Reclamă

8 lecții pe care oamenii le învață prea târziu în viață, potrivit psihologilor

Descoperă cele 8 lecții pe care oamenii le învață prea târziu în viață. Viața este o călătorie de învățare și de creștere, dar, uneori, cele mai valoroase lecții vin un pic prea târziu. De cele mai multe ori, dacă meditezi asupra lecțiilor de viață, ajungi la concluzia că le-ai primit la momentul nepotrivit.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 15 iunie 2024, 8:13

Ți-am pregătit această listă care să te ajute să economisești timp și suferință. Specialiștii în psihologie recomandă să le integrezi cât mai devreme în viața ta, pentru a fi mai împlinită și relaxată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

8 lecții pe care oamenii le învață târziu în viață

Cu siguranță te-ai întâlnit până acum cu una dintre aceste lecții de viață. Sau te-ai aflat în contexte care ți-ar fi fost mult mai favorabile dacă le-ai fi conștientizat mult mai devreme.

Fericirea este o alegere

Este o pastilă greu de înghițit, dar adevărul este că fericirea nu este ceva care ți se întâmplă pur și simplu. Este o decizie pe care o iei în fiecare zi. Potrivit psihologiei, uiți adesea că fericirea ta se află în mare parte în controlul tău. Ai tendința să crezi că aceasta depinde de factori externi, fie că este vorba despre o promovare la locul de muncă, o mașină nouă sau partenerul perfect.

Dar, în realitate, este vorba de a recunoaște aspectele pozitive ale vieții tale și de a alege să fii fericită cu ceea ce ai. Acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să nu te străduiești să obții întotdeauna mai mult. Înseamnă doar că ar trebui să apreciezi locul în care te afli în călătoria ta.

Reclamă

A trăi în prezent este cheia

Expertul în budism Lachlan Brown a petrecut o lungă perioadă de timp pentru a studia și înțelege importanța prezentului. Aceasta este una dintre învățăturile cheie ale budismului, mai exact, conceptul de mindfulness. Adică să fii prezentă în momentul prezent.

„De multe ori ai tendința să te gândești prea mult la trecut sau să își faci griji pentru viitor. Ești adesea atât de prinsă în ceea ce a fost și ceea ce ar putea fi, încât uiți să apreciezi ceea ce este.”, a declarat Brown.

Reclamă

Amintește-ți mai des să trăiești cu adevărat în prezent. Și să apreciezi frumusețea fiecărui moment, înainte să te uiți în urmă și să realizezi cât timp ai pierdut.

Eșecul este o piatră de hotar pentru succes

Una dintre cele 8 lecții pe care oamenii le învață târziu în viață are legătură cu eșecul. Acesta este o parte integrantă a succesului. Eșecul nu este sfârșitul drumului. Este doar un ocol sau o oprire. Îți oferă șansa să îți evaluezi abordarea, să înveți din greșeli și să redevii mai puternică. Îmbrățisează eșecul pentru a crește și a te dezvolta. Poți practica zilnic acest obicei recomandat de psihologi.

Importanța de a renunța

Una dintre cele mai vitale învățături din budism este principiul detașării sau al renunțării. Este vorba despre înțelegerea impermanenței vieții și despre a nu te agăța de lucruri, oameni sau experiențe. Să te agăți de răni din trecut, de ranchiună sau de regrete adesea face mai mult rău decât bine. Poate duce la stres, anxietate și depresie.

Iar de cele mai multe ori, nu poți schimba sau controla aceste lucruri. Renunțarea poate duce la pace interioară și fericire.

A fi egoist poate fi altruist

Sună contraintuitiv, nu-i așa? În schimb, acorzi adesea prioritate nevoilor altora în detrimentul tău. Crezi că altruismul este cheia pentru a fi o persoană mai bună. Dar psihologia spune că, uneori, este necesar să fii și puțin egoistă.

A avea grijă de tine din punct de vedere emoțional, fizic și mental nu este important doar pentru bunăstarea ta. Îți permite să poți avea mai bine grijă de cei din jurul tău.

Acceptarea este cheia pentru pacea interioară

În budism, există o învățătură profundă: „Ceea ce reziști, persistă”. Acest lucru înseamnă că lupta împotriva realității nu duce decât la suferință. Pe de altă parte, acceptarea a ceea ce se întâmplă în viața ta poate duce la pace interioară.

Studiile arată că acceptarea, fie că este vorba de acceptarea sentimentelor tale, de recunoașterea greșelilor sau de acceptarea unei situații nefericite, poate reduce semnificativ suferința mentală.

Evită să te împotrivești schimbării sau să te agăți de trecut. Acceptarea îți poate aduce pace și mulțumire.

Este în regulă să spui nu

Dacă și tu obișnuiești să fii o persoană care le face pe plac oamenilor, este timpul să afli nu numai că este în regulă să spui nu. Dar este și necesar! A spune da la orice poate duce la stres, epuizare și chiar la resentimente.

Este esențial să stabilești limite și să îți prioritizezi propriile nevoi. Nu te teme de confruntarea celor din jur sau de faptul că i-ai putea dezamăgi. A spune nu este un aspect crucial al îngrijirii de sine și al menținerii unor relații sănătoase.

Perfecțiunea este un mit

Ar putea suna contraintuitiv, dar lupta pentru perfecțiune poate de fapt să te rețină din evoluție. În căutarea perfecțiunii, îți stabilești adesea obiective și standarde de neatins. Acest lucru poate duce la stres, anxietate și un sentiment constant de inadecvare.

Cercetările psihologice arată că perfecționismul poate fi dăunător pentru sănătatea mintală. În schimb, este mai sănătos să te străduiești pentru progres și creștere personală. Nu urmări iluzia perfecțiunii. Deoarece este doar un mit. Progresul și creșterea sunt cele care contează cel mai mult.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
icon
Ioana State fotografiată în timp ce stă pe canapea la interviul echipei CaTine.ro
CaTine
Ioana State, sinceră și relaxată: „Nu depinde starea mea de fericire de numărul de kilograme pe care îl am”
Alegem de fiecare dată femei puternice, inteligente și sincere care să-și împărtășească poveștile de viață cu cititoarele noastre. De data aceasta am stat la povești cu Ioana State. Ioana ne-a povestit mai multe despre...
2
Dulceață din nectarine, fără zahăr
Timp liber
Ce îndulcitor poți folosi când faci dulceață. Cu ce poți înlocui zahărul
Există un ingredient cheie care face ca gemul cumpărat din magazin să nu fie benefic sănătății organismului tău: zahărul rafinat. De aceea, specialiștii au venit cu o soluție. Află ce îndulcitor poți folosi când...
3
Cuplu care zâmbește în fața camerei pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
Horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024. Vezi ce spun astrele despre zodii
Nativii vor avea parte de schimbări și acestea se vor vedea cu ochiul liber. Citește horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024 și vezi despre ce este vorba. Cei mai curajoși vor...
4
Borcan cu castraveți murați la soare
Rețete
Castraveți murați la soare. Rețetă simplă și rapidă
Acești castraveți murați la soare sunt un tip de murături fermentate natural, care se pregătesc în special în timpul verii. Castraveții sunt puși în saramură și lăsați la soare pentru a fermenta, ceea ce...
5
Mai multe cifre care se află pe fundalul unui apus de soare peste mare
Horoscop
Vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Ce spun specialiștii
Numerologii spun că cifrele îți pot da multe indicii despre modul în care poate arăta viața ta. Descoperă vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Află ce spun specialiștii despre...
PARTENERI
×