Deși este tentant să adormi la loc pentru câteva minute atunci când alarma se oprește, somnul pe care îl ai la îndemână atunci când amâni alarma nu este unul tocmai odihnitor. De altfel, poate afecta calitatea întregului ciclu.
Cea mai bună oră pentru trezire fără amânare
Specialistul în somn Rebecca Robbins, profesor la Harvard Medical School, aduce la cunoștință efectele amânării alarmei, dar și timpul perfect pentru trezirea de dimineață.
„Un pas simplu pentru a depăși obiceiul de a apăsa butonul snooze este să-ți setezi alarma la cea mai târzie oră realistă la care te poți trezi înainte să trebuiască să ajungi unde ai nevoie,” spune Robbins, arată cei de la Today.com.
Dacă programul de lucru începe la ora 8:00 și știi că îți ia 30 de minute să te pregătești și 30 de minute să ajungi la birou, atunci setează-ți alarma pentru ora 7:00. Nu mai devreme, recomandă specialistul.
Setarea alarmei la cea mai târzie oră posibilă și ridicarea imediat ce sună este „cea mai bună strategie pentru a-ți optimiza somnul și performanța pe parcursul zilei,”.
Atunci când apeși butonul „snooze” între alarme, corpul tău revine la somn, dar reintră într-o etapă mai ușoară a somnului.
„Primești un somn de calitate slabă, fragmentat, și nu beneficiezi cu adevărat de odihna suplimentară,” explică aceasta. Apăsarea repetată a butonului „snooze” reduce timpul petrecut în somnul mai odihnitor. Calitate superioară în care corpul tău se afla înainte să sune prima alarmă este dereglată.
„Unele dintre cele mai vitale etape ale somnului au loc chiar înainte să ne trezim,” spune Robbins. În special somnul REM (mișcarea rapidă a ochilor), momentul în care apar cele mai multe vise.