Acneea este o afecțiune comună a pielii și afectează peste 10 % din populația lumii, scrie publicația Healthline. La dezvoltarea acesteia contribuie mai mulți factori, inclusiv producția de sebum, bacteriile care cauzează acneea, hormonii, porii blocați și inflamația.
Alimente care provoacă acnee
Legătura dintre dietă și acneea fost mult timp una controversată. Cercetările recente au arătat că dieta poate juca un rol semnificativ în dezvoltarea acestei afecțiuni. Acneea este adeseori declanșată de modificările hormonale din organism, fiind cel mai frecvent întâlnită la adolescenții care trec prin pubertate și nu numai.
Suprafața pielii este acoperită de mici găuri care se conectează la glandele sebacee. Aceste găuri poartă denumirea de pori. Glandele uleioase trimit sebum la suprafața pielii printr-un canal subțire numit folicul.
Uleiul acesta te ajută să scapi de celulele moarte ale pielii, transportându-le prin folicul până la suprafața tenului. Acneea apare atunci când porii pielii se înfundă cu celulele moarte ale pielii, cu exces de sebum sau cu unele bacterii.
Carbohidrații rafinați și zahărul
Cele mai recente studii spun că persoanele care consumă carbohidrați rafinați sunt mult mai predispuși la a face acnee. Alimentele bogate în carbohidrați rafinați cuprind pâine, biscuiți, cereale, orez alb și produsele de fast food.
Produsele cu zahăr sunt și ele o altă problemă pentru sănătatea tenului. Un nou studiu a constatat că persoanele care consumă frecvent produse care conțin zahăr adăugat au un risc cu 30 % mai mare de a dezvolta acnee.
Carbohidrații rafinați sunt absorbiți rapid în fluxul sanguin, ceea ce crește rapid nivelul zahărului din sânge. Când glicemia crește, nivelul de insulină crește și el pentru a ajuta la transferul zahărului din sânge la celule. Nivelul ridicat al insulinei nu este bun pentru persoanele care au acnee, spun specialiștii.