Experții în somnologie spun că acest fenomen este perfect normal și că are explicații științifice clare. În spatele trezirii înainte de alarmă pot sta rutina ta zilnică. De asemenea, se paote afla nivelul de stres sau chiar capacitatea subconștientului de a anticipa ora de trezire.
3 motive pentru care te trezești chiar înainte să sune alarma
Trezirea înaintea alarmei nu este neapărat un semn de neliniște, ci poate fi o dovadă că organismul tău funcționează în armonie cu propriul ceas intern.
Dacă te simți odihnită, nu e un motiv de îngrijorare. Totuși, dacă fenomenul este însoțit de anxietate sau oboseală persistentă, poate fi util să-ți revizuiești rutina de somn sau să consulți un specialist. Un somn de calitate este esențial pentru sănătatea ta fizică și emoțională, spun specialiștii.
Ai un program de somn sănătos
Cel mai frecvent motiv pentru care te trezești înainte de alarmă este faptul că ai o rutină de somn bine stabilită.
Dacă te culci la aceeași oră în fiecare seară, dormi în jur de 7-8 ore și te trezești constant la aceeași oră dimineața, corpul tău își reglează ritmul biologic intern. Acesta este numit ritm circadian.
Ritmul circadian este ca un ceas intern care spune organismului când să doarmă și când să fie treaz. Acest ceas este reglat de o parte a creierului sensibilă la lumină și întuneric.
Când se lasă seara, corpul produce melatonină. Acesta este hormonul somnului. Dimineața, lumina inhibă acest hormon. Asta semnalează că e timpul să te trezești. Așadar, dacă dormi constant în același interval, corpul tău „învață” când să se trezească, uneori chiar înainte ca alarma să sune.