Reclamă

Ce să faci când partenerul de cuplu nu e disponibil emoțional. Cele mai eficiente metode pentru a salva relația

Când persoana la care te aștepți să îți fie cea mai apropiată te ține la distanță, poate fi dureros și frustrant. Dacă încerci și nu găsești un mod de a te apropia, simțindu-te respinsă, poți începe să te întrebi dacă nu cumva e vina ta. Este vorba de o acțiune de a ta sau se ascunde ceva mai mult? Află de la terapeuții de cuplu ce să faci când partenerul de cuplu nu e disponibil emoțional.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 6 mai 2024, 8:29

Psihoterapeutul de cuplu Aria Campbell, consultat de Yourtango, explică motivele reale din spatele indisponibilității emoționale și sugerează câteva metode care te pot ajuta să salvezi relația.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce să faci când partenerul de cuplu nu e disponibil emoțional

Există multe cauze în spatele aparentei distanțări emoționale a partenerului tău de cuplu. Poate fi vorba de o traumă din trecut, de probleme de atașament, dar și de teama de a se apropia sau o criză personală. Toate acestea pot genera o atitudine vizibilă de distanță emoțională, punctează Campbell.

Totuși, distanțarea emoțională este deseori un mecanism de coping (tehnicile folosite de o persoană în mod intenționat pentru reducerea stresului psihologic). Acest mecanism este menit să apere în fața durerii și a suferinței, provocate deseori de o traumă din trecut.

Cum recunoști indisponibilitatea emoțională a partenerului de cuplu

În viziunea psihologului Arasteh Gatchpazian, trebuie să fii atentă la următoarele atitudini din partea partenerului. Dacă acesta evită conversațiile serioase, este defensiv și își menține active alte opțiuni, se poate vorbi de o distanțare emoțională.

Reclamă

Atunci când cealaltă persoană se închide în sine, ea se poate lupta interior cu exprimarea sentimentelor sau cu crearea unor conexiuni mai profunde.

Din toate aceste motive, ambii parteneri se vor simți frustrați, singuri și chiar respinși, continuă Campbell. Este important să nu uiți că nu e vina ta. Atitudinea de distanțare a partenerului nu definește statutul tău în cadrul relației.

Așadar, dacă simți că te confrunți cu distanțarea emoțională în relația de cuplu, află de la specialiști ce trebuie să faci ca să reașezi legătura pe linia de plutire.

Reclamă

Cum elimini indisponibilitatea emoțională din cuplul tău

Dacă vrei ca partenerul să renunțe la distanțarea emoțională, este nevoie să îți explorezi gândurile. Întreabă-te cu toată sinceritatea de ce nu ți se oferă o relație mai apropiată, sugerează psihoterapeuții de cuplu. Îți este teamă de respingere sau de intimitate? Cum poți să abordezi aceste temeri și cum le poți soluționa? În acest punct este poate util să descoperi 6 moduri de a aborda emoțiile dificile fără să le negi.

Discută sincer cu partenerul

Uneori, partenerii indisponibili emoțional au un plan de rezervă în cazul în care relația eșuează. Invită-ți partenerul la o discuție onestă, căci acesta poate intenționează să te înlocuiască (o posibilă explicație pentru răceala sa). Dar pot exista și alte motive, probleme la birou, o boală sau poate o criză personală. Așadar, fii transparentă cu partenerul de cuplu și vorbiți deschis despre toate nesiguranțele pe care le trăiești.

Dacă te ajută, încearcă să îi scrii o scrisoare care să exprime toate trăirile tale. Dacă o confruntare ți se pare copleșitoare pe moment, amân-o un pic. Nu uita că cel mai important lucru este să începi să îți exprimi nevoile încă neîmplinite.

Asumă-ți responsibilitatea pentru propriile emoții

Încetează atacurile personale, dacă acestea există. Înțelege că nu vei progresa prea mult în acest mod. Ia-ți un răgaz pentru a te detașa de problema voastră și redeschide conversația cu tot respectul pentru celălalt.

Invită partenerul în lumea ta

Vorbește-i partenerului despre visele și cele mai profunde dorințe ale tale. Împărtășește-i amintiri din copilărie și lasă-l să arunce o privire în lumea ta. Este o sarcină dificilă și încearcă să o abordezi cu pași mici.

Totuși, dacă simți că te sufoci din lipsă de spațiu (la figurat), este o etapă importantă. Înseamnă că de fapt sufoci credința că meriți să fii iubită, mai explică psihoterapeutul de cuplu Aria Campbell pentru sursa citată.

Înțelegerea reală a motivelor de distanțare în cuplu va ajuta ambii parteneri să abordeze aceste provocări uniți și solidari. Dacă totuși ai semne de întrebare cu privire la viitorul vostru împreună, descoperă cum îți poți salva relația de cuplu.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Un copil care ține un fluture în palme
Horoscop
Cea mai norocoasă zi din această vară pentru fiecare semn zodiacal. Află când te vei bucura de succes
Vara este aproape, iar lucrurile par mai frumoase pe măsură ce ne îndreptăm atenția către următoarele luni distracție. Dacă ai căutat momentul perfect pentru a face pauză în ceea ce privește responsabilitățile și pentru...
2
Victoria Silvstedt surprinsă într-o fotografie portret la Festivalul de Film de la Cannes 2024
Divertisment
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a lăsat multe zone la vedere
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a artistei a lăsat multe zone la vedere. Aceasta a avut nevoie de ajutor pentru a depăși momentul jenant de pe...
3
O femeie frumoasă cu urechi de elf și coroană pe cap
Horoscop
Când ești cea mai norocoasă persoană din lume. Află anul, luna și ziua în care astrele sunt de partea ta
Numărul tău destin te poate ajuta să descoperi cele mai bune momente pentru a-ți manifesta visele. Deși nu poți prezice viitorul, se pare că îl poți calcula. Când ești cea mai norocoasă persoană din...
4
Cuplu care face sport
Sănătate
Câte zile pe săptămână e recomandat să te antrenezi. Ce spun specialiștii despre exercițiile fizice
Pentru că sezonul de plajă se apropie cu pași rapizi, mulți oameni probabil se întreabă dacă pot recupera timpul pierdut făcând exerciții fizice în fiecare zi până la vacanța de vară. Răspunsul este mai...
5
Chifle pufoase cu brânză și mărar, pentru mic dejunuri savuroase într-o tavă metalică așezată pe un grătar
Rețete
Chifle pufoase cu brânză și mărar, pentru un mic dejun savuros
Dacă nu mai știi cu ce să-ți surprinzi familia la micul dejun, încearcă o rețetă simplă pentru chifle pufoase cu brânză și mărar. Se prepară ușor, iar ingredientele sunt simple și mereu la îndemână....
PARTENERI
×