Reclamă

7 tipuri de acizi pentru față. Cum îi integrezi în rutina de îngrijire

Acizii pentru îngrijirea pielii sunt recunoscuți pentru o mulțime de utilizări, cum ar fi: eradicarea și estomparea petelor pigmentare, netezirea liniilor fine și multe altele. Poate fi greu să-i selectezi, mai ales când cauți acizi pentru față, având în vedere că zona este foarte sensibilă. Documentează-te despre aceștia și alege acidul potrivit pentru pielea ta.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 28 mai 2023, 6:14
Fața unei femei tinere cu ochii închiși, cu mâini care țin pensule în jur
Acizii de față ajută la slăbirea mai rapidă a straturilor de celule moarte ale pielii. Aceasta înseamnă că acizii faciali te pot ajuta să ai pielea mai netedă și să combați acneea / Shutterstock

Acizii de față ajută la slăbirea mai rapidă a straturilor de celule moarte ale pielii. Aceasta înseamnă că acizii faciali te pot ajuta să ai pielea mai netedă și să combați acneea. De asemenea, previn și combat problemele precum roșeața, petele cazuate de înaintarea în vârstă și ridurile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai cunoscute tipuri de acizi pentru față

Toate tipurile de acizi de îngrijire a pielii funcționează ca exfolianți chimici. Cu toate acestea, există câteva diferențe semnificative între ei. Structura lor chimică este cea mai importantă, deoarece aceasta afectează modul în care acizii interacționează cu pielea, spun specialiștii pentru Healthline.

Să alegi ce acid să folosești reprezintă o etapă dificilă. Contează mult să știi ce afecțiune vrei să tratezi. Printre afecțiunile ce pot fi tratate cu acizi, se numără: acneea, decolorarea pielii sau pielea matură.

Mulți acizi oferă multiple beneficii. Deoarece pot veni în multe formule diferite, posibil să folosești mai mulți.

Pe piață se vând acizi pentru față activi în: demachiante, seruri și multe alte produse cosmetice. În acest caz este foarte important să verifici lista de ingrediente ca să vezi ce acizi include.

Reclamă

Acidul hialuronic

Acidul hialuronic hidratează pielea și o suplimentează suficient pentru a-i oferi un aspect mai tânăr. Acesta este un umectant derivat din zahăr. Cu cât începi mai devreme să îl incluzi în rutina ta de îngrijire a pielii, te va ajuta să-ți menții pielea hidratată.

Corpul tău produce în mod natural acid hialuronic. Se regăsește ca o substanță lipicioasă, alunecoasă, care ajută la lubrifierea și hidratarea întregului corp, inclusiv a pielii, articulațiilor și ochilor. Producția naturală de acid hialuronic scade odată cu vârsta, iar atunci ai nevoie de acizi pentru față pentru a o înlocui.

Reclamă

Acidul salicilic

Acidul salicilic se folosește la tratarea acneei și se găsește în scoarța de salcie. Poate elimina celulele moarte ale pielii și poate rezolva comedoanele, adică punctele negre. Acidul salicilic intră adânc în pori pentru a dizolva murdăria și uleiul care produce la erupții. De asemenea, are proprietăți ușor antibacteriene și antiinflamatorii.

Totuși, nu ucide bacteriile cel mai frecvent asociate cu acneea, deși o formulă cu acid salicilic 2% poate ameliora acneea semnificativ. Pentru rezultate mai bune îl poți asocia cu un antibacterian mai puternic, cum ar fi peroxidul de benzoil, mai ales când cauți acizi pentru față.

Utilizarea regulată a acidului salicilic este foarte bună pentru a curăța petele. De fapt, este sigur pentru toate tipurile de piele și nuanțe de piele.

Acidul L-ascorbic (Vitamina C)

Acidul L-ascorbic este cea mai des folosită formă sintetică de vitamina C pentru piele. Are proprietăți antioxidante și un rol important în producerea colagenului. Unele studii au arătat că aplicarea locală a acidului ascorbic poate ajuta la prevenirea și tratarea fotodeteriorării induse de ultraviolete.

De asemenea, utilizarea acidului ascorbic poate ajuta la stimularea producției de colagen. Aceasta menține pielea fermă și luminoasă.

Un ser independent de vitamina C poate fi o alegere bună. Într-un ser, găsești concentrații mai mari de acid L-ascorbic.

În plus, acidul salicilic nu este excesiv de iritant pentru pielea majorității oamenilor și poate fi folosit de două ori pe zi.

Alte variante de acizi pe care să le încerci pentru a avea un ten luminos

Pe lângă variantele foarte cunoscute, există și alte alternative de acizi pentru față pe care îi poți folosi, fiind la fel de eficienți și utili în tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii. 

Acid glicolic

Acidul glicolic se folosește la exfolierea celulelor moarte ale pielii, la micșorarea porilor și la tratarea acneei. Fiind mic și solubil în apă, pătrunde profund în piele. Acesta este motivul pentru care acidul glicolic este atât de eficient în îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și oprirea acneei în stadiul de comedon, adică punct negru.

O cremă cu acid glicolic foarte concentrat este o alternativă pentru femeile însărcinate, care alăptează sau care nu pot tolera retinolul. Dacă ai pielea sensibilă, cel mai bine este să începi cu o concentrație scăzută de acid glicolic cu frecvență scăzută. Poți crește concentrația sau numărul de utilizări ale produsului în fiecare săptămână.

Acid lactic

Acidul lactic se folosește pentru exfolierea celulelor moarte ale pielii, având și proprietăți hidratante. Este alcătuit din molecule mari, solubile în apă, care sunt limitate la straturile exterioare ale pielii. De obicei, se extrage din lactoza găsită în lapte, deși poate proveni și din zaharurile din fructe. Datorită structurii sale moleculare, acidul lactic îndepărtează eficient celulele moarte ale pielii, oferind în același timp umiditate.

Acidul lactic este potrivit pentru toate tipurile de piele, în special pentru cele cu un ten mai deschis. Totuși, reacționează în funcție de pH. Se recomandă produse cu acid lactic cu un pH de 3,5 până la 4. De obicei se găsește în seruri și în măști exfoliante, unde se regăsesc concentrații de acizi pentru față.

Acid azelaic

Acidul azelaic se folosește la tratarea acneei și la estomparea petelor pgmentare. Acest acid oferă proprietăți antibacteriene. Acidul azelaic se folosește bine cu alți acizi. S-ar putea să-l găsești amestecat cu retinoizi, niacinamidă sau acid hialuronic.

Ajută chiar și la tratarea cicatricilor cauzate de acnee. De asemenea, mamele care au dezvoltat melasmă ușoară după ce au avut copii pot întrebuința acid azelaic. Când este aplicat local, poate ajuta la iluminarea diferitelor forme de hiperpigmentare.

Acid ferulic

Acidul feluric luminează pielea, netezește liniile fine și ridurile și stabilizează alți antioxidanți, fiind unul dintre cei mai buni acizi pentru față. Este un alt antioxidant care se găsește în mod natural în semințele de fructe, legume și nuci.

Acidul ferulic este cel mai des folosit în serurile hidratante pentru față. Poate fi combinat cu retinol, niacinamidă sau alți antioxidanți mai puțin stabili. În plus, combinarea acidului ferulic cu vitaminele C și E îmbunătățește semnificativ protecția solară.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×