Reclamă

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de lămâie. De ce recomandă nutriționiștii să incluzi acest citric în alimentația ta

Zemoase, aromate și răcoritoare, lămâile sunt un ingredient foarte iubit în bucătărie. Dar te-ai întrebat despre valoarea nutrițională pe care o aduc meselor tale? În acest articol, vei afla mai multe despre beneficiile pentru sănătate ale consumului de lămâie, cât și despre potențialele lor riscuri.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 31 ianuarie 2024, 7:31

De asemenea, experții îți vor oferi câteva trucuri pentru a le include inteligent în rutina ta alimentară. Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci lămâi în mod regulat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de lămâie

Consumul zilnic de lămâi este sigur pentru majoritatea oamenilor și poate oferi beneficii pentru sănătate. Lămâile sunt o sursă bogată de vitamina C și antioxidanți, susținând funcția imunitară și condiția generală de sănătate. Totuși, e bine să te bucuri de lămâi cu moderație pentru a preveni potențialele probleme dentare, din cauza naturii lor acide.

Potrivit unui studiu din 2023 publicat în Nutrients, consumul de lămâi poate ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale. Conțin potasiu, care ajută la echilibrarea nivelurilor de sodiu.

Flavonoidele din lămâi pot contribui la sănătatea cardiovasculară. Includerea lămâilor într-o dietă prietenoasă cu condiția inimii poate fi o alegere pozitivă pentru cei care suferă de hipertensiune arterială.

Aportul excesiv de suc de lămâie poate ridica un risc de pietre la rinichi din cauza conținutului său de acid citric. Totuși, în general sucul de lămâie este sigur dacă e consumat cu moderație. Poate avea chiar un ușor efect diuretic, ameliorând funcția renală.

Reclamă

Așadar, lămâile sunt o sursă nutrițională excelentă, care merită un loc aparte într-o rutină alimentară sănătoasă. Sunt o sursă prolifică de vitamina C, fibre, antioxidanți și minerale esențiale ca potasiul, calciul și magneziul.

Lamâia este benefică pentru ten

Abundente în vitamina C, lămâile ajută la promovarea sintezei de colagen, importantă pentru o piele tonică și radiantă. În opinia dieteticianului Erin Palinski-Wade, lămâile constituie o excelentă sursă de vitamina C, un antioxidant care protejează celulele de deteriorare.

Reclamă

Vitamina C ajută, de asemenea. organismul să genereze colagen pentru piele, stimulând organismul să absoarbă fier și să susțină sistemul imunitar.

Poți reduce riscul pietrelor la rinichi

Cercetările demonstrează că a bea zilnic concentrat de suc de lămâie diluat în apă poate crește nivelurile de citrat urinar, o sare din acidul citric care este legată de calciu și poate ajuta la prevenția împotriva formării pietrelor la rinichi.

Acidul citric din lămâi reduce riscul de pietre la rinichi prin diluarea urinei și creșterea conținutului ei de citrat, explică Palinski-Wade, citată de Eatingwell.

Absorbi fierul mai eficient

Lămâile abundă în vitamina C, despre care studiile au arătat că crește semnificativ absorția fierului, în special fierul non-hem, care provine din surse vegetale. 

Fierul este esențial pentru producerea de energie și o dezvoltare adecvată. Datorită vitaminei C și acidului citric din lămâi, poți preveni anemia, cauzată deseori de deficiența de fier.

Poți consuma mai mulți antioxidanți

Lămâile sunt bogate în flavonoizi, care le pot da proprietăți antioxidante naturale. Acestea la rândul lor stimulează sistemul imunitar și starea generală de sănătate, potrivit unui studiu din 2021. Antioxidanții elimină radicalii liberi, care pot dăuna celulelor din organism.

Trucuri prin care poți adăuga lămâia unei rutine alimentare sănătoase

Iată câteva trucuri prin care să incluzi mai multe lămâi în rutina ta alimentară sănătoasă.

Adaugă suc de lămâie în apă

Bând apă cu lămâie vei sta hidratată și îți vei oferi o sursă de vitamina C. Stoarce o jumătate de lămâie într-un pahar de apă și bea-l dimineața la prima oră sau pe parcursul zilei.

Folosește coaja de lămâie pentru a adăuga aromă

Coaja de lămâie este o metodă perfectă de a da aromă preparatelor tale la cuptor, sosurilor și marinadelor.

Printre rețetele delicioase și sănătoase recomandate de nutriționiști se numără brownies cu lămâie și brioșe cu lămâie și merișoare.

Adaugă suc de lămâie în ceai

Astfel vei avea o sursă bogată de vitamina C și vei adăuga aromă fără să adaugi zahăr. Poți încerca ceaiul cu ghimbir și lămâie în dieta ta, căci ajută la menținerea sănătății intestinelor.

Presară suc proaspăt de lămâie peste preparatele tale favorite

Vei adăuga aromă unei mari varietăți de alimente, de la rețete de pește la pui și garnituri vegetale.

Prelungește prospețimea lămâilor ținându-le într-o pungă de plastic sigilată în frigider și depozitează lămâile tăiate într-o cutie sigilată. Astfel vei evita uscarea lor și le vei păstra suculența o perioadă mai lungă.

Riscurile potențiale ale consumului de lămâi

Ca și în cazul majorității alimentelor, este esențial să consumi lămâi cu moderație. Conținutul lor bogat în acid citric îți poate eroda smalțul dentar. În timp poate afecta sănătatea danturii dacă le consumi regulat în exces.

Pe de altă parte, la persoanele care suferă de reflux acid, a mânca prea multe lămâi poate cauza arsuri la stomac, în special dacă sunt consumate pe stomacul gol.

Dacă ești alergic la polen crud sau la citrice precum portocalele și lămâile lime, poți fi alergic la lămâi. De asemenea, citricele și sucurile din citrice pot irita și înrăutăți ulcerele bucale.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Trei bucăți de friptură de miel cu vin și usturoi într-un bol
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
O femeie în rochie albă, cu aripi în spate
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
O femeie care vopsește un ou cu ajutorul unuo șervețel
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI
×