În locul unui schimb de replici acid, o persoană aflată într-o relație sănătoasă va sublinia sentimentele și comportamentul său, fără să îl învinovățească pe celălalt.
Unul dintre parteneri se simte superior celuilalt (sau ambii)
Când ți se pare că ești mai inteligent sau mai important decât partenerul, ești mai predispus să îl iei peste picior, să îl pui la punct și să nu ții cont de nemulțumirile sau sentimentele sale. Este chiar rețeta dezastrului.
Pentru ca relația să reziste, în special pe termen lung, este nevoie ca partenerii să se respecte unul pe altul. Trebuie să simtă că le e mai bine împreună decât separat și că sunt camarazi autentici.
Unul sau ambii parteneri îl neglijează pe celălalt
Când dai glas unei anumite nemulțumiri, iar celălalt te ignoră, iese din încăpere sau începe să-și butoneze telefonul, cum te simți? Acest tip de comportament indică distanțarea și e dureros. Dialogurile care urmează unei astfel de interacțiuni vor fi din ce în ce mai puțin atente față de celălalt.
Când lipsa de interes față de celălalt începe să fie vizibilă, ruptura este iminentă. În plus, o distanțare brutală poate fi considerată și o tactică de abuz emoțional, observă psihologii de cuplu.
Partenerul nu îți mai satisface nevoile
Pentru ca o relație să înflorească, trebuie ca nevoile ambilor parteneri să fie satisfăcute. Aceste nevoi pot fi de ordin emoțional, de exemplu să petreceți timp de calitate împreună. Însă există și nevoi funcționale, cum ar fi ca partenerul să își gestioneze finanțele eficient.
Când unul din parteneri simte că celălalt nu-i întrunește cerințele, trebuie comunicat deschis acest lucru. Poate deveni o problemă dacă devine tipar, chiar și după ce nevoia respective a fost afirmată explicit. Dacă celălalt nu pare preocupat să se străduiască mai mult în sensul dorit de tine, probabil că e timpul să mergi mai departe.
Te simți obligat să rămâi în relație
Unii oameni rămân în relații lungi deoarece nu doresc să piardă timpul și efortul investite în relația respectivă. Însă a sta din comoditate nu va ajuta legătura sentimentală; te poate face chiar să ai resentimente față de partener.
A sta pur și simplu nu va rezolva problemele. E nevoie de muncă activă ca să o salvezi, și dacă ambii and parteneri sau cel puțin unul nu e dispus să facă efort, poate că nu merită să mai pierzi timpul.
A trecut mai bine de un an și lucrurile nu s-au îmbunătățit
Dacă chiar nu mai găsiți soluții, puteți apela la un specialist pentru a vă salva relația, însă nu trebuie să devină o soluție pe viață. Dacă ați lucrat activ și nimic nu s-a schimbat în bine de cel puțin un an, mai mult, nu te mai simți fericită, e momentul să faci acea alegere dificilă.
Îți compromiți valorile ca să faci relația să meargă
Valorile definesc cine suntem. Dacă le sacrifici pentru a fi în relația respectivă, probabil că nu merită. Niciunul din membrii unui cuplu nu ar trebui să-și piardă esența. Dacă partenerul îți cere să renunți la una din valorile tale deoarece nu e de acord cu ea sau invers, e un mare semn de întrebare.
Nu mai doriți intimitate
Deși intimitatea nu e totul, e o parte importantă a unei relații sentimentale. Cuplurile îndrăgostite doresc să simtă acea complicitate care îi leagă. Însă dacă nu mai doresc intimitatea fizică, poate nu mai există bucuria de a fi împreună. Ceva nu mai merge, la nivel fizic, emoțional sau mental. Dacă nu ați mai împărtășit clipe de intimitate de ceva timp, este un semn clar că nu sunteți pe drumul cel bun.
Partenerul este abuziv
Abuzul nu are legătură cu dragostea. O relație de tio abuziv este un alt semnal evident că trebuie să vă despărțiți. Bazeză-te pe susținerea familiei și prietenilor pentru a face față situației, sau apelează la ajutorul unui specialist.