Zilele caniculare sunt inconfortabile și implică o serie de riscuri pentru sănătate. De asemenea, gradul ridicat de umiditate specific perioadei contribuie la creșterea disconfortului cauzat de caniculă.
8 lucruri pe care medicii nu le-ar face când este cald
Valurile de căldura apar atunci când temperatura este mai ridicată decat în mod normal pentru mai multe zile la rând. Ultimele două luni au venit cu temperaturi record, fapt care implică și riscul de a dezvolta anumite afecțiuni. Experții spun ce nu ar face când e cald afară, ca să știi ce să eviți.
Nu te expune la soare fără cremă de protecție
Aplică întotdeauna cremă cu protecție solară înainte de a pleca de acasă. Este recomandat să aplici crema cu cel puțin 15 minute înainte de expunerea la soare. Alege produse cu protectie ridicată, care au cel puțin SPF30, pentru a te proteja împotriva razelor nocive UVA și UVB.
Nu sta afară la ore nepotrivite
Evită să petreci mult timp afară în cea mai caldă perioadă din zi. Cele mai ridicate temperaturi sunt, de regulă, între prânz și ora 17:00. Reprogramează activitățile care implică munca în curte pentru momentele mai răcoroase din zi. Dacă trebuie să petreci o perioadă mai mare de timp în aer liber, fă-o în prima parte a zilei.
Nu sta în soare fără să iei pauze
Dacă trebuie să organizezi un eveniment în aer liber și te expui la soare o mare parte din zi, nu uita să iei pauze. De fiecare dată când ai ocazia, mergi într-un loc cu umbră. Acest lucru este esențial pentru prevenirea bolilor asociate cu căldura, cum ar fi afecțiunile cardiovasculare sau respiratorii.
Evită alcoolul și băuturile cu cofeină
În zilele caniculare, hidratarea corectă poate avea un impact semnificativ asupra sănătății. Organismul are nevoie de hidratare pentru a proteja corespunzător țesuturile și organele interne. Dacă afară temperaturile sunt ridicate, vei transpira mai mult decât de obicei și trebuie să înlocuiești apa pierdută.
Bea multă apă! Nu înlocui apa cu băuturi cofeinizate, energizante sau alcool. Acestea nu sunt lichide care să te mențină hidratată. Au un efect diuretic ușor, ceea ce duce la o anumită pierdere rapidă de lichid, deoarece ești nevoită să mergi la toaletă des. De asemenea, nu aștepta să ți se facă sete ca să bei apă. Atunci când apare senzația de sete, corpul este deja deshidratat.
Nu uita să verifici indicele UV
Pe lista celor 8 lucruri pe care medicii nu le-ar face când este cald se află și neglijarea indicelui UV. Temperatura aerului nu este singura constantă de care trebuie să ții cont în zilele caniculare. Atunci când temperaturile sunt extreme, planifică din timp plecările și ține cont de toate aspectele. La fel de importante ca temperatura sunt și indicele de căldură și indicele UV. Ia măsuri împotriva radiațiilor ultraviolete purtând îmbrăcăminte adecvată.
Nu îți da îmbrăcămintea jos
Dacă trebuie să petreci timp în curte pentru a uda florile, nu îți da jos tricoul. Poate fi mai comod să porți doar o bustieră, dar riști să te expui arsurilor solare. În zilele caniculare, este recomandat să porți haine cât mai lejere, din in sau bumbac, albe sau deschise la culoare. Aerul va circula mai ușor, iar culorile deschise resping soarele.
Nu uita de soluțiile împotriva insectelor
Dacă iei parte la activități în aer liber, cum ar fi drumețiile, trebuie să te ferești de bolile transmise de țânțari sau căpușe. Atunci când îți pregătești bagajul pentru plecare, nu uita de soluțiile repelente împotriva insectelor.
Nu ignora modul în care anumite medicamente reacționează la căldură
Există patru categorii de medicamente relativ comune care pot afecta toleranța la căldură. Dintre acestea fac parte antidepresivele, antihistaminicele sau medicamentele pentru tensiunea arterială, potrivit specialiștilor.
De asemenea, unele antibiotice pot accentua sensibilitatea la soare sau pot provoca erupții cutanate. Din această categorie fac parte și agenții antiinflamatori nesteroidieni. Antiinflamatoarele pot afecta reglarea termică a creierului și cantitatea de transpirație eliminată.
Dacă urmezi un tratament, consultă medicul pentru a vedea dacă medicamentele pe care le iei fac parte din categoria celor care îți pot împiedica organismul să își regleze temperatura.