Reclamă

Vaccinul împotriva cancerului de sân a trecut de prima fază a testelor pe oameni

Oamenii de știință de la Institutul de Vaccin împotriva Cancerului din Seattle se apropie de un real succes. Vaccinul împotriva cancerului de sân a trecut de prima fază a testelor pe oameni.

Publicat: 25 ianuarie 2023, 15:58
Mai multe femei care țin în mână simbolului împotriva cancerului de sân
Vaccinul HER2 nu este la fel cu cele pe care le primim pentru a preveni variola, poliomielita, rujeola, chiar și cancerul de col uterin / Shutterstock

Dr. Nora Disis în cercetarea cancerului de sân a declarat recent: "Eram singura femeie din clasa mea de oncologie, cu bursă, așa că m-au pus să merg la clinica pentru cancerul de sân". Disis, director al Institutului de Vaccin împotriva Cancerului de la UW Medicine și membru al facultății de la Universitatea din Washington și Fred Hutch Cancer Center, este în pragul celei mai mari realizări din cei peste 30 de ani de carieră. Lucrează la un vaccin împotriva cancerului de sân.

Vaccinul împotriva cancerului de sân a trecut de prima fază a testelor

În noiembrie anul trecut, în jurnalul medical JAMA Oncology, Disis și echipa ei au publicat rezultatele studiului de fază 1 ale unui vaccin ADN care vizează o proteină cunoscută sub numele de receptorul 2 al factorului de creștere epidermică uman, sau HER2. E produs în aproximativ 30% dintre cancerele de sân, scrie seattlemet.com.

Șaizeci și șase de femei cu cancer de sân cu metastaze în stadiu avansat au primit vaccinul. Ele au fost monitorizate pentru o perioadă de 10 ani. Până la sfârșitul studiului, 80% dintre participanți erau încă în viață. Un succes colosal, având în vedere că doar jumătate dintre pacienții cu stadii similare de cancer de sân supraviețuiesc după cinci ani.

Înscrierea pentru studiul de fază 2 controlat, mai mare, al Disis este în curs de desfășurare. Dacă aceste rezultate se dovedesc la fel de reușite, „Cred că în următorul deceniu, vom vedea vaccinurile ca parte a tratamentului cancerului de sân”, spune ea.

Reclamă

Vaccinul HER2 nu este la fel cu cele pe care le primim pentru a preveni variola, poliomielita, rujeola, chiar și cancerul de col uterin. Distincția este mare. Vaccinul lui Disis învață sistemul imunitar al organismului să recunoască și să distrugă celulele canceroase de sân care exprimă proteina HER2 pentru a le împiedica să apară din nou. El nu împiedică apariția unei tumori.

Află de aici mai multe despre alimente care îți pot vindeca corpul.

Se încadrează în categoria umbrelă a imunoterapiei. Valorifică răspunsul imun al organismului pentru a lupta împotriva bolilor, în special a cancerului. Institutul Seattle, în special, este cunoscut pentru asta. Disis s-a mutat aici la începutul carierei ei. „Dacă erai interesat de cancer și de sistemul imunitar, acesta era într-adevăr locul potrivit, încă mai este”, spune ea.

Reclamă

Ce este imunoterapia și de când datează

Progresele anterioare în imunoterapie au „schimbat deja peisajul tratamentului cancerului”, notează dr. Shaveta Vinayak, directorul de studii clinice al CVI și, de asemenea, membru al facultății UW și Fred Hutch. Inhibatorii punctelor de control imunitare, de exemplu, împiedică celulele canceroase să evite apărarea naturală a organismului și sunt aprobați pentru utilizare în multe tipuri diferite de cancer.

Imunoterapia împotriva cancerului există de peste un secol, spune Disis. Ea datează de la William B. Coley. În 1891 el a injectat bacterii în cancere care nu puteau fi operate. Exista speranța că sistemul imunitar al pacientului va reacționa corespunzător.

„Suntem într-un punct de cotitură”, spune ea. „A fost nevoie de ceva timp pentru a pune cap la cap. Dar am învățat atât de multe despre imunoterapie și boli virale. Acum oamenii trec de la laborator în clinică într-un mod foarte rapid”.

Pe măsură ce Disis vede progrese, ea și echipa continuă să progreseze. Ei dezvoltă vaccinuri pentru a preveni cancerul de sân și de colon și un altul pentru celulele stem canceroase. Într-o zi, spune ea, s-ar putea în sfârșit să se oprească și să se bucure de succes.

„Când ești în tranșee, nu te gândești neapărat la impact în fiecare zi, dar este munca vieții mele. A vedea că un vaccin este aprobat pentru a deveni parte a tratamentul cancerului, cred că ar fi uimitor”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie cu părul scurt stă în fața unei oglinzi și se dă cu ruj pe buze, sugerând nuanțe de ruj pe care să le eviți dacă ai peste 40 de ani
Frumusețe
Nuanțe de ruj pe care să le eviți dacă ai peste 40 de ani. Care sunt explicațiile make-up artiștilor
Există o serie de nuanțe de ruj pe care să le eviți dacă ai peste 40 de ani, iar specialiștii în frumusețe explică motivele. De cele mai multe ori, femeile aleg să folosească rujul...
2
O femeie tânără, în echipament sportiv se pregîtește de mișscare, unul dintre obiceiurile prin care să reduci grăsimea abdominală
Lifestyle
Obiceiuri prin care să reduci grăsimea abdominală. Ce exerciții fizice să faci
Recomandăm câteva obiceiuri prin care să reduci grăsimea abdominală, astfel încât să îți atingi obiectivele. În cazul în care grăsimea din zona abdomenului îți dă bătăi de cap, ai ajuns la locul potrivit. Îți...
3
O femeie mai în vârstă stă în fața unei oglinzi, fiind atentă la ce să nu facă părului său
Frumusețe
Ce să nu faci părului tău. Aceste sfaturi te vor ajuta să arăți cu 10 ani mai tânără
Stiliștii te învață ce să nu faci părului tău atunci când îl îngrijești. Deși poate ai impresia că îi oferi toată atenția de care are nevoie, s-ar putea să faci niște greșeli de care...
4
O femeie frumoasă, îmbrăcată într-o rochie roșie, cu aripi
Horoscop
Top 3 zodii care au faima la picioare. Ele sunt cele care reușesc să obțină tot ceea ce își doresc
Fie că se întâmplă accidental sau chiar își doresc, ele se încadrează în top 3 zodii care au faima la picioare. Reușesc întotdeauna să obțină atât lucruri materiale cât și prietenii. Fac mari eforturi...
5
O hartă cu zodii și monede
Horoscop
Top 3 zodii materialiste. Ele sunt cel mai greu de satisfăcut într-o relație
Se spune despre acestea că s-ar încadra în top 3 zodii materialiste, asta pentru știu să aprecieze bunurile de valoare și vor întotdeauna să fie înconjurate de lux și frumusețe. Au pretenții în viață,...
PARTENERI
×