Reclamă

Semnificația numelui Elena. Mesajul special pe care îl ascunde

Creștinii ortodocși sărbătoresc în această zi două personalități importante. Este vorba de Sfântul Împărat Constantin cel Mare și de mama sa, Elena. Sărbătoare are loc pe 21 mai și este un prilej extraordinar pentru a trimite câteva mesaje de la muți ani. Cu toate acestea, puțini sunt cei care cunosc semnificația numelui Elena.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 21 mai 2024, 6:40 / Actualizat: 21 mai 2024, 10:04

Elena este un nume foarte popular și îndrăgit de poporul nostru. Numele are origine greacă și latină, însă acesta se găsește în multe culturi și popoare din întreaga lume. Numele este asociat deseori cu grecescul Selene care înseamnă „lună”, însă semnificația numelui este cu totul alta.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Semnificația numelui Elena

Elena sau Helena înseamnă „cea mai frumoasă dintre muritoare”, conform BabyNames.com. În mitologia greacă, Elena a fost fiica lui Zeus și a Ledei. Se spune că Elena a fost răpită de către Tezeu și adusă acasă de frații ei, Castor și Pollux.

Legenda spune că Elena se căsătorește cu Menelau, fiul lui Atreu, și împreună au o fiică, Hermione și, în funcție de sursele citite, se spune că ar fi avut și un fiu, Nicostrate.

Legenda nu se oprește aici. Elena, care era căsătorită cu Menelau, regele Spartei, ajunge să se îndrăgostească de Paris. Paris era și el fiul regelui Priam din Troia. Paris decide să o răpească pe frumoasa Elena, iar grecii încep în felul acesta războiul împotriva Troiei.

În timpul războiului, Paris este ucis de o săgeată otrăvită care este trimisă de Filoctet. Elena revine la Menelau, dar sursele spun că după distrugerea Troiei, aceasta ar fi fugit Asia Mică.

Reclamă

Povestea lor de dragoste se regăsește în Iliada scrisă lui Homer și se spune că a fost cea care a generat războiul troian. Se spune că Elena era venerată în Sparta și că aceasta era asociată cu frumosul, dar și cu vitalitatea.

Când vine vorba de artă, Elena a reprezentat o provocare pentru cei care se ocupă cu artele vizuale. Se spune că elena a fost reprezentată artistic în secolul al VII-lea î. Hr, fiind ilustrată adesea fugind de Menelau.

Legenda Elenei este una impresionantă și este adesea legată de originile numelui grecesc. Despre cea pe care o sărbătorim pe data de 21 mai este cu totul o altă poveste, iar sursele istorice relatează în detaliu originile Elenei de Constantinopol.

Reclamă

Cine a fost Elena, mama lui Constantin I

Flavia Julia Helena sau Elena de Constantinopol este cunoscută de creștini ca Sfânta Elena. Ea a fost Augusta Imperiului Roman și mama împăratului Constantin cel Mare. Elena a fost o figură centrală în istoria creștinismului.

În ultimii ani din viață a făcut un tur religios în Siria, Palestina și Ierusalim. Se spune că în timpul acestui tur a descoperit și adevărata cruce și multe biserici o celebrează ca pe o sfântă.

Sursele istorice spun că Helena avea aproximativ 80 de ani atunci când s-a întors din Palestina. Tot izvoarele istorice spun cp Elena a dus o viață modestă și umilă.

Ea a fost căsătorită cu împăratul Constanțiu, iar mulți spun că cei doi s-ar fi întâlnit întâmplător în timpul unei campanii a împăratului în Asia Mică.

Unele surse spun că cei doi ar fi purtat brățări identice de argint, ceea ce la făcut pe împărat să creadă că ea este trimisă de Dumnezeu pentru sufletul său. Ca figură istorică, Elena joacă roluri importante. Ea a fost convertită la creștinism de către fiul ei, Constantin.

Elena a primit acces nelimitat la visteria imperială pentru a căuta și a aduce acasă relicvele tradiției creștine. Elana este considerată sfântă de către bisericile ortodoxe. Ea este sărbătorită în aceeași zi cu fiul ei, la 21 mai. Dacă ai în viața ta femeie care poartă numele de Elena, atunci nu rata ocazia de a le trimite câteva mesaje speciale.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două porții de salată de dovlecei copți
Rețete
Salată de dovlecei copți. Rețetă asemănătoare cu salata de vinete
Această rețetă de salată de dovlecei copți este similară cu salata de vinete, având o textură cremoasă și un gust savuros. Este o alternativă excelentă pentru cei care caută o variantă diferită, dar la...
2
dragon cu bănuți în gură pe un fond deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Vezi dacă te numeri printre ele
Astrologii anunță că mulți dintre nativi vor reuși să-și găsească ferestrele de oportunitate în următoarea perioadă. Aceste 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta sunt totuși mult mai active. Adevăruri vor ieși la...
3
Familia Regală la Trooping the Colour 2024
Familia Regală
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024. A fost prima reuniune a Prințesei și a...
4
O femeie care își notează în jurnal
Horoscop
Afirmații care pot atrage norocul în viața ta, potrivit unui astrolog
Afirmațiile sunt un truc care ne poate schimba pentru totdeauna soarta. Ne petrecem tot timpul cu noi înșine, ascultându-ne gândurile. Mentalitatea pe care o ai modelează și colorează fiecare experiență din viață. Ai mai...
5
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt în bol alb, alături de mărar verde
Rețete
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt. Rețetă tradițională din Banat
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt este un fel de mâncare tradițională din bucătăria românească, simplu de preparat și foarte gustos. Este o rețetă bănățeană simplă și extrem de gustoasă, preparată din dovlecei...
PARTENERI
×