Reclamă

5 beneficii surprinzătoare ale spirulinei pentru sănătatea ta. De ce o recomandă specialiștii

Spirulina este unul dintre cele mai populare suplimente. Este considerată, din motive întemeiate, un superaliment datorită concentrației sale mari de nutrienți și antioxidanți. Iată principalele 5 beneficii surprinzătoare ale spirulinei pentru sănătatea ta.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 1 februarie 2024, 4:35 / Actualizat: 1 februarie 2024, 12:36

Dacă ești interesată de domeniul suplimentelor și alimentelor și băuturilor sănătoase, precum și a alimentației bio, cu siguranță ai auzit despre spirulină. Să vedem care sunt caracteristicile ei și cum le poți valorifica pentru îmbunătățirea sănătății tale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

5 beneficii surprinzătoare ale spirulinei pentru sănătatea ta

Spirulina este o algă aflată atât în apele curgătoare cât și în cele statice. Vechii azteci au fost printre primii care au folosit spirulina, devenită azi un ingredient popular în smoothie-uri, sucuri și multe altele.

NASA a găsit chiar o modalitate de a o crește în spațiu pentru a ajuta la menținerea sănătății astronauților.

Este o algă unicelulară, verde-albastruie, înrudită cu Chlorella, și despre care se consideră că ar fi una dintre cele mai vechi forme de viață de pe Pământ. Mai precis, este o cianobacterie care folosește fotosinteza pentru a produce energie. Spirulina conține nutrienți esențiali, inclusiv vitamine solubile în grăsimi (A, E si K), acizi grași (DHA, EPA), beta caroten, proteine si minerale.

Întrucât provine din bacterii, poate fi considerată o sursă de proteine excelentă pentru vegani. Iată informațiile-cheie de care ai nevoie pentru a o utiliza la maximum, citate de Cnet.

Reclamă

Este plină de nutrienți și antioxidanți

Spirulina are mulți nutrienți diverși de care organismul are nevoie pentru a fi sănătos, inclusiv vitamine precum tiamina pentru un metabolism sănătos, respectiv vitamina A pentru vedere, dar și minerale precum cuprul și fierul care susțin îmbunătățirea imunității.

Conține, de asemenea, alți nutrienți, cum ar fi acizii grași omega-6 și omega-3, care combat inflamația, și antioxidanți precum ficocianina și beta-carotenul care ajută la reducerea riscului apariției anumitor boli.

Reclamă

Cu un conținut de 60% proteine, spirulina furnizează mai multe proteine decât unele legume și înseamnă o sursă populară de proteine pentru vegani și vegetarieni.

Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, o lingură de spirulină uscată conține 20 de calorii și următorii nutrienți:

  • Spirulina uscată (o lingură)
  • Vitamina Cantitate
  • Proteină 4 grame
  • Calciu 8,4 miligrame
  • Tiamină 14% din valoarea zilnică recomandată (DV)
  • Riboflavină 20% din valoarea zilnică (DV)
  • Niacină 6% din valoarea zilnică (DV)
  • Cupru 47% din valoarea zilnică (DV)
  • Fier 11% din valoarea zilnică (DV)

Spirulina mai conține magneziu, potasiu și mangan în cantități mici. Toate aceste vitamine și nutrienți te susțin în îndeplinirea nevoilor tale zilnice nutriționale.

Susține sănătatea colesterolului

S-a dovedit științific că spirulina scade așa-numitul colesterol „rău” și trigliceridele, crescând totodată colesterolul bun, lipoproteinele de înaltă densitate (HDL).

Astfel împiedică blocharea arterelelor din sânge de către grăsime și colesterol, care, la rândul lor, pun presiune asupra inimii. Un studiu restrâns a constatat că cei care au luat un gram de spirulină zilnic aveau colesterolul mai scăzut după doar 3 luni.

Ar putea ajuta sistemul imunitar

Spirulina conține vitamine și minerale care sunt importante pentru sănătatea imunitară. În plus, cercetările au relevat că ea poate crește producția de globule albe și anticorpi, pe care organismul le folosește în lupta împotriva bolilor.

De reținut totuși că efectele spirulinei asupra sistemului imunitar o fac riscantă pentru cei cu boli autoimune, precum lupusul.

De proprietățile antiinflamatoare ale spirulinei pot beneficia și persoanele cu alergii comune cum sunt cea la praf, la polen și părul de animale. A fost explorată și ca tratament alternativ pentru simptomele rinitei alergice, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

Poate scădea tensiunea arterială

Spirulina poate crește producția de oxid nitric, care relaxează vasele de sânge și le ajută să se dilate. Multiple studii au descoperit că o doză zilnică de spirulina poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale sistolice și a celei diastolice deopotrivă. De asemenea, a arătat efecte pozitive în cazul celor care au hipertensiune arterială.

5 beneficii surprinzătoare ale spirulinei. Poate susține sănătatea ochilor

Spirulina ajută în egală măsură sănătatea ochilor. Este bogată în beta-caroten, un antioxidant pe care organismul îl transformă în vitamina A. Se știe că vitamina A ajută la prevenirea pierderii vederii și stimulează o sănătate oculară mai bună.

Potrivit Școlii de Medicină Icahn Mt. Sinai, spirulina conține o concentrație mare de zeaxantuină, putând reduce probabilitatea apariției cataractei și a degenerescenței maculare.

Riscuri și dezavantaje ale suplimentelor cu spirulină

Când descrii orice superaliment, este important să iei în calcul nu numai părțile ei vedetă, ci și potențialele riscuri. Iată la ce trebuie să fii atent când iei spirulină. Multe dintre presupusele sale beneficii pentru sănătate au la bază cercetări pe animale sau studii limitate.

De exemplu, una din teorii este aceea că spirulina ar putea ajuta la prevenirea cancerului. Este bogată în antioxidanți despre care este cunoscut că luptă împotriva inflamației, care poate provoca cancer. De exemplu, conține ficocianină, despre care s-a descoperit că reduce inflamația, prevenind creșterea celulelor canceroase. Studiile continuă să examineze corelația exactă dintre spirulină și cancer.

Cercetătorii studiază spirulina în raport cu posibilitatea ca aceasta să prevină tratarea gripei, herpesului și HIV, însă și în acest caz trebuie mai multe studii.

Există multe tipuri de spirulină pe piață, însă specialiștii recomandă prudență în administrarea ei. Astfel s-a descoperit că unele produse cu spirulină conțin contaminanți, mai ales dacă au fost recoltate în zone sălbatice care abundă în metale grele.

În acest caz, poate fi afectată sănătatea ficatului. În plus, unele produse pot conține mai mult sau mai puțină spirulină decât ceea ce este menționat pe etichetă.

Efecte secundare și precauții necesare

În general spirulina este considerată sigură, în doze obișnuite. Cu toate acestea, unele reacții adverse potențiale includ dificultăți de somn, probleme de digestie și simptome precum greață, vărsături, dureri de cap și amețeli. Unii oameni au raportat reacții alergice.

Spirulina nu este recomandată persoanelor care iau anumite medicații, cum ar fi cele pentru scăderea tensiunii, a colesterolului sau activitatea sistemului imunitar. În plus, nu este recomandată pentru următoarele grupuri de persoane:

  • Femei însărcinate
  • Copii
  • Persoane cu boli autoimune
  • Persoane care urmează să se opereze sau tocmai au suferit o intervenție chirurgicală

Cum se administrează spirulina

Una din trăsăturile de bază ale spirulinei este versatilitatea ei. Este disponibilă pe piață ca tabletă, capsulă sau supliment praf. Are un gust amărui, însă amestecată cu un iaurt sau într-un smoothie, gustul amar se estompează, spun specialiștii.

Dozele pot varia. Înainte de a lua spirulină, consultă doctorul în legătură cu doza recomandată ca sigură în cazul tău.

Spirulina poate fi un adaus util în regimul tău de îngrijire a sănătății, însă este nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina modul în care afectează organismul uman. În orice caz, specialiștii recomandă cumpărarea de spirulină de la brandurile redutabile.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×