Reclamă

Acneea hormonală poate apărea la orice vârstă. Ce sfaturi oferă dermatologii

Apariţia coşurilor în anumite perioade se poate transforma într-o erupţie constantă şi dureroasă. Specialiștii susțin că acneea hormonală poate apărea la orice vârstă. Iată ce poți să faci în privința acesteia și cum o poți combate.

CaTine.ro
CaTine.ro
Publicat: 12 noiembrie 2023, 6:35

Reţelele sociale nu sunt, de altfel, un ajutor în cazul persoanelor care suferă de acnee hormonală. Fotografiile în care nu se poate vedea altceva decât un ten perfect şi strălucitor pot crea stări de nelinişte. Totuşi, de ce persistă problemele de piele ale „adolescenţilor” până la vârsta adultă și, în mod esențial, ce poți face în acest sens? Iată mai jos explicaţii şi sfaturi pentru a trece mai uşor peste această afecţiune.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Acneea hormonală poate apărea la orice vârstă

Acneea hormonală implică erupții legate de fluctuațiile hormonilor, de obicei experimentate în timpul pubertății. Cu toate acestea, erupțiile hormonale pot apărea până la vârsta adultă și sunt cel mai frecvente la femei.

Potrivit unui studiu din 2008, aproximativ 50% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani și 25% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani au acnee. De obicei, acneea hormonală se caracterizează prin mai multe simptome. Acneea hormonală implică: acnee în jurul obrajilor și a maxilarului, puncte negre, puncte albe sau chisturi, inflamaţie și sensibilitate.

Ce cauzează acneea hormonală

Cele mai multe erupții apar atunci când glandele uleioase din piele devin mai sensibile la un grup de hormoni cunoscuți sub numele de androgeni, explică Natalia Spierings, dermatolog consultant și autoare a cărții „Skintelligent: Ce trebuie să știi cu adevărat pentru a obține o piele sănătoasă”.

Reclamă

Androgenii stimulează mărirea glandelor sebacee și cresc producția de ulei în piele. Toți oamenii au un anumit nivel de androgeni și aceștia cresc în timpul pubertății, relatează Healthline.

„Unele femei sunt mai sensibile la androgeni de-a lungul vieții decât altele, iar sensibilitatea hormonală se schimbă, de asemenea, pe măsură ce îmbătrânim”, explică Spierings. Uneori, alegerile legate de stilul de viață pot agrava problema.

„Folosirea mai multor produse de îngrijire a pielii contribuie la această problemă prin iritarea pielii, ducând la roșeață și adesea [declanșând] o predispoziție subiacentă la acnee vulgară”, spune Spierings.

Reclamă

Erupțiile hormonale pot apărea aproape la orice vârstă

Există posibilitatea de a avea erupții hormonale chiar şi la 30 de ani. „Nu există o vârstă la care [acneea hormonală] să se oprească sau să înceapă neapărat”, spune Spierings. „Fiecare femeie este diferită și, din păcate, nu este posibil să prezicem dacă sau când o femeie va dezvolta acnee. Unele femei nu o fac niciodată.”

Pentru unii, acneea hormonală poate continua și mai târziu în viață.

„Din experiența mea clinică, femeile care au pielea grasă, predispusă la acnee de-a lungul anilor 20 și 30 de ani continuă să o aibă chiar și după menopauză”, spune Spierings.

Deși s-ar putea să nu fie vestea la care sperai, Spierings spune că există o mulțime de pași pe care îi poți face pentru a gestiona situaţia.

Gestionarea hormonilor pielii

Dacă ați petrecut mult timp pe Instagram sau TikTok, este posibil să fi văzut persoane vorbind despre rutine elaborate de îngrijire a pielii care implică o listă lungă de produse. În opinia profesională a lui Spierings, simplu este cel mai bine.

„Utilizarea excesivă a prea multor produse poate irita cu siguranță [pielea] și poate face ca acneea să pară mai înrăutățită sau chiar să o agraveze”, explică ea. „Facoanele pot avea, de asemenea, un efect negativ.”

Spierings recomandă reducerea la minimum a rutinei de îngrijire a pielii la un produs de curățare, hidratant și protecție solară de bază.

Încearcă câte un tratament pe rând

Există o mulțime de tratamente pentru acnee pe piață astăzi, unele dintre ele disponibile la orice ghișeu. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că ar trebui să încercați mai multe soluții simultan. Când vine vorba de tratarea pielii cu hormoni, Spierings avertizează împotriva supraîncărcării pielii cu prea multe tratamente.

„Începeți cu ceva simplu, cum ar fi acidul salicilic 2% într-o loțiune, care este ușor și nu iritant. Folosiți-l câteva săptămâni și vedeți dacă aveți vreo îmbunătățire”, sugerează ea.

Consultă un dermatolog

Uneori, problemele tale ale pielii pot fi prea grave pentru a le rezolva singur. „Dacă pielea vă afectează cu adevărat calitatea vieții, mergeți la un dermatolog și obțineți un plan de tratament definitiv”, ne sfătuiește Spierings.

Ea subliniază că există tratamente grozave pentru acnee disponibile și nu trebuie să te tratezi singur. Un dermatolog te poate ajuta să alegi opțiunea care funcționează pentru tine.

Învaţă să accepți pielea hormonală

Să înveți cum să gestionezi pielea hormonală în timp ce încerci să o accepți poate părea un paradox, dar poate fi eliberator. Când vine vorba de a accepta – sau chiar de a îmbrățișa – pielea ta hormonală, Anupa Roper, educatoare de imagine corporală, sugerează să îndepărtezi așteptările de a avea o piele perfectă.

„Când parcurgem prin rețelele sociale și vedem imagini care arată o piele impecabilă, ne poate face să ne simțim mai puțin demni cu pielea pe care o avem”, spune ea. „Multe fotografii pe care le vedem online sunt filtrate și, în afară de asta, toți suntem frumoși și unici așa cum suntem.”

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care stă pe un trunchi de copac, într-o rochie albă
Horoscop
4 zodii cărora le place să se joace cu sentimentele partenerilor lor. Nativii care nu sunt statornici în relații
Ai simțit vreodată că cineva se joacă cu sentimentele tale? Ei bine, astrologia ar putea avea un cuvânt de spus în această situație. Ai mai jos lista cu 4 zodii cărora le place să...
2
Gogoși berlineze umplute cu dulceață
Rețete
Gogoși berlineze. Rețetă de gogoși pufoase, umplute cu dulceață
Dacă îți plac gogoșile și obișnuiești să le prepari în modul clasic, încearcă și rețeta de gogoși berlineze. Este o rețetă de gogoși mari și pufoase, aromate cu vanilie și coajă de lămâie și...
3
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2023. Balanțele își găsesc sufletul pereche
Astrele aduc surprize pentru toți nativii din zodiac la final de an. Astfel, horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2023 clarifică multe situații dificile. Între 4 și 29 decembrie, Venus le aduce Balanțelor sufletul pereche,...
4
Apă de cuișoare pusă într-un pahar elegant
Frumusețe
Beneficii uimitoare ale apei de cuișoare pentru piele. De ce e recomandat să o incluzi în rutina de îngrijire
Apa de cuișoare a fost folosită de secole în medicina tradițională pentru tratarea unei game variate de afecțiuni. Cercetările recente au arătat că are și multiple beneficii pentru piele. Specialiștii au oferit mai multe...
5
O banană verde tăiată pe un blat de bucătărie
Sănătate
Ce se întâmplă dacă mănânci în fiecare zi o banană verde
Dacă ai consumat până acum o banană verde, probabil ai realizat repede că are un gust destul de diferit față de cele coapte și galbene. Și nu neapărat într-un mod bun. În loc de...
PARTENERI
×