins din viață la vârsta de 75 de ani. Littlefeather a urcat pe scena Premiilor Oscar în anul 1973 și a refuzat un premiu în numele actorului Marlon Brando.

Publicat: 4 octombrie 2022, 11:09

Sacheen Littlefeather a fost huiduită pe scenă în urma discursului pe care l-a ținut în anul 1973. Academia Americană de Film i-a cerut scuze actriței anul acesta, la aproape 50 de ani de la evenimentul nefericit. Plină de căldură în suflet, Sacheen a acceptat scuzele oficiale și a vorbit despre eforturile pe care le-a depus de-a lungul carierei sale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Actrița amerindiană Sacheen Littlefeather a murit

Sacheen Littlefeather s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut cu ajutorul unei postări pe Twitter. Academia de Arte și Științe Cinematografice din Statele Unite ale Americii a fost cea care a făcut postarea. În mesaj, Academia a citat cuvintele actriței regretate.

Vezi mai multe imagini în Galeria Foto!

Sacheen Littlefeather în timpul Premiilor Oscar 1973
Sacheen Littlefeather a urcat pe scena Premiilor Oscar în anul 1973 / Profimedia Images

”Când eu nu voi mai fi, să vă amintiți întotdeauna că de fiecare dată când susțineți adevărul costru mențineți în viață vocea mea și vocile națiunilor noastre și a popoarelor noastre”.

Reclamă

Activista s-a stins din viață după ce în urmă cu două săptămâni a participat la o ceremonie care i-a adus un omagiu. Academia de Film a organizat evenimentul în Los Angeles.

Tot atunci i-au fost prezentate și scuzele oficiale privind incidentul de la Gala Premiilor Oscar din 1973.

În ciuda faptului că a fost huiduită pe scenă, aceasta nu și-a pierdut niciodată valorile și credințele. Sacheen Littlefeather s-a stins din viață și a lăsat în spate o adevărată moștenire culturală.

Reclamă

Ce s-a întâmplat la Gala Premiilor Oscar în 1973

Sacheen Littlefeather a murit, însă amintirea ei va rămâne mereu vie în sufletele admiratorilor săi. Ea a fost reprezentant indieni or apași și yaqui. Discursul său din 1973, de la Gala Premiilor Oscar, a fost intens criticat și huiduit.

Momentul a fost transmis în direct, iar actria a fost umilită public în fața milioanelor de telespectatori. Aceasta urcase pe scenă pentru a explica de ce Marlon Brando nu a dorit să accepte premiul pentru ”cel mai bun actor” în urma apariției sale în filmul Nașul.

Brando i-a cerut actriței să urce pe scenă în locul său și să refuze premiul ca semn de protest în fața tratamentului care era aplicat în lumea filmului atunci când era vorba de actori amerindieni. Littlefeather a fost mândră că a urcat pe scenă, chiar dacă momentul s-a soldat cu un final nefericit.

Aceasta și-a apărat poporul și credințele în ciuda huiduielilor primite. La aproape 50 de ani de la acel moment, Littlefeather a putut să primească scuzele pe care le-a meritat. Aceasta a ținut și un discurs emoționant.

”Noi, indienii, suntem în general oameni foarte răbdători. Au trecut aproape 50 de ani de la acel moment. Tebuie să ne păstrăm mereu simțul umorului, mai ales când vine vorba de acest subiect. Acesta este felul nostru de a supraviețui. Îmi încălzește inima să văd cât de multe s-au schimbat de atunci”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
icon
Ioana State fotografiată în timp ce stă pe canapea la interviul echipei CaTine.ro
CaTine
Ioana State, sinceră și relaxată: „Nu depinde starea mea de fericire de numărul de kilograme pe care îl am”
Alegem de fiecare dată femei puternice, inteligente și sincere care să-și împărtășească poveștile de viață cu cititoarele noastre. De data aceasta am stat la povești cu Ioana State. Ioana ne-a povestit mai multe despre...
2
Dulceață din nectarine, fără zahăr
Timp liber
Ce îndulcitor poți folosi când faci dulceață. Cu ce poți înlocui zahărul
Există un ingredient cheie care face ca gemul cumpărat din magazin să nu fie benefic sănătății organismului tău: zahărul rafinat. De aceea, specialiștii au venit cu o soluție. Află ce îndulcitor poți folosi când...
3
Cuplu care zâmbește în fața camerei pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
Horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024. Vezi ce spun astrele despre zodii
Nativii vor avea parte de schimbări și acestea se vor vedea cu ochiul liber. Citește horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024 și vezi despre ce este vorba. Cei mai curajoși vor...
4
Borcan cu castraveți murați la soare
Rețete
Castraveți murați la soare. Rețetă simplă și rapidă
Acești castraveți murați la soare sunt un tip de murături fermentate natural, care se pregătesc în special în timpul verii. Castraveții sunt puși în saramură și lăsați la soare pentru a fermenta, ceea ce...
5
Mai multe cifre care se află pe fundalul unui apus de soare peste mare
Horoscop
Vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Ce spun specialiștii
Numerologii spun că cifrele îți pot da multe indicii despre modul în care poate arăta viața ta. Descoperă vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Află ce spun specialiștii despre...
PARTENERI
×