Reclamă

Semne care arată că relația ta ar putea să nu funcționeze. La ce să fii foarte atentă, potrivit terapeuților de cuplu

Într-o relație, adesea nu acorzi atenție semnelor că este posibilă o despărțire, mai ales dacă te leagă sentimente puternice de celălalt. Totuși este mai bine să le observi din timp pentru a evita o despărțire mult mai dureroasă mai târziu. Află de la specialiști cum să recunoști principalele semne care arată că relația ta ar putea să nu funcționeze.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 12 martie 2024, 5:56

Așadar, când este momentul să închei relația? Descoperă semnele care arată că e mai bine să mergeți pe drumuri separate. Este timpul să te desprinzi de o relație disfuncțională și toxică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Semne care arată că relația ta ar putea să nu funcționeze

În viziunea terapeutului de cuplu John M. Gottman, citat de Yourtango, există 4 mari obstacole care subminează o relație, semnalând începutul unei despărțiri. Este vorba de critică, dispreț, atitudinea defensivă și distanțarea. Acestea la rândul lor se împart în mai multe nuanțe.

Partenerul este critic și nu te respectă

Când tu și partenerul nu vă mai respectați, relația se îndreaptă spre naufragiu. Poate ai comentarii ca „Nu mă ajuți niciodată” sau „Mă ignori mereu”. Aceste afirmații produc durere, căci îl anihilează pe celălalt și nu se focusează pe ce a făcut acesta.

Există o mare diferență între a sublinia un comportament care te deranjează și un atac personal la adresa celuilalt. Toate cuplurile funcționale au neînțelegeri, însă le discută împreună fără să-l submineze pe celălalt. Când vă respectați reciproc atât de puțin, cuplul este aproape de disoluție.

Reclamă

Partenerul este defensiv

Când atitudinea defensivă e vizibilă într-o relație, partenerii devin rapid precauți când se adresează unul altuia. Acest schimb delicat nu va vindeca relația.

De fiecare dată când răspunzi la comentarii dureroase cu un contraatac, relația va traversa o furtună și mai mare.

Reclamă

În locul unui schimb de replici acid, o persoană aflată într-o relație sănătoasă va sublinia sentimentele și comportamentul său, fără să îl învinovățească pe celălalt.

Unul dintre parteneri se simte superior celuilalt (sau ambii)

Când ți se pare că ești mai inteligent sau mai important decât partenerul, ești mai predispus să îl iei peste picior, să îl pui la punct și să nu ții cont de nemulțumirile sau sentimentele sale. Este chiar rețeta dezastrului.

Pentru ca relația să reziste, în special pe termen lung, este nevoie ca partenerii să se respecte unul pe altul. Trebuie să simtă că le e mai bine împreună decât separat și că sunt camarazi autentici.

Unul sau ambii parteneri îl neglijează pe celălalt

Când dai glas unei anumite nemulțumiri, iar celălalt te ignoră, iese din încăpere sau începe să-și butoneze telefonul, cum te simți? Acest tip de comportament indică distanțarea și e dureros. Dialogurile care urmează unei astfel de interacțiuni vor fi din ce în ce mai puțin atente față de celălalt.

Când lipsa de interes față de celălalt începe să fie vizibilă, ruptura este iminentă. În plus, o distanțare brutală poate fi considerată și o tactică de abuz emoțional, observă psihologii de cuplu. 

Partenerul nu îți mai satisface nevoile

Pentru ca o relație să înflorească, trebuie ca nevoile ambilor parteneri să fie satisfăcute. Aceste nevoi pot fi de ordin emoțional, de exemplu să petreceți timp de calitate împreună. Însă există și nevoi funcționale, cum ar fi ca partenerul să își gestioneze finanțele eficient.

Când unul din parteneri simte că celălalt nu-i întrunește cerințele, trebuie comunicat deschis acest lucru. Poate deveni o problemă dacă devine tipar, chiar și după ce nevoia respective a fost afirmată explicit. Dacă celălalt nu pare preocupat să se străduiască mai mult în sensul dorit de tine, probabil că e timpul să mergi mai departe. 

Te simți obligat să rămâi în relație

Unii oameni rămân în relații lungi deoarece nu doresc să piardă timpul și efortul investite în relația respectivă. Însă a sta din comoditate nu va ajuta legătura sentimentală; te poate face chiar să ai resentimente față de partener. 

A sta pur și simplu nu va rezolva problemele. E nevoie de muncă activă ca să o salvezi, și dacă ambii and parteneri sau cel puțin unul nu e dispus să facă efort, poate că nu merită să mai pierzi timpul.

A trecut mai bine de un an și lucrurile nu s-au îmbunătățit

Dacă chiar nu mai găsiți soluții, puteți apela la un specialist pentru a vă salva relația, însă nu trebuie să devină o soluție pe viață. Dacă ați lucrat activ și nimic nu s-a schimbat în bine de cel puțin un an, mai mult, nu te mai simți fericită, e momentul să faci acea alegere dificilă.

Îți compromiți valorile ca să faci relația să meargă

Valorile definesc cine suntem. Dacă le sacrifici pentru a fi în relația respectivă, probabil că nu merită. Niciunul din membrii unui cuplu nu ar trebui să-și piardă esența. Dacă partenerul îți cere să renunți la una din valorile tale deoarece nu e de acord cu ea sau invers, e un mare semn de întrebare.

Nu mai doriți intimitate 

Deși intimitatea nu e totul, e o parte importantă a unei relații sentimentale. Cuplurile îndrăgostite doresc să simtă acea complicitate care îi leagă. Însă dacă nu mai doresc intimitatea fizică, poate nu mai există bucuria de a fi împreună. Ceva nu mai merge, la nivel fizic, emoțional sau mental. Dacă nu ați mai împărtășit clipe de intimitate de ceva timp, este un semn clar că nu sunteți pe drumul cel bun.

Partenerul este abuziv

Abuzul nu are legătură cu dragostea. O relație de tio abuziv este un alt semnal evident că trebuie să vă despărțiți. Bazeză-te pe susținerea familiei și prietenilor pentru a face față situației, sau apelează la ajutorul unui specialist. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×