O evaluare a desenului cunoscută sub numele de testul casă-copa-persoană este o tehnică comună pe care psihologii o folosesc pentru a afla mai multe despre trăsăturile de personalitate ale unui om.
Ce este testul copac-casă-persoană
Testul copac-casă-persoană (HouseTreePerson) este un test menit să măsoare diferite aspecte ale personalității unei persoane. Participanții la testare sunt rugați să deseneze o casă, un copac și o persoană. Interpretarea acestor desene este folosită pentru a crea o imagine a funcționării cognitive, emoționale și sociale a persoanei.
Testul copac-casă-persoană a fost dezvoltat de psihologul clinician John Buck în 1948. Bazat pe testul de personalitate Draw-A-Man creat de Florence Goodenough în 1926, a fost conceput inițial pentru a evalua inteligența copiilor. Buck a actualizat în continuare testul HTP împreună cu psihologul Emanuel Hammer în 1969.
Testul copac-casă-persoană este unul dintre cele mai utilizate teste pentru copii și adulți și este potrivit pentru orice persoană cu vârsta de peste 3 ani.
Testul este folosit de psihologi clinici, terapeuți și educatori. De asemenea, este folosit ca parte a unei serii de teste de personalitate și inteligență, inclusiv Rorschach, TAT și WAIS, ca mijloc de evaluare a personalității.
Testul copac-casă-persoană durează în medie 150 de minute.
Participanții la test sunt rugați să deseneze o casă, un copac și o persoană cât mai exact posibil pe foi de hârtie separate. Li se pun apoi o serie de întrebări despre desenele lor. Buck a propus o listă de 60 de întrebări, totuși, cei care fac astfel de teste sunt liberi să-și creeze propriile variante.
Iată câteva exemple de întrebări care ar putea fi puse: