Reclamă

Cum să ai un somn odihnitor. 6 pași pentru o rutină de seară corectă

Pe parcursul nopții organismul nostru se regenerează, acesta este și motivul pentru care se recomandă odihna bine usă la punct. Specialiștii îți vin în ajutor și îți arată cum să ai un somn odihnitor. Iată ce poți să faci pentru a avea o rutină de seară corectă.

Publicat: 14 februarie 2023, 6:06

Dacă ai nopți în care pui capul pe pernă și nu reușești să adormi atunci aceste sfaturi sunt ideale pentru tine. Specialiștii îți oferă câteva trucuri extrem de simple, dar care te vor ajuta să ai parte de odihna bine meritată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să ai un somn odihnitor

Când vine vorba de obținerea unui somn odihnitor, specialiștii spun că rutina din timpul zilei joacă un rol la fel de important. Prin urmare, trebuie să te asiguri că pe parcursul zilei ai parte de un program de exerciții fizice, de mese regulate și hidratarea corespunzătoare pentru ca seara să te pui în pat gata de culcare.

Există o mulțime de factori care pot interfera cu un somn bun, calitativ. Stresul de la locul de muncă, responsabilitățile față de ceilalți și multe altele pot sta între tine și un somn liniștit. Totuși, anumiți factori pot fi controlați pentru ca tu să te bucuri de somnul de care ai nevoie.

Respectă un program de somn

Pentru a avea parte de un somn odihnitor ai nevoie de un program de somn. Încearcă să aloci ce puțin opt ore somnului. Cantitatea recomandată de somn pentru un adult este de cel puțin șapte ore. Cei mai mulți oameni au nevoie de mai mult de șapte ore pentru a se simți odihniți. Încearcă să îți setezi o oră la care să mergi mereu la culcare, la fel și o oră specială pentru trezire.

Reclamă

A fi consecvent în ceea ce faci întărește ciclul somn-veghe al corpului tău. Dacă nu adormi după aproximativ 20 de minute de la culcare, atunci încearcă să faci ceva relaxant. Este nevoie de o perioadă de acomodare până ce corpul tău va începe să respecte un program

Fii atentă la ceea ce mănânci și bei

Alimentația este extrem de importantă când vine vorba de rutina de somn. Încearcă să nu mergi la culcare flămândă sau prea plină. În general se recomandă evitarea meselor grele sau mari cu câteva ore înainte de culcare.

Reclamă

Disconfortul abdominal te poate ține trează. Nicotina, cofeina și alcoolul merită prudență. Efectele stimulatoare ale nicotinei și cofeinei durează câteva ore și pot interfera cu programul de somn pe care încerci să ți-l faci.

Creează un mediu odihnitor

Este important să ai o încăpere cu un mediu primitor. Încearcă să păstrezi camera răcoroasă, întunecată și liniștită. Află mai multe despre cum poți să-ți transformi dormitorul pentru a avea parte de un somn odihnitor.

Evită utilizarea prelungită a ecranelor în dormitor. Mai mult, încăperea în care urmează să dormi ar trebui să fie organizată și curată. Confortul psihic te va ajuta să te relaxezi și să adormi mult mai ușor.

Limitează orele de somn din timpul zilei

Dacă obișnuiești să dormi la prânz câteva ore, specialiștii spun că ar trebui să reconsideri acest obicei. Somnul de la prânz poate interfera cu somnul de pe timpul nopții.

Se recomandă limitarea la cel mult o oră a somnului de prânz. Totuși, dacă ești o persoană care lucrează pe timpul nopții, atunci s-ar putea să fie nevoie de câteva ore de odihnă pe timpul zilei.

Gestionează nivelul de stres

Un alt lucru important de care trebuie să ei seama ține de nivelul de stres. Specialiștii de la MayoClinic îți arată cum să ai un somn odihnitor și să renunți la grijile de zi cu zi. Încearcă să rezolvi toate problemele și sarcinile înainte de a merge la culcare. Notrază-ți tot ce ți-a rămas de făcut într-un carnețel pentru a nu-ți ocupa mintea cu griji.

Managementul stresului te va ajuta să ai parte de un somn mult mai liniștit. Meditația poate fi un mod util prin care te poți relaxa. Important este să te eliberezi puțin de grijile apăsătoare pentru a putea să te odihnești.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
3
O femeie frumoasă care stă în pat și citește mesaje încercând să-și urmărească fostul partener
Horoscop
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Există unele zodii care își urmăresc fostul partener. Acești nativi caută orice motiv pentru a vedea ce face persoana de care s-au despărțit. Ei trec mai greu peste momentul despărțirii și nu pot accepta...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
5
O femeie frumoasă care își aplică anticearcăn în timp ce se uită în oglindă
Frumusețe
Când se aplică anticearcănul. Ordinea corectă a produselor de machiaj
Dacă nu ești pasionată de beauty sau ești la început de drum, atunci poate fi copleșitor să începi să te machiezi singură. Cu atât de multă informație este greu să alegi pe cea care...
PARTENERI
×