Reclamă

Vaccinul împotriva cancerului de sân a trecut de prima fază a testelor pe oameni

Oamenii de știință de la Institutul de Vaccin împotriva Cancerului din Seattle se apropie de un real succes. Vaccinul împotriva cancerului de sân a trecut de prima fază a testelor pe oameni.

Publicat: 25 ianuarie 2023, 15:58
Mai multe femei care țin în mână simbolului împotriva cancerului de sân
Vaccinul HER2 nu este la fel cu cele pe care le primim pentru a preveni variola, poliomielita, rujeola, chiar și cancerul de col uterin / Shutterstock

Dr. Nora Disis în cercetarea cancerului de sân a declarat recent: "Eram singura femeie din clasa mea de oncologie, cu bursă, așa că m-au pus să merg la clinica pentru cancerul de sân". Disis, director al Institutului de Vaccin împotriva Cancerului de la UW Medicine și membru al facultății de la Universitatea din Washington și Fred Hutch Cancer Center, este în pragul celei mai mari realizări din cei peste 30 de ani de carieră. Lucrează la un vaccin împotriva cancerului de sân.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vaccinul împotriva cancerului de sân a trecut de prima fază a testelor

În noiembrie anul trecut, în jurnalul medical JAMA Oncology, Disis și echipa ei au publicat rezultatele studiului de fază 1 ale unui vaccin ADN care vizează o proteină cunoscută sub numele de receptorul 2 al factorului de creștere epidermică uman, sau HER2. E produs în aproximativ 30% dintre cancerele de sân, scrie seattlemet.com.

Șaizeci și șase de femei cu cancer de sân cu metastaze în stadiu avansat au primit vaccinul. Ele au fost monitorizate pentru o perioadă de 10 ani. Până la sfârșitul studiului, 80% dintre participanți erau încă în viață. Un succes colosal, având în vedere că doar jumătate dintre pacienții cu stadii similare de cancer de sân supraviețuiesc după cinci ani.

Înscrierea pentru studiul de fază 2 controlat, mai mare, al Disis este în curs de desfășurare. Dacă aceste rezultate se dovedesc la fel de reușite, „Cred că în următorul deceniu, vom vedea vaccinurile ca parte a tratamentului cancerului de sân”, spune ea.

Reclamă

Vaccinul HER2 nu este la fel cu cele pe care le primim pentru a preveni variola, poliomielita, rujeola, chiar și cancerul de col uterin. Distincția este mare. Vaccinul lui Disis învață sistemul imunitar al organismului să recunoască și să distrugă celulele canceroase de sân care exprimă proteina HER2 pentru a le împiedica să apară din nou. El nu împiedică apariția unei tumori.

Află de aici mai multe despre alimente care îți pot vindeca corpul.

Se încadrează în categoria umbrelă a imunoterapiei. Valorifică răspunsul imun al organismului pentru a lupta împotriva bolilor, în special a cancerului. Institutul Seattle, în special, este cunoscut pentru asta. Disis s-a mutat aici la începutul carierei ei. „Dacă erai interesat de cancer și de sistemul imunitar, acesta era într-adevăr locul potrivit, încă mai este”, spune ea.

Reclamă

Ce este imunoterapia și de când datează

Progresele anterioare în imunoterapie au „schimbat deja peisajul tratamentului cancerului”, notează dr. Shaveta Vinayak, directorul de studii clinice al CVI și, de asemenea, membru al facultății UW și Fred Hutch. Inhibatorii punctelor de control imunitare, de exemplu, împiedică celulele canceroase să evite apărarea naturală a organismului și sunt aprobați pentru utilizare în multe tipuri diferite de cancer.

Imunoterapia împotriva cancerului există de peste un secol, spune Disis. Ea datează de la William B. Coley. În 1891 el a injectat bacterii în cancere care nu puteau fi operate. Exista speranța că sistemul imunitar al pacientului va reacționa corespunzător.

„Suntem într-un punct de cotitură”, spune ea. „A fost nevoie de ceva timp pentru a pune cap la cap. Dar am învățat atât de multe despre imunoterapie și boli virale. Acum oamenii trec de la laborator în clinică într-un mod foarte rapid”.

Pe măsură ce Disis vede progrese, ea și echipa continuă să progreseze. Ei dezvoltă vaccinuri pentru a preveni cancerul de sân și de colon și un altul pentru celulele stem canceroase. Într-o zi, spune ea, s-ar putea în sfârșit să se oprească și să se bucure de succes.

„Când ești în tranșee, nu te gândești neapărat la impact în fiecare zi, dar este munca vieții mele. A vedea că un vaccin este aprobat pentru a deveni parte a tratamentul cancerului, cred că ar fi uimitor”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×