Reclamă

Ceaiuri care te-ar putea ajuta să scapi de tuse. Remedii naturale pentru momentele când ești răcită

Există multe remedii naturale la care poți recurge pentru a calma tusea. Una dintre soluțiile cele mai convenabile de calmare a tusei este o ceașcă de ceai bun. Află care sunt cele mai bune ceaiuri care te-ar putea ajuta să scapi de tuse acționând asupra cauzei. Remediile naturale sunt recunoscute pentru eficiența lor instantanee în combaterea răcelii.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 28 decembrie 2023, 6:24

În sezonul rece, tusea este o neplăcere care pare minoră, dar care îți provoacă disconfort. Printre cele mai simple remedii naturale de combatere a ei se numără clasica ceașcă de ceai aburind. Aburii pot ajuta la deschiderea pasajelor bronhice și nazale, lichidul cald acționând ca un balsam pentru gâtul tău inflamat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ceaiuri care te-ar putea ajuta să scapi de tuse

E adevărat că există o gamă largă de opțiuni disponibile, dar din punct de vedere al beneficiilor terapeutice, ceaiurile din plante sunt imbatabile în lupta cu tusea și răceala, notează Realsimple.

Ceaiul de lemn dulce

Lemnul dulce este folosit de secole în medicina tradițională chineză. Planta conține peste 300 de flavonoide și compuși. Acești compuși bioactivi se transpun în puternice beneficii antimicrobiene și antivirale, utile în tratarea cauzei tusei tale. 

Mai mult, lemnul dulce are efecte antispasmodice, care pot fi foarte utile în tratarea tusei. Ele ajută la ”relaxarea mușchilor sistemului respirator care provoacă spasme în timpul tusei”, explică fitofarmacista Rachelle Robinett. Aceasta adaugă că lemnul dulce este bogat în mucilagii, care ajută la hidratarea și calmarea țesuturilor inflamate sau deshidratate. De altfel, este știut că mucilagiile din plante pot atenua și tusea uscată.

Reclamă

Ceaiul verde

Ca și rădăcina de lemn dulce, ceaiul verde abundă în compuși bioactivi cu proprietăți antiinflamatorii și beneficii antibacteriene. Este o altă alegere inteligentă pentru controlul tusei și al cauzei sale. Unele studii au demonstrat că ceaiul verde este benefic în special în tratarea simptomelor tusei și a frecvenței ei.

Ceaiul de mușețel

Reclamă

Este asociat deseori cu stimularea somnului și relaxării, dar este benefic și în lupta cu tusea persistentă. Această calitate a sa vine din proprietățile de combatare a infecției și  inflamației oferite de compușii mușețelului.

Ceaiul de mentă

Este un preparat foarte popular în combaterea tusei. Cercetările au asociat ceaiul de mentă cu tratarea infecțiilor sinuzale și cu ameliorarea simptomelor frigului, neplăceri frecvente care duc deseori la tuse.

Ceaiul de rădăcină de nalbă

Nalba este o opțiune excelentă pentru tratarea simptomelor tusei, datorită proprietăților mucilagiilor pe care le conține. “Pentru tusea uscată, iritativă, recomand fără rezerve ierburile hidratante ca nalba,” spune fitofarmacista Rosalie de la Forêt. Studiile au scos la iveală faptul că rădăcina de nalbă oferă beneficii terapeutice pentru tuse, în special ca agent calmant pentru țesuturile inflamate.

Ceaiul de cimbru

Poate fi foarte util în calmarea și atenuarea tusei. Un studiu din 2021 a arătat că cimbrul, atunci când este combinat cu iedera, provoacă o reducere semnificativă a severității tusei.

Ceaiul de ghimbir

Ghimbirul este un alt ingredient accesibil folosit de secole în tratarea tusei, inclusiv sub formă de ceai. De la Forêt adaugă că ghimbirul este util pentru “tusea congestivă și uscată, acționând ca un expectorant stimulativ. Ceea ce ajută la subțierea mucusului subțire și la eliminarea lui din plămâni“.

Ceai din scoarță de cireș sălbatic

Deși se găsește mai greu, ceaiul din scoarță de cireș sălbatic este o bună opțiune naturală grație rolului său ca agent antispasmodic. Rachelle Robinett recomandă ierburile cu efecte antispasmodice, care pot fi de mare ajutor în tratarea tusei, căci relaxează mușchii sistemului respirator care devin spasmodici în timpul tusei. Acest ceai și-a dovedit efectele mai ales în cazul tusei productive.

Ceaiul de lumânărică

Dacă tusea ta are legătură cu iritația sau inflamarea plămânilor, atunci ceaiul de lumânărică ar putea fi o opțiune perfectă. Având un conținut mare de mucilagii, completează Rachelle Robinett, lumânărica este una din ierburile excelente pentru sănătatea plămânilor.

Ceaiul de soc

Ingredient des folosit în anumite siropuri pentru tuse, socul este o sursă optimă de compuși din plante. Acționează ca agent antiinflamator eficient, precum și în tratarea afecțiunilor respiratorii.

Ceaiul de eucalipt

“Unele ierburi pot deschide căile aeriene, ușurând tusea constrictivă. Un exemplu ar fi eucaliptul”, mai arată Robinett. Acet tip de ceai se poate găsi cu ușurință la pliculețe.

Orice ceai cu miere

Un ceai cu îndulcitor natural poate susține calmarea simptomelor de tuse. Acest efect provine din vâscozitatea antitusivă a mierii. De asemenea, poate reduce durata tusei, potrivit unui studiu din 2018 realizat pe copii. În plus, mierea conține din plin compuși din plante antivirali și antimicrobieni, deosebit de utili în țintirea cauzei afecțiunilor care produc tusea.

Cum să-ți faci acasă cele mai bune ceaiuri din plante

Specialiștii recomandă să îți prepari singură acasă ceaiuri din plante. În primul rând, caută amestecurile din plante, mai degrabă decât o plantă. ”Astfel îți vei crește șansele de eficacitate”, explică Robinett.

Dacă dorești să-ți creezi propriile amestecuri de ceai, ține cont de următoarele recomandări. Lasă plantele la infuzat 5- 7 minute, sau chiar mai mult dacă vrei un gust mai puternic și mai aromat.

Multe ierburi pot fi lăsate la infuzat câteva ore sau chiar peste noapte. Frunzele și florile de plantă se infuzează în apă fierbinte, în vreme ce rădăcinile, coaja, semințele și fructele uscate sunt deseori fierte înăbușit, completează Rosalie de la Forêt. Desigur, dacă nu ai timp, poți achiziționa din magazinele specializate amestecuri de ceaiuri, din variatele opțiuni disponibile, inclusiv cele organice.

Fitofarmacista mai recomandă achiziționarea plantelor vrac, fie de la un producător local, fie de la un brand de încredere. Ambele fitofarmaciste subliniază scopul tratării cauzei tusei. Ceaiurile din plante nu pot fi decât o soluție temporară. Dacă simptomele sunt cronice și nu dispar decât ocazional, este nevoie de un consult de specialitate.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×