Reclamă

Acneea hormonală poate apărea la orice vârstă. Ce sfaturi oferă dermatologii

Apariţia coşurilor în anumite perioade se poate transforma într-o erupţie constantă şi dureroasă. Specialiștii susțin că acneea hormonală poate apărea la orice vârstă. Iată ce poți să faci în privința acesteia și cum o poți combate.

CaTine.ro
CaTine.ro
Publicat: 12 noiembrie 2023, 6:35

Reţelele sociale nu sunt, de altfel, un ajutor în cazul persoanelor care suferă de acnee hormonală. Fotografiile în care nu se poate vedea altceva decât un ten perfect şi strălucitor pot crea stări de nelinişte. Totuşi, de ce persistă problemele de piele ale „adolescenţilor” până la vârsta adultă și, în mod esențial, ce poți face în acest sens? Iată mai jos explicaţii şi sfaturi pentru a trece mai uşor peste această afecţiune.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Acneea hormonală poate apărea la orice vârstă

Acneea hormonală implică erupții legate de fluctuațiile hormonilor, de obicei experimentate în timpul pubertății. Cu toate acestea, erupțiile hormonale pot apărea până la vârsta adultă și sunt cel mai frecvente la femei.

Potrivit unui studiu din 2008, aproximativ 50% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani și 25% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani au acnee. De obicei, acneea hormonală se caracterizează prin mai multe simptome. Acneea hormonală implică: acnee în jurul obrajilor și a maxilarului, puncte negre, puncte albe sau chisturi, inflamaţie și sensibilitate.

Ce cauzează acneea hormonală

Cele mai multe erupții apar atunci când glandele uleioase din piele devin mai sensibile la un grup de hormoni cunoscuți sub numele de androgeni, explică Natalia Spierings, dermatolog consultant și autoare a cărții „Skintelligent: Ce trebuie să știi cu adevărat pentru a obține o piele sănătoasă”.

Reclamă

Androgenii stimulează mărirea glandelor sebacee și cresc producția de ulei în piele. Toți oamenii au un anumit nivel de androgeni și aceștia cresc în timpul pubertății, relatează Healthline.

„Unele femei sunt mai sensibile la androgeni de-a lungul vieții decât altele, iar sensibilitatea hormonală se schimbă, de asemenea, pe măsură ce îmbătrânim”, explică Spierings. Uneori, alegerile legate de stilul de viață pot agrava problema.

„Folosirea mai multor produse de îngrijire a pielii contribuie la această problemă prin iritarea pielii, ducând la roșeață și adesea [declanșând] o predispoziție subiacentă la acnee vulgară”, spune Spierings.

Reclamă

Erupțiile hormonale pot apărea aproape la orice vârstă

Există posibilitatea de a avea erupții hormonale chiar şi la 30 de ani. „Nu există o vârstă la care [acneea hormonală] să se oprească sau să înceapă neapărat”, spune Spierings. „Fiecare femeie este diferită și, din păcate, nu este posibil să prezicem dacă sau când o femeie va dezvolta acnee. Unele femei nu o fac niciodată.”

Pentru unii, acneea hormonală poate continua și mai târziu în viață.

„Din experiența mea clinică, femeile care au pielea grasă, predispusă la acnee de-a lungul anilor 20 și 30 de ani continuă să o aibă chiar și după menopauză”, spune Spierings.

Deși s-ar putea să nu fie vestea la care sperai, Spierings spune că există o mulțime de pași pe care îi poți face pentru a gestiona situaţia.

Gestionarea hormonilor pielii

Dacă ați petrecut mult timp pe Instagram sau TikTok, este posibil să fi văzut persoane vorbind despre rutine elaborate de îngrijire a pielii care implică o listă lungă de produse. În opinia profesională a lui Spierings, simplu este cel mai bine.

„Utilizarea excesivă a prea multor produse poate irita cu siguranță [pielea] și poate face ca acneea să pară mai înrăutățită sau chiar să o agraveze”, explică ea. „Facoanele pot avea, de asemenea, un efect negativ.”

Spierings recomandă reducerea la minimum a rutinei de îngrijire a pielii la un produs de curățare, hidratant și protecție solară de bază.

Încearcă câte un tratament pe rând

Există o mulțime de tratamente pentru acnee pe piață astăzi, unele dintre ele disponibile la orice ghișeu. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că ar trebui să încercați mai multe soluții simultan. Când vine vorba de tratarea pielii cu hormoni, Spierings avertizează împotriva supraîncărcării pielii cu prea multe tratamente.

„Începeți cu ceva simplu, cum ar fi acidul salicilic 2% într-o loțiune, care este ușor și nu iritant. Folosiți-l câteva săptămâni și vedeți dacă aveți vreo îmbunătățire”, sugerează ea.

Consultă un dermatolog

Uneori, problemele tale ale pielii pot fi prea grave pentru a le rezolva singur. „Dacă pielea vă afectează cu adevărat calitatea vieții, mergeți la un dermatolog și obțineți un plan de tratament definitiv”, ne sfătuiește Spierings.

Ea subliniază că există tratamente grozave pentru acnee disponibile și nu trebuie să te tratezi singur. Un dermatolog te poate ajuta să alegi opțiunea care funcționează pentru tine.

Învaţă să accepți pielea hormonală

Să înveți cum să gestionezi pielea hormonală în timp ce încerci să o accepți poate părea un paradox, dar poate fi eliberator. Când vine vorba de a accepta – sau chiar de a îmbrățișa – pielea ta hormonală, Anupa Roper, educatoare de imagine corporală, sugerează să îndepărtezi așteptările de a avea o piele perfectă.

„Când parcurgem prin rețelele sociale și vedem imagini care arată o piele impecabilă, ne poate face să ne simțim mai puțin demni cu pielea pe care o avem”, spune ea. „Multe fotografii pe care le vedem online sunt filtrate și, în afară de asta, toți suntem frumoși și unici așa cum suntem.”

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×