Reclamă

Cât de mult ajută vitamina C când ești răcită. Ce funcționează și ce nu pentru ameliorarea simptomelor

Suntem în plin sezon de răceală și gripă. O stare gripală nu este deloc plăcută, așa că mereu suntem în căutare de remedii pentru a ameliora simptomele. Ceea ce trebuie însă să avem în vedere este că nu există niciodată nicio garanție că aceste sfaturi și trucuri vor funcționa. De aceea, află cât de mult ajută vitamina C când ești răcită și ce produse să eviți ca să nu-ți agravezi starea.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 26 ianuarie 2024, 6:45

Pentru că nimeni nu vrea să-și piardă timpul sau să se simtă mai rău, experți contactați de yahoo.com au dat mai multe detalii despre cele mai populare mituri din jurul acestui subiect: Vitamina C îmbunătățește cu adevărat capacitatea de a lupta împotriva germenilor? Este mierea licoare magică pentru durerile în gât sau tuse? Răspunsurile la acesta întrebări cu siguranță sunt de interes pentru cei mai mulți dintre noi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât de mult ajută vitamina C când ești răcită

Vitamina C este un antioxidant care „s-a dovedit că are un impact pozitiv asupra sistemului imunitar”, spune Michael Del Junco, medic de familie la Spitalul Providence St. Joseph din Orange County, California. Acționează prin stimularea producției și a funcției celulelor albe din sânge, care sunt principala barieră a organismului împotriva infecțiilor.

„Unele studii sugerează că vitamina C poate ajuta la reducerea duratei generale și a severității simptomelor răcelii la domiciliu. Cu toate acestea, dovezile care susțin acest lucru nu sunt în întregime consecvente și variază de la studiu la studiu”, explică Del Junco.

Impactul vitaminei C variază, de asemenea, de la persoană la persoană, în funcție de starea lor și de alegerea suplimentelor cu vitamina C. Acestea fiind spuse, nu strică să mărești aportul sub formă de fructe și legume. Dacă optezi pentru o formă de supliment de vitamina C, specialiștii avertizează că dozele concentrate pot provoca adesea scaune moi. Dacă se întâmplă acest lucru, dimensiunea dozei ar trebui redusă până când acestea se rezolvă.

Alte remedii în lupta cu răceala

Reclamă

Indiferent de remediile pentru răceli pe care le alegi, specialiștii mai recomandă să utilizezi un umidificator pentru a menține plămânii și căile nazale umede și într-o stare bună de funcționare. O dietă echilibrată, a hidratarea și o bună igienă, sunt esențiale pentru sănătatea generală a sistemului imunitar.

Când ești răcită, corpul tău tinde să piardă mai multe lichide din cauza producției în exces de mucus, febră și transpirație. Hidratarea poate ajuta la atenuarea simptomelor și te poate ajuta să te simți mai bine. Studiile recente susțin că creșterea caloriilor în timpul bolii este o practică recomandată din cauza cerințelor metabolice crescute.

Zinc

Reclamă

Deși cercetările despre legătura dintre zinc și răcelile comune sunt multe, rezultatele privind eficacitatea acestuia sunt mixte. „Unele cercetări sugerează că suplimentarea cu zinc, în special atunci când este luată în decurs de 24 de ore de la debutul simptomelor de răceală, poate ajuta la scurtarea duratei răcelii”, spune Del Junco. Ca și vitamina C, zincul funcționează în tandem cu sistemul imunitar pentru a susține funcția protectoare a celulelor albe din sânge.

Echinacea

Echinacea este un supliment comun care este promovat pentru a ajuta împotriva răcelii. Asta pentru că această plantă nativă din America de Nord este bogată în flavonoide, alchilamide, fenoli și polizaharide, toate având funcții de protecție în organism, spune Brady. Echinaceea a fost folosită în mod tradițional pentru răceli, infecții respiratorii, infecții bacteriene și vindecarea rănilor de foarte mulți ani.

Descoperirile științifice privind eficacitatea echinaceei sunt însă mixte. O meta-analiză mai veche a constatat că echinacea ajută la reducerea duratei și a șanselor de a răci. Un alt studiu a constatat că reduce riscul de infecții respiratorii recurente.

Evitarea laptelui

Evitarea laptele și a altor produse lactate este un sfat obișnuit atunci când nu te simți deloc bine. Cu toate acestea, Del Junco spune că „nu există dovezi actuale care să susțină evitarea laptelui în timpul unei boli”, adăugând: „Aș recomanda evitarea laptelui dacă aveți intoleranță la lactoză, dar, în caz contrar, laptele este o sursă excelentă de calciu și proteine, ceea ce ar fi de ajutor în timpul unei boli.”

Miere pentru dureri în gât sau tuse

„Mierea naturală are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice”, spune Del Junco. „Are și proprietăți antiinflamatorii.”

Problema intervine atunci când aceasta este diluată în lapte pentru că îi atenunează din proprietăți.

„Recomand să consumați miere în timpul bolii în forma sa naturală”, spune del Junco. Specialiștii susțin că o singură lingură pe este de mare ajutor. Cu toate acestea, este recomandat să se evite procesul de încălzire al mierii deoarece îi va distruge din proprietăți.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mariah Carey, într-o rochie aurie, lungă
Divertisment
Cum s-au îmbrăcat vedetele pentru covorul roșu American Music Awards 2024. Aniversarea cu numărul 50 a fost un adevărat spectacol
Desfășurate în Los Angeles, premiile anuale sărbătoresc impactul semnificativ al muzicii asupra culturii pop. Vezi cum s-au îmbrăcat vedetele pentru covorul roșu American Music Awards 2024. Mariah Carey, cântăreața britanică Raye și grupul de...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă pe o creangă în pădure
Horoscop
Două semne zodiacale încheie un capitol important în octombrie 2024. Cine sunt nativii care lasă trecutul în spate
Două semne zodiacale încheie un capitol important în octombrie 2024. Acești nativi lasă trecutul în spate și privesc cu mult mai mult optimism asupra viitorului. Este o perioadă minunată pentru zodiile care își doresc...
3
Sufleu de brânză dulce în bol alb, glazurat cu sos, cu o linguriță și un bol cu sos alături
Rețete
Sufleu de brânză dulce. Rețeta unui desert fin, pufos și aromat
Dacă ești în căutarea unui desert delicios și aromat, dar simplu și ușor de preparat, încearcă rețeta de sufleu de brânză dulce. Te vei bucura de un desert fin, pufos și aromat, cu o...
4
Dulceață de gutui rase în bol și în borcan, alături de gutui proaspete
Rețete
Dulceață de gutui rase, cu gust aromat și textură cremoasă
S-au copt gutuile, vrei să le conservi aroma pentru mai târziu și ești în căutare de rețete savuroase? Încearcă să prepari dulceață de gutui rase, o delicioasă rețetă tradițională românească, specifică toamnei, când gutuile...
5
Felii de pâine unse și presărate cu verdeață
Sănătate
Cele mai bune alternative la pâine. Îți pot îmbunătăți sănătatea
Pâinea este un produs alimentar de bază în meniul zilnic al unui om. Cu toate acestea, cum preocupările pentru sănătate sunt din ce în ce mai multe, ai mai jos cele mai bune alternative...
PARTENERI
×