Elena este un nume foarte popular și îndrăgit de poporul nostru. Numele are origine greacă și latină, însă acesta se găsește în multe culturi și popoare din întreaga lume. Numele este asociat deseori cu grecescul Selene care înseamnă „lună”, însă semnificația numelui este cu totul alta.
Semnificația numelui Elena
Elena sau Helena înseamnă „cea mai frumoasă dintre muritoare”, conform BabyNames.com. În mitologia greacă, Elena a fost fiica lui Zeus și a Ledei. Se spune că Elena a fost răpită de către Tezeu și adusă acasă de frații ei, Castor și Pollux.
Legenda spune că Elena se căsătorește cu Menelau, fiul lui Atreu, și împreună au o fiică, Hermione și, în funcție de sursele citite, se spune că ar fi avut și un fiu, Nicostrate.
Legenda nu se oprește aici. Elena, care era căsătorită cu Menelau, regele Spartei, ajunge să se îndrăgostească de Paris. Paris era și el fiul regelui Priam din Troia. Paris decide să o răpească pe frumoasa Elena, iar grecii încep în felul acesta războiul împotriva Troiei.
În timpul războiului, Paris este ucis de o săgeată otrăvită care este trimisă de Filoctet. Elena revine la Menelau, dar sursele spun că după distrugerea Troiei, aceasta ar fi fugit Asia Mică.
Povestea lor de dragoste se regăsește în Iliada scrisă lui Homer și se spune că a fost cea care a generat războiul troian. Se spune că Elena era venerată în Sparta și că aceasta era asociată cu frumosul, dar și cu vitalitatea.
Când vine vorba de artă, Elena a reprezentat o provocare pentru cei care se ocupă cu artele vizuale. Se spune că elena a fost reprezentată artistic în secolul al VII-lea î. Hr, fiind ilustrată adesea fugind de Menelau.
Legenda Elenei este una impresionantă și este adesea legată de originile numelui grecesc. Despre cea pe care o sărbătorim pe data de 21 mai este cu totul o altă poveste, iar sursele istorice relatează în detaliu originile Elenei de Constantinopol.