Reclamă

Trucuri utile împotriva prafului. Sfaturi pentru a avea mereu locuința curată

Atunci când locuința ta se murdărește tot mai des, începi să cauți soluții folositoare și rapide pentru a rezolva problema. Din fericire, există mai multe trucuri utile împotriva prafului pe care le poți aplica oricând, cu rezultate vizibile pe termen lung.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 25 mai 2023, 8:51

În același timp, păstrarea casei cât mai ferită de praf necesită consecvență. Minimizarea cantității de praf din casa ta influențează în bine calitatea aerului și poate ajuta la prelungirea duratei de viață a mobilierului și a electrocasnicelor.

Trucuri utile împotriva prafului

Praful este inevitabil deoarece se formează din particulele de substanță fină și uscată din aer: polen, fulgi, particule de țesătură, murdărie sau nisip. Din acest motiv, poate părea că nu poți scăpa niciodată complet de praf.

Aceasta este o problemă nu numai din motive estetice, ci și pentru că praful și acarienii pot cauza probleme persoanelor care suferă de alergii. Dar există câteva lucruri care te pot ajuta să reduci vizibil cantitatea de praf din casă.

Alege o cârpă de praf calitativă

Multe persoane consideră că pămătuful cu pene poate fi potrivit pentru curățat. De fapt, acesta doar înrăutățește situația. Face să se depună mai mult praf pe lângă cel deja existent în interiorul casei tale. Mai bine folosești un prosop umed sau o cârpă umedă pentru a șterge suprafețele. Aceste idei simple pot fi trucuri utile împotriva prafului.

Reclamă

Începe să faci curat de sus în jos

Să începi cu podeaua și să urci este una dintre cele mai des întâlnite greșeli. Indicat ar fi să pornești de la cele mai înalte suprafețe și să cobori. Așa reușești să aduni tot praful. În caz contrar riști să-l împrăștii mai mult și să răspândești acarienii. Murdăria de pe suprafețele superioare poate cădea pe suprafețele inferioare, unde tu deja ai făcut curat.

Ai grijă de casa ta cât mai des

Reclamă

Ca să scapi de praf, curăță casa cât mai des posibil. Șterge cu regularitate suprafețele și alte locuri în care se strânge murdărie. Cu cât îți păstrezi casa mai curată, cu atât praful se va acumula mai puțin. După ce se adună murdărie, va fi mai dificil să o cureți.

Schimbă așternutul o dată pe săptămână

Deseori, acarienii se adăpostesc în cearșafuri, perne și saltea. Așa că, nu uita să acoperi salteaua cu o husă de protecție. De asemenea, asigură-te că speli lenjeria de pat cel puțin o dată pe săptămână.

Spalăvconstant pernele

Acarienii se hrănesc cu celulele moarte ale pielii. Au dimensiuni atât de reduse încât sunt invizibili, dar pot trăi sute într-un gram de praf. Aceștia pot cauza alergii. De aceea e recomandat să speli pernele de cel puțin trei ori pe an în apă fierbinte ca să scapi de praf și acarieni.

Ține dulapurile ordonate

Hainele tind să împrăștie o mulțime de fibre, ceea ce creează praf. Fie că o faci în fiecare anotimp, sau la un interval de câteva luni, curățarea dulapului este o modalitate bună de a-ți menține lucrurile în ordine.

Depozitează articolele vestimentare pe care nu le folosești în cutii de plastic și pungi pentru haine. Acest lucru va împiedica să zboare praf de fiecare dată când deschizi dulapul.

Ține podeaua curată

Orice rămâne aruncat la întâmplare pe podea adăpostește mult praf. Mormanele de jucării și haine, revistele și cărțile acumulează o cantitate însemnată de praf fără să-ți dai seama. Chiar dacă faci curat în jurul lucrurilor, nu scapi de ce s-a depus pe ele. Pune-le în ordine înainte să începi să ștergi pe jos. Dacă speli podeaua când încă mai este praf în aer, vei munci fără niciun rezultat.

Renunță la mochetă

Încearcă să ai în casă suprafețe cât mai simplu de curățat. Pardoselile din vinil, gresie, linoleum sau lemn de esență tare adăpostesc mai puțin praf decât mocheta. Acarienii trăiesc în covoare, de aceea este indicat să aspiri constant. Dacă ai alergii severe, posibil să observi că aspirarea nu este suficientă.

Dacă nu poți elimina covoarele din casă, atunci asigură-te că utilizezi un aspirator adecvat care împiedică răspândirea prafului în aer. Alege unul cu o pungă cu două straturi care este microfiltrată sau cu un filtru HEPA (aer de particule de înaltă eficiență). Acestea pot fi trucuri utile împotriva prafului.

Pune un covoraș la intrare

Utilizează un covoraș la intrare, astfel încât să-ți poți șterge picioarele înainte de a pătrunde în interiorul locuinței Poți instala chiar și două covorașe, unul în exterior și unul direct în fața ușii, în interior. În felul acesta, ai o capcană dublă pentru praf.

Asigură-te că aspiri și speli în mod regulat covorașele, astfel încât murdăria și praful să nu se acumuleze.

Curăță constant podelele cu mopul

Podelele strâng praf, mai ales cele mai greu accesibile zone, cum ar fi sub mobilier. Dacă este posibil, șterge podelele zilnic. E foarte important ca înainte de spălarea lor să le aspiri. Apoi șterge-le cu apă fierbinte. Dacă ai podele din lemn de esență tare, încearcă o soluție de curățare pentru lemn.

Lasă pantofii la intrare

Chiar mai bine decât să-ți ștergi pantofii înainte de a intra, este să implementezi o regulă: fără pantofi în interiorul casei. Pantofii atrag praf, murdărie și bacterii. Poate fi incomod să le ceri oaspeților să-și scoată pantofii, dar dacă ții un dulap drăguț sau un raft pentru pantofi lângă ușa de la intrare, sunt șanse mari să înțeleagă singuri.

Curăță după animalul de companie

Se recomandă să cureți de două ori mai mult pentru a-ți păstra casa fără praf, dacă ai un animal de companie. Celulele moarte ale pielii sunt o sursă uriașă de praf, iar animalele de companie au mult păr. Asigură-te că-ți îngrijești în mod regulat animalul de companie pentru a împiedica acumularea părului și a pielii moarte.

De asemenea, dacă ai o pisică, păstrează-i cutia de nisip acoperită. Casa și animalele tale se vor simți mai bine dacă aplici aceste trucuri utile împotriva prafului.

Spală perdelele cu regularitate

Majoritatea ferestrelor nu sunt perfect sigilate, motiv pentru care jaluzelele și draperiile adună mult praf. Spală perdelele în mod regulat. Eventual, verifică eticheta pentru a vedea cum ar trebui spălate: la mașină, cu abur sau curățare uscată. Șterge jaluzelele cu o cârpă din microfibră. Microfibra este cel mai bun material pentru strângerea prafului. Folosește o cârpă uscată dacă jaluzelele tale au doar puțin praf. Pentru un strat de praf mai gros, ar putea fi necesar să folosești o cârpă umedă.

Curăță tavanul

Tavanul trebuie curățat de praf din când în când. Poți să folosești o scară și să utilizezi peria cu fire moi de la aspirator.

Oprește electricitatea statică

Electricitatea statică se poate acumula în orice încăperi uscate din casă și poate atrage praf pe suprafețele predispuse. Un umidificator ar trebui să rezolve problema. Încearcă să obții un nivel de umiditate între 40 și 50 la sută. Acest lucru va elimina electricitatea statică și va menține scăzută cantitatea de praf.

Cumpără un purificator de aer

Se recomandă să ai purificatoare de aer dacă suferi de astm sau alergii. Totuși, acestea nu opresc apariția prafului. Filtrele pot absobi particulele de praf. Dacă dorești ca purificarea aerului să fie eficientă, ai nevoie de un purificator în fiecare cameră.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat pentru a ilustra una dintre cele patru zodii care sunt atente la curățenie
Horoscop
Zodii care sunt atente la curățenie. Nativii care se preocupă întotdeauna de aspectul casei lor
Există anumite zodii care sunt foarte atente la curățenie. Acești nativi au o adevărată obsesie pentru ordine și disciplină. Pentru ei o locuință dezorganizată devine un adevărat coșmar, mai ales dacă lucrurile nu sunt...
2
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iunie 2023. Berbecii, Leii și Săgetătorii vor fi apreciați la locul de muncă
Horoscopul lunii iunie 2023 aduce noi schimbări pe plan profesional și sentimental pentru majoritatea semnelor zodiacale. Semnele solare și tranziturile planetelor îți vor arăta calea cea bună pentru a ieși din situații dificile și...
3
O femeie îmbrăcată în zână care stă singură într-o pădure
Horoscop
Cel mai nesuferit semn zodiacal, potrivit astrologilor. Sunt șanse mari să nu primească niciodată o invitație la o petrecere
Unii oameni nu sunt făcuți pentru a-și face prieteni. Ei preferă să se concentreze pe ei înșiși și pe obiectivele lor și nu simt nevoia să fie în centrul atenției. E de înțeles că...
4
Jennifer Lopez a purtat ochelari de soare în timpul sesiunii de cumpărături
Divertisment
Jennifer Lopez și fiica sa au fost surprinse în apropierea casei lui Jennifer Garner. Ce relație are artista cu fosta soție a lui Ben Affleck
Jennifer Lopez și fiica sa au fost surprinse în apropierea casei lui Jennifer Garner. Vedeta latino are o relație bună cu fosta soție a lui Ben Affleck. JLo a dus-o pe Emme acasă la...
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 mai – 4 iunie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 29 mai – 4 iunie 2023 aduce noi strategii de evaluare a vieții nativilor din zodiac. Cei mai mulți își doresc liniște și stabilitate și vor încerca să-și cultive aceste planuri. Se...
PARTENERI
×