Reclamă

Testul copac-casă-persoană. Interpretarea desenului îți poate spune ce fel de persoană ești

De fiecare dată când desenezi ceva pe hârtie, fără să vrei proiectezi personalitatea ta. Fără să ne dăm seama, chiar și cel mai simplu desen ne poate pune în lumină emoțiile, inteligența, stima de sine și temerile noastre. Testul copac-casă-persoană poate spune mai multe despre personalitatea ta, dacă ești curioasă să afli ce fel de om ești.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 25 octombrie 2023, 7:02

O evaluare a desenului cunoscută sub numele de testul casă-copa-persoană este o tehnică comună pe care psihologii o folosesc pentru a afla mai multe despre trăsăturile de personalitate ale unui om.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este testul copac-casă-persoană

Testul copac-casă-persoană (HouseTreePerson) este un test menit să măsoare diferite aspecte ale personalității unei persoane. Participanții la testare sunt rugați să deseneze o casă, un copac și o persoană. Interpretarea acestor desene este folosită pentru a crea o imagine a funcționării cognitive, emoționale și sociale a persoanei.

Testul copac-casă-persoană a fost dezvoltat de psihologul clinician John Buck în 1948. Bazat pe testul de personalitate Draw-A-Man creat de Florence Goodenough în 1926, a fost conceput inițial pentru a evalua inteligența copiilor. Buck a actualizat în continuare testul HTP împreună cu psihologul Emanuel Hammer în 1969.

Testul copac-casă-persoană este unul dintre cele mai utilizate teste pentru copii și adulți și este potrivit pentru orice persoană cu vârsta de peste 3 ani.

Testul este folosit de psihologi clinici, terapeuți și educatori. De asemenea, este folosit ca parte a unei serii de teste de personalitate și inteligență, inclusiv Rorschach, TAT și WAIS, ca mijloc de evaluare a personalității.

Reclamă

Testul copac-casă-persoană durează în medie 150 de minute.

Participanții la test sunt rugați să deseneze o casă, un copac și o persoană cât mai exact posibil pe foi de hârtie separate. Li se pun apoi o serie de întrebări despre desenele lor. Buck a propus o listă de 60 de întrebări, totuși, cei care fac astfel de teste sunt liberi să-și creeze propriile variante.

Iată câteva exemple de întrebări care ar putea fi puse:

Reclamă

Casa:

  • Cine locuiește în casă?
  • Oamenii vizitează casa?
  • Este o casă fericită?
  • Din ce este făcută casa?
  • Ce se întâmplă în interiorul casei?
Reclamă

Copacul:

  • Ce fel de copac este?
  • Câți ani are copacul?
  • Ce anotimp este?
  • Este copacul viu?
  • Cine uda copacul?

Persoana

  • Cine este persoana?
  • Câți ani are persoana?
  • Cum se simte acea persoană?
  • Este persoana fericită?
  • Ce îi place persoanei să facă?

După ce respondenții au răspuns la întrebări, desenele lor sunt analizate și interpretate. Află de asemenea și ce spune despre tine modul în care strângi pumnul.

Interpretarea testului casă-copac-persoană

Testul casă-copac-persoană se bazează pe ideea că desenele reflectă sentimente. Detaliile unui desen sunt văzute ca reprezentări ale diferitelor trăsături de personalitate.

Desenarea unei case

Casa este considerată a fi expresia relațiilor familiale și a valorilor familiale ale persoanei care realizează testul.

  • Acoperișul reprezintă latura intelectuală și viața spirituală a persoanei.
  • Pereții ar putea fi legați de puterea caracterului.
  • Ușile și ferestrele reprezintă relația individului cu lumea exterioară și nivelul de integrare socială.

Desenarea unui copac

Se crede că arborele sugerează cele mai profunde și inconștiente aspecte ale personalității.

  • Ramurile pot arăta gradul de conexiune socială. Un copac fără ramuri indică, de exemplu, că persoana are contact redus cu ceilalți.
  • Trunchiul este adesea văzut ca o reprezentare a forței interioare.
  • Coroana copacului reprezintă idei, gânduri și concept de sine.

Desenarea unei persoane

Persoana este o reprezentare simbolică a sinelui ideal și a interacțiunilor sociale ale cuiva.

  • Capul simbolizează inteligența, comunicarea și imaginația.
  • Ochii indică percepția lumii.
  • Mâinile oferă informații despre afectivitate și agresivitate.

Există câteva alte aspecte ale desenelor pe care terapeuții le iau în considerare atunci când analizează testele HTP.

Dimensiunile obiectelor

Se crede că dimensiunile obiectelor dintr-un desen indică nivelul de stima de sine și de încredere. O casă foarte mică, de exemplu, ar putea arăta nemulțumirea individului față de viața de acasă.

Detaliile desenului

Nivelul detaliilor sunt un alt factor revelator în conturarea personalității respondentului prin desen. O față foarte detaliată ar putea indica nevoia de a se prezenta într-o lumină socială favorabilă. Dimpotrivă, imaginile lipsite de detalii indică adesea depresie.

Amplasarea obiectelor

Locația obiectelor pe pagină este, de asemenea, încărcată de semnificație. Desenele din partea de sus a paginii sunt considerate a fi legate de vise și imaginație, în timp ce cele din partea de jos sunt conectate la lumea fizică. Desenul din partea dreaptă a paginii este legat de viitor, în centru este legat de prezent și stânga de trecut.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și o pereche de mănuși în timp ce ține un deget la gură pentru a ascunde un secret
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI
×