Reţelele sociale nu sunt, de altfel, un ajutor în cazul persoanelor care suferă de acnee hormonală. Fotografiile în care nu se poate vedea altceva decât un ten perfect şi strălucitor pot crea stări de nelinişte. Totuşi, de ce persistă problemele de piele ale „adolescenţilor” până la vârsta adultă și, în mod esențial, ce poți face în acest sens? Iată mai jos explicaţii şi sfaturi pentru a trece mai uşor peste această afecţiune.
Acneea hormonală poate apărea la orice vârstă
Acneea hormonală implică erupții legate de fluctuațiile hormonilor, de obicei experimentate în timpul pubertății. Cu toate acestea, erupțiile hormonale pot apărea până la vârsta adultă și sunt cel mai frecvente la femei.
Potrivit unui studiu din 2008, aproximativ 50% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani și 25% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani au acnee. De obicei, acneea hormonală se caracterizează prin mai multe simptome. Acneea hormonală implică: acnee în jurul obrajilor și a maxilarului, puncte negre, puncte albe sau chisturi, inflamaţie și sensibilitate.
Ce cauzează acneea hormonală
Cele mai multe erupții apar atunci când glandele uleioase din piele devin mai sensibile la un grup de hormoni cunoscuți sub numele de androgeni, explică Natalia Spierings, dermatolog consultant și autoare a cărții „Skintelligent: Ce trebuie să știi cu adevărat pentru a obține o piele sănătoasă”.
Androgenii stimulează mărirea glandelor sebacee și cresc producția de ulei în piele. Toți oamenii au un anumit nivel de androgeni și aceștia cresc în timpul pubertății, relatează Healthline.
„Unele femei sunt mai sensibile la androgeni de-a lungul vieții decât altele, iar sensibilitatea hormonală se schimbă, de asemenea, pe măsură ce îmbătrânim”, explică Spierings. Uneori, alegerile legate de stilul de viață pot agrava problema.
„Folosirea mai multor produse de îngrijire a pielii contribuie la această problemă prin iritarea pielii, ducând la roșeață și adesea [declanșând] o predispoziție subiacentă la acnee vulgară”, spune Spierings.