Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria: semnificația sărbătorii și superstiții pentru 15 august

Există o mulțime de tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an pe data de 15 august. În popor se spune că această zi separă lunile calde de cele reci. Sfânta Marie Mare este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox.

Publicat: 13 august 2021, 10:14 / Actualizat: 13 August 2021, 10:14

Sfânta Marie Mare este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, potrivit Digi24. Sărbătoarea își are originile în Ierusalim, unde se păstrează mormântul Fecioarei Maria. Pe acest loc de veci se află o biserică. În spatele lăcașului de cult se află icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni. Pelerinii o includ mereu în traseul lor turisitic atunci când ajung în Orașul Sfânt.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria

Tradiția bisericească spune că sărbătoare este precedată de două săptămâni de post strict. În seara dinaintea Sfintei Mării în toate bisericile au loc slujbe precum Vecernia cu Litie și slujba Utreniei. Acestea două sunt urmate de Prohodul Maicii Domnului.

După data de 15 august începe perioada în care se pot face nunți, au loc multe târguri de toamnă și se fac cele mai multe praznice de pomenire a celor decedați, potrivit publicației mai sus menționate.

Există anumite zone din țară unde data de 15 august este considerată ziua morților. Se organizează pomenirea celor decedați, iar sărbătorirea celor care poartă numele Sfintei Mării se face pe data de 8 septembrie. În alte zone se organizează însă procesiuni religioase, iar numărul participanților ajunge mereu la zeci de mii de oameni.

Dacă ai persoane dragi cu numele de Maria, Marian, sau derivate de la aceste nume, atunci le poți trimite cele mai frumoase mesaje de la mulți ani.

Ce ai voie să faci și ce nu pe data de 15 august

Potrivit ziarulunirea.ro, pe data de 15 august în Transilvania există obiceiul ca femeile căsătorite să meargă la biserică cu fructe proaspete din recoltă proprie. Acestea sunt sfințite, iar mai apoi se împart celor care participă la slujbă. Femeile care nu sunt măritate duc la biserică doar flori. Pe acestea le aranjează la icoane, totul pentru ca familiile lor să fie protejate de boli.

În ziua de Sfânta Mărie, ciobanii coboară cu turmele de oi de pe munte. În multe sate, oamenii nu aprind focul în gospodărie cu două zile înainte de sărbătoare. Aceștia cred că se vor îmbolnăvi dacă fac acest lucru sau că le va arde gospodăria.

Se mai crede că oamenii care lucrează în curte sau la câmp în această zi de mare sărbătoare vor avea recoltele fără roade, iar animalele lor se vor îmbolnăvi.

Sărbătoarea Sfintei Mării este despre sănătate, căsătorie sau naștere ușoară. Pe tot timpul zilei de 15 august, femeile care își doresc să-și găsească ursitul trebuie să poarte la sân ferigă și să se roage la icoana Maicii Domnului.

În ziua de 15 august, femeile nu au voie să se tundă și să arunce părul la gunoi. De asemenea, se spune că nu ai voie să faci baie în ape curgătoare.

Din popor se mai spune că după data de 15 august bărbații trebuie să poarte căciulă și nu pălărie. Ei nu au voie să doarmă pe prispa casei. Totodată se mai spune că dacă în ziua de Sfânta Mărie înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi una lungă și cu temperaturi ridicate.

Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală și este zi nelucrătoare. Acest lucru este valabil și în țări precum Franța, Spania, Belgia, Italia, Grecia sau Portugalia.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Actrița Renee Zellweger într-o cămașă albă și cu un sacou negru la Gala Premiilor Oscar
Divertisment
Renée Zellweger este de nerecunoscut. Cum a fost surprinsă actrița pe platourile de filmare din New Orleans
Actrița Renée Zellweger este de nerecunoscut în cel mai nou rol pe care îl interpretează. Vedeta în vârstă de 52 de ani a fost surprinsă pe platourile de filmare din New Orleans, în timp...
2
O zână frumoasă, în rochie roșie, elegantă, care se află pe lista cu zodii care se vor îndrăgosti de un prieten pe data de 14 octombrie 2021
Horoscop
Zodii care se vor îndrăgosti de un prieten pe data de 14 octombrie 2021. 3 nativi care dau frâu liber sentimentelor
Odată ce Luna e în Vărsător, talentul, bunătatea, individualitatea și compasiunea sunt cuvintele de ordine pentru anumiți nativi ai zodiacului. Acest lucru înseamnă că sunt zodii care simt nevoia să aibă pace și dragoste...
3
Hailey Bieber a participat la evenimentul organizat de Tiffany & Co, din anul 2018. A purtat o rochie albă, fără bretele. Fundal albastru deschis
Divertisment
Hailey Bieber a făcut o greșeală vestimentară faimoasă. Cum a fost surprinsă pe stradă
Hailey Bieber a făcut o greșeală vestimentară faimoasă. Soția lui Justin Bieber a fost surprinsă de paparazzi pe stradă, într-o ținută cu un detaliu care a atras atenția fotografilor. Hailey Bieber (Hailey Rhode Baldwin...
4
Cântărața Halsey cu părul roz prins într-o coadă lejeră, după ce a purtat o ținută all black, cu papion la gât și cămașă albă
Divertisment
Halsey a purtat o ținută all black. Ce imagini a distribuit cântăreața pe rețelele sociale
Halsey a purtat o ținută all black și a atras atenția tuturor. Cântăreața a fost surprinsă pe străzile din New York în timp ce se îndrepta la un show de televiziune, Saturday Night Live,...
5
Jennifer Lopez într-o rochie albă în brațele lui Ben Affleck la costum la Festivalul de Film de la Veneția 2021
Divertisment
Jennifer Lopez a adoptat un trend nou. Ce a purtat vedeta la întâlnirea cu Ben Affleck
Jennifer Lopez și Ben Affleck au ieșit la o nouă întâlnire. După ce și-au făcut apariția pe covorul roșu la premiera filmului The Last Duel din New York, cei doi au decis să mai...
PARTENERI
×