Este foarte posibil ca o mare parte din aportul tău caloric să provină din alimente procesate. Acestea nu aduc niciun beneficiu sănătății tale, ci doar o senzație de plăcere în momentul consumului. Pentru a avea un echilibru alimentar în alimentația ta, nutriționiștii recomandă să reduci consumul de alimente ultraprocesate și să le înlocuiești cu produse sănătoase
Alternative sănătoase pentru mâncarea procesată
Mâncarea procesată creează dependență, spun specialiștii din domeniul medical. Explicația este relativ simplă. Endorfinele sunt eliberate atunci când se consumă alimente procesate și provoacă o experiență plăcută, gustoasă. Acest proces este urmat și de o prăbușire a nivelului de energie, la scurt timp după consum, scrie CNBC. Acest lucru se datorează faptului că alimentele procesate adaugă în organism un exces de sodiu, zaharuri sau grăsimi saturate, care pot crește riscul de boli cronice. Din acest motiv, ele nu fac parte dintr-un model alimentar sănătos.
Alimentele ultraprocesate sunt cartofii prăjiți, prăjiturile, gogoșile, înghețata, pizza sau chipsurile. Nutriționiștii recomandă să acorzi mai multă atenție alimentelor pe care le consumi, mai ales pentru că unele dintre ele pot furniza doar calorii goale. Pentru a te bucura de o alimentație sănătoasă și echilibrată ai nevoie de alimente nutritive.
Fulgi de ovăz în loc de cereale la micul dejun
Cerealele ambalate pentru micul dejun sunt o opțiune rapidă atunci când nu știi ce să mai gătești de dimineață. Cu toate acestea, nu sunt deloc o idee bună pentru că sunt alimente procesate, pline de zahăr și grăsimi nesănătoase, scrie Diabetes Care Community. Așadar, din lista cu alternative sănătoase pentru mâncarea procesată nu poate lipsi ovăzul.
O variantă excelentă pentru a le înlocui este consumul fulgilor de ovăz uscați. Înainte de a le consuma, aceștia pot fi preparați cu o seară înainte. Porridge-ul (terci de ovăz) este o alternativă mult mai sănătoasă și mai nutritivă. Poți adăuga fructe, nuci tocate, semințe de floarea soarelui, scorțișoară și puțină ciocolată neagră.
Sos pentru paste făcut în casă
Acesta înlocuiește varianta din comerț și este o variantă mai sigură. Se gătește foarte simplu. Ai nevoie doar de niște ulei de măsline, ceapă, usturoi, mirodenii și o conservă de roșii pasate. Acesta se pune la fiert, la foc mic, pentru 20-30 de minute și se poate consuma cu încredere alături de orice tip de paste.