Reclamă

Trecem la ora de vară. Cum se dau ceasurile în noaptea de 30 spre 31 martie 2024

Trecem la ora de vară și ne vom bucura de lumina soarelui mai mult timp. Sfârșitul lunii martie va aduce o schimbare importantă pentru cei mai mulți dintre noi. Descoperă cum se dau ceasurile în noaptea de 30 spre 31 martie 2024.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 30 martie 2024, 6:35

Trecerea la ora de vară se face în fiecare an, în ultima duminică din luna martie. Ora 02:00 devine ora 03:00. Zilele devin mai lungi, iar nopțile se fac mai scurte. Ceasurile de pe întreg teritoriul țării vor fi date cu o oră înainte.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Trecem la ora de vară

Luna martie a fost plină de momente importante. Pe 20 martie a avut loc echinocțiul de primăvară. Se spune că după acest moment începe primăvara din punct de vedere astronomic, iar zilele devin mai lungi decât nopțile.

Însă trecerea la ora de vară se va face în ultima duminică din luna aceasta. Multe țări din lume au decis să nu mai facă această schimbare.

Un studiu a constatat că aproape 60% dintre țările lumii au renunțat să mai schimbe ora de două ori pe an. La sfârșitul anului 2022, alte două țări au decis să nu mai modifice ora.

Cu toate acestea, în România, și multe alte țări din lume, această practică este în continuare folosită. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, iar zilele vor fi mai lungi și mai luminoase.

Reclamă

Ora de vară reprezintă un adevărat sistem, uniform, care menționează faptul că ceasurile trebuie date înainte cu o oră în timpul lunilor de vară pentru a prelungi durata luminii.

Ora de vară presupune creșterea perioadei de lumină. Studiile au arătat că această schimbare poate aduce o mulțime de beneficii la nivel social și nu numai.

Potrivit statisticilor, cele mai multe accidente rutiere au loc la căderea serii. Acum, că zilele vor fi mai lungi, experții se așteaptă să scadă numărul incidentelor de pe șosea.

Reclamă

Schimbarea orei de vară înseamnă și faptul că vom dormi cu 60 de minute mai puțin. Chiar dacă primele zile vor fi mai dificile, organismul se va adapta treptat la această schimbare, spun specialiștii de la Healthline.com. În noaptea dintre 30 și 31 martie va avea loc această schimbare importantă.

Ce țări au renunțat la trecerea la ora de vară

Trecerea la ora de vară ar putea fi benefică pentru cei mai mulți dintre noi. Experții susțin că razele soarelui vor străluci mai mult pe cer atunci când ziua va fi mai lungă. Astfel, oamenii se vor putea bucura mai mult de vitamina D, esențială organismului nostru. 

Țările au dreptul legal de a renunța la această schimbare, însă multe au preferat să păstreze acest sistem. Toate țările Uniunii Europene continuă să schimbe ora de două ori pe an. În ultimii ani, Iordania, Iranul și Siria au renunțat la ora de vară. Mexic a renunțat, de asemena, la schimbarea orei.

Practica schimbării orei este una care datează încă din 1784 și a funcționat de minune până la venirea Primului Război Mondial. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ceasurile au fost ținute permanent cu o oră înainte în unele țări, scrie Britannica.com.

Acest lucru s-a întâmplat din rațiuni politice și nu numai. În 1986, Congresul SUA a adoptat o nouă lege și a mutat trecerea la ora de vară în prima duminică din luna aprilie. Lucrurile s-au schimbat din nou în 2007, atunci când s-a stabilit că ora de vară în SUA va fi schimbată la a doua duminică din martie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și o pereche de mănuși în timp ce ține un deget la gură pentru a ascunde un secret
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI
×