Este asociat deseori cu stimularea somnului și relaxării, dar este benefic și în lupta cu tusea persistentă. Această calitate a sa vine din proprietățile de combatare a infecției și inflamației oferite de compușii mușețelului.
Ceaiul de mentă
Este un preparat foarte popular în combaterea tusei. Cercetările au asociat ceaiul de mentă cu tratarea infecțiilor sinuzale și cu ameliorarea simptomelor frigului, neplăceri frecvente care duc deseori la tuse.
Ceaiul de rădăcină de nalbă
Nalba este o opțiune excelentă pentru tratarea simptomelor tusei, datorită proprietăților mucilagiilor pe care le conține. “Pentru tusea uscată, iritativă, recomand fără rezerve ierburile hidratante ca nalba,” spune fitofarmacista Rosalie de la Forêt. Studiile au scos la iveală faptul că rădăcina de nalbă oferă beneficii terapeutice pentru tuse, în special ca agent calmant pentru țesuturile inflamate.
Ceaiul de cimbru
Poate fi foarte util în calmarea și atenuarea tusei. Un studiu din 2021 a arătat că cimbrul, atunci când este combinat cu iedera, provoacă o reducere semnificativă a severității tusei.
Ceaiul de ghimbir
Ghimbirul este un alt ingredient accesibil folosit de secole în tratarea tusei, inclusiv sub formă de ceai. De la Forêt adaugă că ghimbirul este util pentru “tusea congestivă și uscată, acționând ca un expectorant stimulativ. Ceea ce ajută la subțierea mucusului subțire și la eliminarea lui din plămâni“.
Ceai din scoarță de cireș sălbatic
Deși se găsește mai greu, ceaiul din scoarță de cireș sălbatic este o bună opțiune naturală grație rolului său ca agent antispasmodic. Rachelle Robinett recomandă ierburile cu efecte antispasmodice, care pot fi de mare ajutor în tratarea tusei, căci relaxează mușchii sistemului respirator care devin spasmodici în timpul tusei. Acest ceai și-a dovedit efectele mai ales în cazul tusei productive.
Ceaiul de lumânărică
Dacă tusea ta are legătură cu iritația sau inflamarea plămânilor, atunci ceaiul de lumânărică ar putea fi o opțiune perfectă. Având un conținut mare de mucilagii, completează Rachelle Robinett, lumânărica este una din ierburile excelente pentru sănătatea plămânilor.
Ceaiul de soc
Ingredient des folosit în anumite siropuri pentru tuse, socul este o sursă optimă de compuși din plante. Acționează ca agent antiinflamator eficient, precum și în tratarea afecțiunilor respiratorii.
Ceaiul de eucalipt
“Unele ierburi pot deschide căile aeriene, ușurând tusea constrictivă. Un exemplu ar fi eucaliptul”, mai arată Robinett. Acet tip de ceai se poate găsi cu ușurință la pliculețe.
Orice ceai cu miere
Un ceai cu îndulcitor natural poate susține calmarea simptomelor de tuse. Acest efect provine din vâscozitatea antitusivă a mierii. De asemenea, poate reduce durata tusei, potrivit unui studiu din 2018 realizat pe copii. În plus, mierea conține din plin compuși din plante antivirali și antimicrobieni, deosebit de utili în țintirea cauzei afecțiunilor care produc tusea.
Cum să-ți faci acasă cele mai bune ceaiuri din plante
Specialiștii recomandă să îți prepari singură acasă ceaiuri din plante. În primul rând, caută amestecurile din plante, mai degrabă decât o plantă. ”Astfel îți vei crește șansele de eficacitate”, explică Robinett.
Dacă dorești să-ți creezi propriile amestecuri de ceai, ține cont de următoarele recomandări. Lasă plantele la infuzat 5- 7 minute, sau chiar mai mult dacă vrei un gust mai puternic și mai aromat.
Multe ierburi pot fi lăsate la infuzat câteva ore sau chiar peste noapte. Frunzele și florile de plantă se infuzează în apă fierbinte, în vreme ce rădăcinile, coaja, semințele și fructele uscate sunt deseori fierte înăbușit, completează Rosalie de la Forêt. Desigur, dacă nu ai timp, poți achiziționa din magazinele specializate amestecuri de ceaiuri, din variatele opțiuni disponibile, inclusiv cele organice.
Fitofarmacista mai recomandă achiziționarea plantelor vrac, fie de la un producător local, fie de la un brand de încredere. Ambele fitofarmaciste subliniază scopul tratării cauzei tusei. Ceaiurile din plante nu pot fi decât o soluție temporară. Dacă simptomele sunt cronice și nu dispar decât ocazional, este nevoie de un consult de specialitate.