Uleiul de cocos pentru ten. De ce nu este indicat să-l aplici pe față

În ciuda a tot ceea ce ai citit sau ai auzit până acum, uleiul de cocos nu este indicat pentru ten. Da, este adevărat că pielea de pe față are nevoie de un emolient, mai ales dacă ai un ten uscat, în caz de dermatită atopică sau alte afecțiuni.

Publicat: 2 februarie 2022, 7:28
În ultimii ani, popularitatea uleiului de cocos a crescut datorită beneficiilor pentru sănătate / Shutterstock

Chiar dacă este adesea folosit ca emolient, iar mulți îl consideră un tratament natural, o minune care rezolvă orice problemă, adevărul este că acesta în cazul în care este aplicat pe ten poate face mai mult rău decât bine.

Ce conține uleiul de cocos

În ultimii ani, popularitatea uleiului de cocos a crescut datorită beneficiilor pentru sănătate. S-a susținut că ingredientul ajută la eliminarea grăsimii de pe abdomen, la reducerea apetitului, la întărirea sistemului imunitar, la prevenirea bolilor de inimă și la prevenirea demenței și a bolii Alzheimer. Este popular în mai multe diete, inclusiv în dietele ketogenice și paleo.

Conține 100% grasimi, din care 80-90% sunt grăsimi saturate. Acest lucru îi conferă o textură fermă la rece sau la temperatura camerei. Grăsimea este formată din molecule mai mici numite acizi grași și există mai multe tipuri de acizi grași saturați în uleiul de cocos. Tipul predominant este acidul lauric (47%), cu acizii miristic și palmitic prezenți în cantități mai mici. De asemenea, sunt prezente și grăsimile mononesaturate și polinesaturate.

Nu conține colesterol, nu conține fibre, dar are în compoziție vitamine, minerale și steroli vegetali. Sterolii vegetali au o structură chimică care imită colesterolul din sânge și pot ajuta la blocarea absorbției colesterolului în organism.

Cu toate acestea, cantitatea găsită în câteva linguri de ulei de cocos este prea mică pentru a produce un efect benefic.

De ce nu este indicat uleiul de cocos pentru ten

Este prea alcalin pentru pielea ta. Pielea de pe față are un nivel natural de pH și nu este o idee bună să-l perturbi, nici măcar cu un produs natural precum uleiul de cocos. pH-ul este o măsură a puterii acido-bazice pe o scară de la 0 la 14. Apa naturală pură este chiar la mijloc, cu un pH neutru de 7.

Deși numerele 1-14 par mici, ele sunt de fapt puteri de 10. Fiecare unitate de pH este de 10 ori mai puternică decât cea de lângă ea. Aceasta înseamnă că pielea ta cu un pH de 5 este de cel puțin 100 de ori mai acidă decât apa pură neutră.

Spălarea cu săpun și detergenți poate agrava dermatita atopică din cauza valorilor ridicate ale pH-ului. De fapt, folosirea săpunului și a detergenților este una dintre cele mai frecvente cauze ale dermatitei mâinilor și poate declanșa apariția eczemei. Studiile arată că spălarea cu săpun crește pH-ul pielii cu până la 3 unități de pH, iar acest efect durează 90 de minute.

Acest pH crescut irită pielea, subțiind stratul exterior protector cunoscut sub numele de stratul cornos. Uleiul de cocos are un pH de 7-8. Dacă pH-ul natural al pielii sănătoase este în jur de 5, înseamnă că acesta este de 100-1.000 de ori mai alcalin decât pielea ta.

Din păcate, aplicarea a ceva care poate modifica pH-ul într-o asemenea măsură, cum ar fi uleiul de cocos, poate perpetua straturile pielii de pe față.

Este prea saturat

Grăsimile saturate aplicate pe piele pot agrava unele afecțiuni deja existente. Acesta are 90% grăsimi saturate. Acest lucru poate agrava unele dintre problemele mai sensibile ale pielii, cum ar fi dermatita perioral.

Acesta are molecule mari și se absoarbe lent. Asta înseamnă că rămâne deasupra pielii și poate provoca o barieră ocluzivă.

De ce reprezintă o problemă? Deoarece uleiul de cocos nu permite celulelor pielii să respire sau să se detoxifice. De asemenea, interferează cu producția normală de lipide. Pielea este o parte cheie a sistemului nervos, deoarece conține mii de terminații nervoase.

Un alt motiv pentru care nu dorești o barieră ocluzivă de grăsimi saturate pe piele este că poate crește căldura în organism. Una dintre funcțiile principale ale pielii este reglarea temperaturii corpului.

Uleiul de cocos încurcă microbiomul pielii. Orice lucru care perturbă microbiomul sănătos al pielii poate afecta efecte neplăcute. Ei bine, dacă pielea ta are o erupție cutanată, una dintre problemele majore este disbioza microbiomului sănătos al pielii. Microbiomul pielii tale ajută pielea să rămână sănătoasă și să mențină o barieră strânsă față de lumea exterioară.

Poate ucide microbii, inclusiv bacteriile, virușii și ciupercile

O soluție cu doar 5% ulei de cocos este bactericidă pentru mai multe tipuri de bacterii.

Unul dintre componentele antimicrobiene găsite în uleiul de cocos este acidul gras numit monolaurină. Monolaurina reprezintă aproximativ jumătate din grăsimea din uleiul de cocos și ucide bacteriile prin dezintegrarea membranelor lor exterioare.

În timp ce anumite erupții cutanate fungice ar putea beneficia de pe urma utilizării unui antimicrobian natural ca tratament local, utilizarea regulată nu este o idee bună. Chiar și antimicrobienele naturale pot perturba echilibrul microbiomului pielii, ceea ce poate afecta sistemul imunitar și funcția de barieră, crește inflamația și poate duce la disbioză.

De ce e bun pentru pielea corpului

Uleiul de cocos este bun pentru pielea corpului pentru că acesta hidratează. Este format din acizi grași care ajută la reducerea uscăciunii și permit pielii să-și păstreze umiditatea.

Ajută la protejarea pielii. Uleiul de nucă de cocos oferă o barieră de protecție, ajutând la protejarea pielii de toxinele din mediu.

Netezește pielea. Freacă puțin ulei de cocos pe piele și vei simți imediat efectul său moale, de netezire. Și în timp, poate ajuta de fapt la îmbunătățirea texturii.

Minimizează aspectul liniilor fine și al ridurilor. Uleiul de cocos poate ajuta de fapt la diminuarea semnelor de îmbătrânire atunci când este utilizat în mod regulat. Pătrunde în piele și face ca acele mici linii și riduri să pară mult mai puțin evidente.

Calmează roșeața temporară. Acest ulei are un efect calmant și poate ajuta la reducerea roșeții temporare, atunci când aceasta apare.

Cu componente antioxidante și fitonutrienți, uleiul de cocos te poate ajuta să îți crești factorul nutritiv și să lupți împotriva factorilor de stres care accelerează semnele de îmbătrânire.

Se absoarbe ușor. Uleiul de cocos se netezește ușor și intră rapid în piele, oferind hidratare și protecție instantanee.

Este o bază excelentă pentru exfolianți. Dacă îți place să ai grijă de pielea ta, uleiul de cocos este un exfoliant excelent atunci când este amestecat cu o substanță granulară, cum ar fi zahărul sau sarea de mare grosieră.

Calmează pielea iritată. Dacă ești predispusă la iritații sau sensibilitate, uleiul de cocos poate ajuta la atenuarea oricărui disconfort și poate oferi o senzație de calmare.

Miroase grozav. Cui nu-i place acel miros delicios de nucă de cocos tropicală? Este un bonus suplimentar împreună cu restul avantajelor acestui ulei.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Horoscop
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024
Relații mari se vor schimba în viitor pentru unii nativi. Ai mai jos lista cu 5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024. Luna mai...
4
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI