Sfânta Marie Mare este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, potrivit Digi24. Sărbătoarea își are originile în Ierusalim, unde se păstrează mormântul Fecioarei Maria. Pe acest loc de veci se află o biserică. În spatele lăcașului de cult se află icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni. Pelerinii o includ mereu în traseul lor turisitic atunci când ajung în Orașul Sfânt.
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria
Tradiția bisericească spune că sărbătoare este precedată de două săptămâni de post strict. În seara dinaintea Sfintei Mării în toate bisericile au loc slujbe precum Vecernia cu Litie și slujba Utreniei. Acestea două sunt urmate de Prohodul Maicii Domnului.
După data de 15 august începe perioada în care se pot face nunți, au loc multe târguri de toamnă și se fac cele mai multe praznice de pomenire a celor decedați, potrivit publicației mai sus menționate.
Există anumite zone din țară unde data de 15 august este considerată ziua morților. Se organizează pomenirea celor decedați, iar sărbătorirea celor care poartă numele Sfintei Mării se face pe data de 8 septembrie. În alte zone se organizează însă procesiuni religioase, iar numărul participanților ajunge mereu la zeci de mii de oameni.
Dacă ai persoane dragi cu numele de Maria, Marian, sau derivate de la aceste nume, atunci le poți trimite cele mai frumoase mesaje de la mulți ani.
Ce ai voie să faci și ce nu pe data de 15 august
Potrivit ziarulunirea.ro, pe data de 15 august în Transilvania există obiceiul ca femeile căsătorite să meargă la biserică cu fructe proaspete din recoltă proprie. Acestea sunt sfințite, iar mai apoi se împart celor care participă la slujbă. Femeile care nu sunt măritate duc la biserică doar flori. Pe acestea le aranjează la icoane, totul pentru ca familiile lor să fie protejate de boli.
În ziua de Sfânta Mărie, ciobanii coboară cu turmele de oi de pe munte. În multe sate, oamenii nu aprind focul în gospodărie cu două zile înainte de sărbătoare. Aceștia cred că se vor îmbolnăvi dacă fac acest lucru sau că le va arde gospodăria.
Se mai crede că oamenii care lucrează în curte sau la câmp în această zi de mare sărbătoare vor avea recoltele fără roade, iar animalele lor se vor îmbolnăvi.
Sărbătoarea Sfintei Mării este despre sănătate, căsătorie sau naștere ușoară. Pe tot timpul zilei de 15 august, femeile care își doresc să-și găsească ursitul trebuie să poarte la sân ferigă și să se roage la icoana Maicii Domnului.
În ziua de 15 august, femeile nu au voie să se tundă și să arunce părul la gunoi. De asemenea, se spune că nu ai voie să faci baie în ape curgătoare.
Din popor se mai spune că după data de 15 august bărbații trebuie să poarte căciulă și nu pălărie. Ei nu au voie să doarmă pe prispa casei. Totodată se mai spune că dacă în ziua de Sfânta Mărie înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi una lungă și cu temperaturi ridicate.
Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală și este zi nelucrătoare. Acest lucru este valabil și în țări precum Franța, Spania, Belgia, Italia, Grecia sau Portugalia.