Reclamă

Cum tratezi acneea de pe nas. Cauze și metode de prevenție

Erupțiile acneice sunt neplăcute, mai ales din punctul de vedere estetic. Când acestea se localizează pe o zonă vizibilă și încep să apară mai des, problema devine din ce în ce mai supărătoare. Află cum tratezi acneea de pe nas.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 28 iunie 2023, 7:27

O serie de factori, de exemplu moștenirea genetică și tipul de piele, pot avea un rol important în dezvoltarea acneei. În același timp, zona nasului este predispusă la apariția coșurilor. Chiar și cei care nu se confruntă cu această problemă, pot avea ocazional mici neplăceri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum tratezi acneea de pe nas

Unii factori cresc șansele de apariție a coșurilor în această zonă, scriu specialiștii Glam. Porii sunt deschiderile din piele care eliberează transpirație și sebum. Cei situați pe nas tind să fie mai mari în comparație cu porii de pe restul feței. Din acest motiv, se pot înfunda cu exces de sebum și impurități, ceea ce poate duce la formarea coșurilor.

Totodată, există produse care îi pot curăța. Poți folosi tratamente de îngrijire a pielii, cum ar fi exfolianții sau dispozitive care îndepărtează impuritățile, de tipul aspiratoarelor pentru scoaterea punctelor negre.

În funcție de situație, se poate să nu fie necesar să-ți desfunzi porii, chiar dacă te confrunți cu erupții destul de des. Corpul produce încontinuu mult sebum, astfel încât eliminarea impurităților are un efect temporar.

Care sunt cauzele principale ale acneei

Reclamă

Înainte să hotărăști cum tratezi acneea de pe nas, stabilește în ce categorie se încadrează aceasta. Acneea se împarte în două categorii: acneea vulgară și acneea rozacee.

Acneea vulgară poate fi identificată după următoarele simptome: puncte albe, puncte negre și coșuri. Deseori, erupțiile pot apărea și în alte zone ale corpului. Acneea vulgară poate fi un răspuns inflamator sau neinflamator. Pentru a o trata, poți utiliza un demachiant facial sau o cremă cu peroxid de benzoil. În cazuri severe, poți avea nevoie de o vizită la un dermatolog pentru a primi un tratament adecvat.

Acneea rozacee este caracterizată de umflături roșii și se consideră a fi o formă a bolii rozacee, care are la bază inflamarea vaselor de sânge. Aceasta poate fi rezultatul unor factori genetici, a unui răspuns al sistemului imunitar sau a funcționării defectuoase a unei proteine. Nu se poate vindeca definitiv, dar poate fi ținută sub control cu medicamente.

Reclamă

Cum poți preveni erupțiile acneice

Există câteva moduri prin care poți reduce numărul de erupții pe care le experimentezi în viitor. Rutina ta de îngrijire a pielii poate avea rol important în prevenție, înainte de a căuta cum tratezi acneea de pe nas.

Folosește produse care se potrivesc cu tipul tău de piele. De două ori pe zi spală-te pe față cu un demachiant pe bază de gel. De asemenea, utilizarea unui toner medicamentos poate elimina orice exces de sebum sau impurități care ar putea rămâne în porii tăi.

După ce te speli pe față, hidratează-ți pielea. Acest obicei previne uscarea sau producția de sebum în exces.

Dacă în continuare îți apar erupții după ce ai adoptat o rutină strictă de îngrijire a pielii, pot exista alte cauze care stau la bază și îți pot afecta producția de sebum. Acestea pot include: fluctuațiile hormonale, menstruația, sarcina și menopauza.

De asemenea, poți folosi o mască de argilă de două ori pe săptămână. Îți poate curăța porii și îi poate micșora, potrivit specialiștilor Healthline.

Dacă te mai întrebi cum tratezi acneea de pe nas, mai poți încerca să aplici o cremă de protecție solară zilnic. Expunerea prelungită la soare îți poate usca pielea și poate crește producția de sebum.

Adăugarea de alfa hidroxiacizi la rutina ta de îngrijire a pielii, cum ar fi acidul glicolic, poate ajuta la accelerarea ratei de schimbare a celulelor pielii. Ca rezultat, este mai puțin probabil ca celulele moarte ale pielii să se lipească de zone sensibile precum nasul tău. Pe termen lung, această metodă diminuează numărul de erupții acneice.

În plus, poți preveni apariția acneei dacă eviți anumite alimente: zahărul rafinat, carbohidrații, lactatele, mâncarea fast-food sau ciocolata.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Pastă de sardine în bol și în linguriță, alături de crackers și pătrunjel verde
Rețete
Pastă de sardine. Rețetă de gustare rapidă și hrănitoare
Dacă nu mai știi ce să prepari pentru un platou cu gustări rapide și hrănitoare, poți încerca rețeta de pastă de sardine. Este una dintre acele rețete despre care se spune că sunt, pe...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 30 septembrie – 6 octombrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Două evenimente astrale aduc schimbări și noi începuturi pentru nativii din zodiac. Este vorba este Luna Nouă și Eclipsa de Lună care vor fi nelipsite. Citește horoscopul săptămânii 30 septembrie – 6 octombrie 2024...
3
Două porții de alivancă moldovenească
Rețete
Alivancă moldovenească. Rețetă de prăjitură cu mălai
Rețeta de alivancă moldovenească este rețeta unui desert tradițional românesc, cu rădăcini adânci în zona Moldovei. Prăjitura este foarte populară și apreciată pentru simplitatea și gustul său autentic. Este un fel de prăjitură cu...
4
Biscuiți din fulgi de ovăz
Sănătate
Cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. E recomandat să-l consumi și tu
Cu multitudinea de informații despre nutriție pe care o regăsim peste tot, cu siguranță și tu te-ai întrebat care e cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. Răspunsul este simplu și are...
5
Cremă de fistic în bol de sticlă și pe felie de pâine, alături de un borcan cu fistic
Rețete
Cremă de fistic făcută în casă. Rețetă simplă și ușoară
Dacă adori fisticul, rețeta de cremă de fistic te va cuceri atât din punct de vedere al gustului, cât și al texturii și culorii apetisante. Se prepară simplu și ușor din ingrediente puține și...
PARTENERI
×